Медия без
политическа реклама

Втори български пилот полетя на F-16

Общо 14 летци ще са готови да управляват машините непосредствено преди пристигането на първите от тях през 2025 г.

26 Септ. 2022

Втори български пилот вече лети на F-16 при обучението си в САЩ. Това съобщи шефът на авиобаза Граэ Игнатиево ген.Николай Русев по Би Ти Ви. През април т.г, на церемония в 162-ра ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия български пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16. 

На церемония в 162-ра ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия български пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16. Макар церемонията да премина скромно и неформално, резултатите са огромни, коментира БГнес.

И Велинов, и вторият пилот ще са готови за пълноценно летене с американските изтребители през 2024 г. По договора за закупуването на първите 8 изтребители, общо 14 летци трябва да бъдат обучени от САЩ. Те ще бъдат готови да летят непосредствено преди идването на първите няколко машини, което се очаква да стане през 2025 г. 

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, предава БНР.

През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г. Тогава 44-ото Народно събрание ратифицира договорите (LOAs) BU-D-SAB  „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Ако има нещо, което да има взривоопасен политически потенциал, по-голям от темата за Македония, за военната помощ за Украйна и от избора на бъдещ нов управител на БНБ, взети заедно, то със сигурност това е предстоящата милиардна сделка за още 8 изтребители F-16.

Стар самолет няма, има изправен и неизправен, обяви още ген. Русев. Така той коментира нуждата от ремонт и подръжка на наличните МиГ-29, което по думите му става все по-трудно и затова се търсят алтернативни решения.

Служебното правителство започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети, съобщи военният министър Димитър Стоянов в предаването "Преди всички" на БНР.

Ремонт на МиГ-29 няма да има, ще се сменят двигателите, заяви командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" и подчерта, че не се извършва и модернизация на самолетите. “Двигателите от Полша ще бъдат монтирани от наши специалисти в България, така че да сме сигурни, че ще можем да осигурим охраната на българското небе през 2023 г.”, каза той.

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, която трябва да произведе първите 8 български изтребители F-16 и е пълен фаворит и за вторите 8 самолета, с които страната ни може да сглоби една цяла ескадрила.

Ген.Русев коментира и това дали летище "Граф Игнатиево" се готви за модернизация, за да може да посрещне новите F-16 през 2025 г. “Ще ремонтираме някои части от летището, ще доизграждаме зоната, която е определена за разполагане на F-16. Тепърва предстои началото на строителните работи, така че очаквам в най-скоро време да се похвалим, че и това е започнало”, добави Русев.

 

Още по темата