Медия без
политическа реклама

Габровски изнерви ДПС с въпроса за контрола над главния прокурор

Опитите на кандидат-премиера да търси подкрепа за правителство не постигнаха особени резултати

09 Дек. 2022Обновена
ПП и ДБ отклониха поканите на Габровски да разговарят.
БГНЕС
ПП и ДБ отклониха поканите на Габровски да разговарят.

Без особен резултат приключиха консултациите на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Николай Габровски с парламентарните формации, от които той търсеше политическа подкрепа за ръководено от него правителство. Такава директно му отказаха в лицето водачите на БСП и ДБ вчера. ПП и „Възраждане“ дори не пожелаха да се срещнат с него. Лидерите на ДПС и БВ разговаряха с претендента, но не поеха конкретни политически ангажименти.

Днес Габровски успя да се срещне само с ДПС. Същественото от срещата беше, че претендентът повдигна отново тезата, която огласи и вчера – че е готов да поеме ангажимента да бъде гарант на конституционно мнозинство в парламента, което да въведе в основния закон по-строг контрол върху иначе недосегаемия главен прокурор.

„Аз лично бих се опитал да бъда медиатор и по някакъв начин евентуално дори гарант в търсене на конституционно мнозинство, ако трябва да се правят някакви малки промени, които, разбира се, трябва да бъдат съвсем конкретни и да подобрят контрола над дейността на главния прокурор“, обясни Габровски.

Даже това, че определи промените като „малки“, беше достатъчно, за да изнерви водача на ДПС Мустафа Карадайъ. Той отбеляза, че темата се използва от мнозина като „политическа дъвка“ и дори като средство, за да се „кадрува в съдебната власт“. Така повтори любимата теза на ДПС, че правосъдната реформа, предлагана от формации като ПП и ДБ, не цели друго, освен да настани друг човек на мястото на настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Карадайъ похвали партията си, че е подготвила проект за промени в Конституцията, включително с поправки, които засягат съдебната власт. И презрително посочи: „Тези политически групи, които го ползват като дъвка (въпросът за правосъдната реформа - бел.а.), видяхме техните действия – точно нула, нищо ... Иначе по тази тема ние своя принос сме го дали. Ние сме го разписали черно на бяло, представили сме го пред медиите и политическите партии. Въпросът е пътят да се извърви. Дали някой иска да се извърви е друга тема.“

Що се отнася до бъдещото правителство, Карадайъ подчерта: „За да има кабинет, трябва да има яснота какво ще прави този кабинет и как ще го прави.“ И допълни, че са много важни програмата и персоналният състав. Габровски отклони темата за бъдещите си министри, като разкри само, че преговаря с професионалисти, които нямат изявени политически пристрастия. Той обеща, както направи и вчера, да представи кратка програма. Като основни положения в документа, към които задължително ще се придържа, изброи работата по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, както и борбата с корупцията и правосъдната реформа, където влиза и щекотливият въпрос за контрола над главния прокурор.

ОТКАЗ

Днес сутринта се разбра, че водачите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са отклонили поканата на Габровски за среща. Същото направиха вчера и националистите от "Възраждане". За отказа на ПП се разбра от Фейсбук пост на водача на герберските депутати Десислава Атанасова. Хората на Василев и Петков даже не си дадоха труда да съобщят публично за решението си.

Атанасова публикува писма, изпратени до Габровски от парламентарните групи на ПП и "Възраждане". В първото, подписано от Андрей Гюров, се посочва, че срещата не може да се състои, тъй като ПП отказва да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. "Готови сме да проведем разговори с Вас в следващ етап и да дискутираме 16-те приоритетни за нас политики в качеството Ви на министър-председател", завършва писмото на Гюров.

ДБ и БСП няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, оглавявано от Николай Габровски. От БВ предпазливо заявиха, че са готови за разговори.

В писмото на "Възраждане", изпратено от името на партийния лидер Костадин Костадинов, се казва същото, което той заяви на брифинг вчера - че разговор с Габровски не може да се проведе заради "фундаментални и непреодолими различия".

Коментарът на Десислава Атанасова на двете писма е да определи ПП и "Възраждане" като "Коалиция ПП В - Предсрочен Парламентарен Вот".

Последвайте ни и в google news бутон