Медия без
политическа реклама

България има първия си пилот на F-16

Капитан Александър Велинов е в САЩ от 2020 г.

09 Апр. 2022
Капитан Александър Велинов
Капитан Александър Велинов

На церемония в 162-ра ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия български пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16. Макар церемонията да премина скромно и неформално, резултатите са огромни, коментира БГнес.

България сключи договор в началото на 2020 г. за закупуване на самолета F-16 с очаквана доставка през 2023 година. Капитан Велинов беше избран за един от четиримата пилоти да преминат специализиран курс по английски език, преди да преминат целия курс на подготовка в САЩ. Курсовете ще бъдат преминати от общо 13 български летци. 

„Гордеем се с капитан Велинов и цялата българска авиация”, каза бригаден генерал Джефри Бътлър, командира на 162-ра ескадрила. „Тяхното обучение тук в Аризона укрепва както Европейския съюз, така и алианса на НАТО“, каза той.

F-16 трябва да замени старите български изтребители Миг-29.

„Когато се върна в България, F-16 ще бъде чисто нов самолет за страната, така че зависи от първите пилоти, които преминават обучение в САЩ, за да изградим основата и да поставим висок стандарт на работа. Тъй като България планира да премине към F-16 възможно най-бързо, обучението ми в Тусон е жизненоважно”, каза капитан Велинов.

Велинов и останалите трима български пилоти - старши-лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и майор Стоян Петков, са в САЩ още от 2020 г. Преди тръгването си те бяха приети от държавния глава Румен Радев в присъствието на тогавашния военен министър Красимир Каракачанов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Александър Велинов, F-16

Още по темата