Медия без
политическа реклама

Ген. Николай Русев: Замирисва ми на чистка във военната авиация

Шефът на авиобаза Граф Игнатиево заподозря, че целта е да се освободят всички, които са обслужвали руската техника

15 Окт. 2022Обновена
Прессекретариат на президентството

„Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали руската техника, да бъдат освободени, за да останат тези, които ще експлоатират F 16. Това е непристойно поведение. Те могат да продължават с усилията, ние ще ги гледаме отгоре – това е несериозно. Всички могат да се справят с американската техника“. Това обяви по Би Ти Ви  ген. Николай Русев, командир на авиобаза „Граф Игнатиево“.

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, която трябва да произведе първите 8 български изтребители F-16 и е пълен фаворит и за вторите 8 самолета, с които страната ни може да сглоби една цяла ескадрила.

„Правим всичко възможно да изкараме дежурството на МиГ-29 до 2023 г. Ние носим дежурство и ще го правим до последния си ден. Загубим ли веднъж способности, възстановяването е трудно“, каза още Русев. 

„Не говорим за „Грипен“. Говорим за заместващ изтребител. Нямаме отговор за изтребител F-16 втора ръка от САЩ и Израел. Нямаме време да чакаме. Затова са запитани Франция, Италия и Швеция. Отзоваха се Швеция и Франция“, добави той.

Служебният кабинет и служебният вонен министър влязоха в обяснителен режим, след като стана ясно, че се разменят писма и се водят разговори за закупуване на 10 изтребетеля "Грипен". Служебното правителство не купува самолети "Грипен".

 

Според него българските военни пилоти могат да летят на всеки друг европейски изтребител, както и че те са съвместими с F-16. „Много страни експлоатират около нас по няколко типа изтребители – в Гърция са четири типа. Белгия, Дания и Нидерландия поддържат авиация и дежурство. Ние сме на фронтовата линия, а ние се опитваме да кажем, че не трябва да носим дежурство – някой да го прави вместо нас. Нали сме НАТО, ние трябва да пазим. България има изтребителна авиация с традиции, ние сме длъжни да ги продължим. Ако някой иска да понесе политическата отговорност, да го направи“, категоричен е командирът на "Граф Игнатиево" и уточни, че всеки изтребител е съвместим с F-16.

Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево успешно се преместиха на летище Пловдив.

В авиобаза „Граф Игнатиево“ се експлоатира три вида техника, допълни Людмил Вълков, зам.-командир по Авиационна техника и въоръжение в авиобазата. „В момента ресурсът, с който разполагаме е ограничен. Инструментите, с които можем да го управляваме, са ограничени. Ако договор за ремонт на двигателите на МиГ-29 се случат, това ще помогне се дежурството през 2023 г., но не и за след това. Не се знае и Полша докога ще помага за поддръжката на самолетите“, допълни той.

Втори български пилот вече лети на F-16 при обучението си в САЩ. Това съобщи шефът на авиобаза Граэ Игнатиево ген. Николай Русев по Би Ти Ви. През април т.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата