Медия без
политическа реклама

Финално: "Масов имунитет" в Банско за 5.5% от хората

Общинската управа обяви окончателните данни от тестването

12 Май 2020
Фейсбук

При 5.57 % от изследваните хора са установени антитела, съобщи днес управата на Банско. Данните са част от финалния отчет пред обществеността за резултатите от предприетото масово бързо тестване. "Проверени от община Банско са 2250 лица - 2010 от град Банско, 162 от Добринище и 78 от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в град Банско, което е 5.57 % и при 3 в град Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни", се казва в съобщение на управата. Преди няколко дни кметът Иван Кадев обясни пред "Сега", че PCR изследване е правено на хора, които са с положителен резултат и ранни антитела при бързия тест.

До широкото тестване се стигна, след като градът прекара втората половина на март под карантина заради коронавирус и после искаше да изчисти имиджа си като туристическа дестинация. Проби се вземаха от рискови групи (към една четвърт от цялото население), процесът бе безплатен за хората и координиран с Националния оперативен щаб. "Приложените мерки в града ни помогнаха за спиране разпространението на вируса, благодарение на което днес Банско е чист и спокоен град. Като общинска управа с особенo задоволство констатираме след проведените задълбочени и обемни тестове, че населението в община Банско е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение", радостно констатира сега управата. Но данните показват и нещо не толкова оптимистично - твърде малко хора са изградили защита за близо двумесечния период от регистрирането на вируса. В общ план това говори, че масовият имунитет, който е обект на огромни научни и политически дискусии, се формира много бавно.

 

ДОКУМЕНТ

В хода на кампанията стана ясно, че изследваните не получават резултата от пробата. Кадев обясни, че това се прави, за да няма ангажиране на допълнителен персонал от РЗИ и струпване на хора. А и защото се касаело все пак за масово изследване, а не за индивидуално действие.

Още по темата