facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Финално: "Масов имунитет" в Банско за 5.5% от хората

Общинската управа обяви окончателните данни от тестването
3 353
 Фейсбук

При 5.57 % от изследваните хора са установени антитела, съобщи днес управата на Банско. Данните са част от финалния отчет пред обществеността за резултатите от предприетото масово бързо тестване. "Проверени от община Банско са 2250 лица - 2010 от град Банско, 162 от Добринище и 78 от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в град Банско, което е 5.57 % и при 3 в град Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни", се казва в съобщение на управата. Преди няколко дни кметът Иван Кадев обясни пред "Сега", че PCR изследване е правено на хора, които са с положителен резултат и ранни антитела при бързия тест.

До широкото тестване се стигна, след като градът прекара втората половина на март под карантина заради коронавирус и после искаше да изчисти имиджа си като туристическа дестинация. Проби се вземаха от рискови групи (към една четвърт от цялото население), процесът бе безплатен за хората и координиран с Националния оперативен щаб. "Приложените мерки в града ни помогнаха за спиране разпространението на вируса, благодарение на което днес Банско е чист и спокоен град. Като общинска управа с особенo задоволство констатираме след проведените задълбочени и обемни тестове, че населението в община Банско е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение", радостно констатира сега управата. Но данните показват и нещо не толкова оптимистично - твърде малко хора са изградили защита за близо двумесечния период от регистрирането на вируса. В общ план това говори, че масовият имунитет, който е обект на огромни научни и политически дискусии, се формира много бавно.

 

ДОКУМЕНТ

В хода на кампанията стана ясно, че изследваните не получават резултата от пробата. Кадев обясни, че това се прави, за да няма ангажиране на допълнителен персонал от РЗИ и струпване на хора. А и защото се касаело все пак за масово изследване, а не за индивидуално действие.

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Външно министерство обяви правилата за влизане и престой в Гърция

09.07.2020

Обновена

7454
Неосигурен пациент почина със симптоми на КОВИД-19 без PCR-тест

07.07.2020

4022 32
15 км опашка от чакащи за Гърция се изви на "Кулата"

02.07.2020

Обновена

3965 16

Коментари

Страници

deqerven
снимка на deqerven

Бе къв масов имунитет ви гони бе, стадоооо.... Най-новите данни/не от ПИК и Блиц/ са, че дори по-тежко преболедувалите го, развиват доста кратък имунитет. Месец, два. Т. е., това, което остава на бизнесът е да натиска политиците, да коригират начинът на броене. До сега, натискът беше да се пише повечко ковид, са ще отписват отишли те в по-добрия свят с ОСДН, инфаркти, емболии и инсулти....

Aniki

Най-новите данни/не от ПИК и Блиц/ са, че дори по-тежко преболедувалите го, развиват доста кратък имунитет.

би ли споделил откъде са тези нови не-пик и не-блиц данни? 

deqerven
снимка на deqerven

Американски медицински сайтове, от вчера. .. Като се интересувате, ровете.... "Healio minute" , например. Четеш, мислиш.... 

Aniki

Американски медицински сайтове

"Сакъз, американски! Трай малко, ако имаме късмет това ще се роди в Америка!"

https://youtu.be/evqlOa5youA?t=3517

 

Очаквах линковете да са ти на лесно понеже доста категорично звучиш, но ще си ги намеря и сам. Отивам!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

В общ план това показва, че масовият имунитет, който е обект на огромни научни и политически дискусии, се формира много бавно.

 

Той не се формира бавно, а нормално. Бързо формиране означава 2,5 милиона българи да я изкарат коронката за два месеца.

deqerven
снимка на deqerven

Не е до скорост на формиране, а до трайност и напрегнатост на имунитета, но не ми се спори с фанатици, прегърнали вирусологията, като основно хоби. 

Michael
снимка на Michael

Като се отваряш, що не обясниш колко точно се определят антителата, колко се бъркат с други, на какъв принцип става, как точно се идентифицират "тия" и "ония" антитела и т.н. Щото иначе става разправия кой на кого вярва, а не сме в църква. В наше време и да не си специалист може да попрочетеш достатъчно, за да разбереш гъбаркат ли те, избягват ли темата и замерят ли те с "факти", които идват от никъде ама понеже всеки се прави на специалист, никой не смее да оспори политкоректната линия и няма как да се говори за други обяснения на цифри и паники (не говоря за заговори, но ако така продължава и такива ще поникнат - опортюонисти винаги има).

deqerven
снимка на deqerven

Не ви знам кво четете и как го разбирате. 😃. При CPR теста, се изследват не антитела, а "парченца" РНК. Вирусите са съвършенни. Отвън съществуват като РНК. Всъщност са"мъртви". Като влязат "вътре" оживяват. Целият научен свят се страхуваше от бактериите. Щото от години никой не измисля нови антибиотици. Пък то, кво стана, туриха ни го некви вируси.... Това- "отваряш" прозвуча заядливо😁. Не се отварям, опитвам се да премахна политиката и талибанщината от темата. 

KTP

deqerven

Не е до скорост на формиране, а до трайност и напрегнатост на имунитета, но не ми се спори с фанатици, прегърнали вирусологията, като основно хоби. 

Хубаво де, недей да спориш, просто сподели откъде са ти данните! Аз не съм срещал такива данни, така че ще ми е интересно. Дай линк и готово!  

deqerven
снимка на deqerven

Сори, не знам как да давам линкове. По-горе написах сайта. Завря от съобщения, от два месеца, но толкова са противоречиви, че дори коронаскептиците😄 тук може и да се уплашат. Ама нЕма да си признаят. 😃

Michael
снимка на Michael

PCR -> Polymerase Chain Reaction е метод за репликиране на парчета ДНК/РНК, прави се с температурни циклатори (не знам как им викат у нас), минава се през температурни цикли, за да се даде възможност за различни видове реакции в пробата, а в нея са необходими и реактиви (от тях идва материала). Разбира се това не е просто автоматичен универсален процес, нито пробите съдържат само едни и същи парчета РНК. Тестването идва после, върху повече материал и също не е тривиално - различаване на точно определени вериги от гени не е шега работа и аз имам само идея за някои неща, които могат да се направят от тук насетне, но да си представяме, че във всеки град могат да направят спектрален анализ и да ти "разчетат" РНК-то произведено така е фантазия и като възможности и като време.... Те така оживяват.

deqerven
снимка на deqerven

Баси тъпия сайт, ама трябва да ти отговоря тук. Оки, в час си.... Но, наистина ад хок лаборанти и микробиолози в Бг. се учиха на теста. И в цял свят беше така. Хващат и други РНК'та и тва е#ава майката на целата тостоверност. Моята изначална идея е следната-на никой нищо не му е ясно, вирусът е гаден, дайте да зарежем политиката, Бойко, Нинова,радев..... И да се пазим интелигентно.... И да искаме ДДС за лекарства, хляб и учебници-9%,а?

Aniki

В Банско беше където тестваха, но не даваха резултатите на тестваните, а ги прибираха, за да ги обявят ... днес?

Su38

Но данните показват и нещо не толкова оптимистично - твърде малко хора са изградили защита за близо двумесечния период от регистрирането на вируса. В общ план това говори, че масовият имунитет, който е обект на огромни научни и политически дискусии, се формира много бавно.

Говори за това, каква е била "епидемията" в Банско. А колко е продължителността на имунитета няма как да се определи само с едно измерване в един момент.

deqerven
снимка на deqerven

За Китай периодът е  вече 6-7 м. Оня ден затвориха 4 млн. град за 11 заразени. Щото са тъпи, жълти и ядат боклуци.... 

Michael
снимка на Michael

Пак ти подвиквам - по същество. Приказки базирани на подозрения кой различава колци от домати са празно дърдорене. Като разбираш обясни на другите механизма вместо да определяш кой какво название заслужава.

deqerven
снимка на deqerven

Е кво да обясня, като бъркаш теста за антитела с теста, който хваща РНК? Къде виде подвикване, домати и назоваване на названия? 

независим експерт

Проби се вземаха от рискови групи

така не се изследва стаден имунитет. Така се изследва стаден имунитет сред рисковите групи. И тъй като на територията на Територията живеят и нерискови групи (постоянно в контакт с рисковите), цялото изследване може да се завре на едно тясно и неосветено място. Ако въпросното изследване не е спомогнало за намаляване (поне временно на безработицата), може и да се завре многократно на същото неосветено (и тясно??) място 

deqerven
снимка на deqerven

👍

KTP

Ся, прав си че това че са изследвали "рискови групи" не е много ОК и разваля статистическата достоверност, НО, когато от 12000 човека си изследвал 2250 това е страшно много и наистина придава достоверност на резултатите. И да има грешки в начина на подбор то те мисля напълно се компенсират от това че са обхванати към 23% от населението... така че данните могат да бъдат взети под внимание. 

независим експерт

и 100% да бяха изследвали - все тая. Колкото и прецизно да направиш едно грешно изследване, няма да получиш верни резултати.

Ако направиш анкета на опашката на бюрото по труда, какъв процент от населението са милионери, има ли значение, дали питаш цялата опашка, или 10% от нея?

KTP

Примерът ти не е коректен. Банско е сравнително изолирана част от популацията на България, в която доказано се е разпространявал коронавирус. Два месеца време и 23%-ова извадка е предостатъчна да покажа как и доколко се е разпространил въпросният вирус.

KTP

И сега да поразсъждаваме. 

Цъкаме на - https://haskovo.live/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B0/

 

и отиваме на Банско. Цък. Какво виждаме? 

Потвърдени случаи 3, починал 1

 

Гледаме резултата от изследването, Община Банско 12161 жители, 5,57% от с антитела правят колко?

677 преболедували!?!

deqerven
снимка на deqerven

Ами точно това е плашещото-търсят антитела. Ама нЕма. Нема, щото имунитет е ного лабав, нема го след месец. И при тая ситуация, като ноември фанеш най-обикновена пневмония от бактериЯ, и те тресне вирусО-гориш. Молете се да мутира в правилната, за човечеството посока, че..... 

gpc

Лошото е, че няма причина да мутира в "правилната" посока, защото е вече по всички параграфи на перфектното за него си място - висока заразност, дълъг инкубационен период, достатъчно голям процент вирусоносители, които го разпространяват безсимпомно, кратък имунитет. При това положение, няма голямо значение от гледна точка разпространението на вируса колко е смъртността. С други думи, вирусът няма да спечели нищо ако стане по-малко смъртоносен. Единствената ни опция е да му окажем достатъчно силен изкуствен натиск, използвайки нещо, което ние имаме, а вирусът няма - централен мозък и развито общество, способно да вземе интелигентни мерки, но за съжаление се оказа, че по света има твърде много идиоти, които не схващат проблема, което попречи това да стане, и сега е вече вирусът е навсякъде по света. Но колкото и да не им харесва на някои хора, отричащи реалността, това е единственият начин - като няма как да се справим с естествен имунитет, трябва да го ограничим чрез изкуствен - социална изолация, масово тестване, проследяване на контакти, карантина. Така ще е до появата на ваксина, което никой не знае кога ще бъде. Нещата ще се подобрят поне временно, когато се изчистят отделни държави от вируса (примерно доста от държавите в ЕС вече са на път да го направят - вижте намаляващият брой ежедневни случаи), но за съжаление в България цифрите не намаляват (макар и да не растат много бързо, но не се знае колко са неоткритите случаи), а правителството разпуска мерките, което лично мен ме притеснява. Дано не съм прав за това, което си мисля, че ни чака.

Su38

Но колкото и да не им харесва на някои хора, отричащи реалността, това е единственият начин - като няма как да се справим с естествен имунитет, трябва да го ограничим чрез изкуствен - социална изолация, масово тестване, проследяване на контакти, карантина.

Това не е имунитет! И няма начин да се изчистиш от вируса. Просто няма начин. А ако няма имунитет, няма как да има и ваксина...

gpc

А ако няма имунитет, няма как да има и ваксина...

Виж какво, не може напълно да няма имунитет - има, но след преболедуване е кратък. Ако нямаше изобщо, хората щяха да умират, вместо да оздравяват. Ваксината ще трябва изкуствено да предизвиква по-траен имунитет от колкото самият вирус.

независим експерт

много хора изкарва заболяването без симптоми (съответно никъде не са регистрирани), затова и опита за изследване (неуспешен) - да видят колко хора все пак са преболедували (само от рисковите групи). 

независим експерт

най-веселото е, че точно рисковите групи имат нужда от лекарска помощ. Вероятно всичи заразени са регистрирани. Точно обратното в нерисковоте групи. Тях трябваше да изследват.

wreckage
снимка на wreckage

Бе къв масов имунитет ви гони бе, стадоооо.... Най-новите данни/не от ПИК и Блиц/ са, че дори по-тежко преболедувалите го, развиват доста кратък имунитет. Месец, два.

тва значи ли, че ако преди месец-два некой  е изкарал болестта, сега може да я пофтори? Има ли документирани такива случаи?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш