Медия без
политическа реклама

Ски сезонът започва на 15 декември с неяснота за цените

14 Дек. 2023
Pixabay

Ски сезонът в големите зимни курорти ще бъде открит на 15 и 16 декември. Почти всички зимни курорти отварят пистите и лифтовете с промоционални условия в първите дни, но с неяснота колко ще струва карането на ски тази зима.

Официалното откриване на ски зоните в "Пампорово" е планирано за 15 декември с нов 6-седалков лифт от писта "Малина" до връх Снежанка. Има и нов детски парк на писта "Малина". От "Пампорово" АД съобщиха, че са закупили и допълнителни 12 оръдия за изкуствен сняг по пистата към Смолянски езера. За първи път курортът ще е домакин на Световната купа по сноуборд на 20 и 21 януари.

В деня на откриването на ски сезона лифт-картите за възрастни и деца ще са на промоционална цена от 5 лева. Публикуваната тарифа за Зима 2023/2024 на сайта на "Пампорово" АД показва, че сезонът започва с цена на еднодневната ски карта за възрастен от 82 лева, за ученици и пенсионери - 65 лв., а за деца - 29 лв. Сезонната ски карта за възрастни е 1600 лв., а за младежи - 1300 лв. Тези цени обаче са валидни при предварителни продажби до 10 декември. Какви ще са цените след това, няма информация.

Наскоро изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков коментира, че е абсолютен мит твърденията, че цените в зимните курорти у нас са по-високи от тези в алпийските курорти. "Алпийските курорти се управляват основно от общини – отговорностите са разпределени между общините и частните инвеститори. Тук не е така. При нас частният инвеститор е натоварен с всички разходи и управление. Оборудването и поддържането на ски курортите стана доста скъпо и е оправдано да се повишат цените на картите. На Запад са доста по-високи", каза Беляков.

Според тарифата за зима 23/24 на сайта на Пампорово АД посочва съвсем друго. - еднодневната ски карта за възрастен е 82 лева, а за ученици и пенсионери - 65 лв., а за деца - 29 лв. Сезонната ски карта за възрастни е 1600 лв., а за младежи - 1300 лв. За тези цени обаче е посочено, че са валидни при предварителна продажба до 10 декември. Каква ще е след това цената - няма информация.

Началото на новия ски сезон в Банско се открива официално на 16 декември. Откриването ще е съпроводено с празнична програма от сутринта на Бъндеришка поляна, а по писта „Томба“ ще се спуснат със ски спортисти от Банско. Втората част на програмата ще бъде на централния градски площад от 17:30 ч. с кулинарно представяне и дегустация на традиционни ястия. Официалното откриване на Ски сезон 2023-2024 ще бъде от 18:00 ч. На площада ще са специалните гости на тържеството - Дебора Компаньони и Марк Жирардели.

През лятото концесионерът на ски зоната "Юлен" е направил солидна инвестиция, за да усъвършенства инсталацията за технологичен сняг по дължината на целия ски път. Закупени са и две нови модерни снегоутъпкващи машини Leitner, които ще спомогнат за поддръжката на пистите на световно ниво. От "Юлен" подчертават, че сезонната карта за лифтовете в Банско запазва цената си отпреди 2 години - 1500 лв, но само ако е закупена до 15 декември.

Първите 1500 души, които са закупили карти от предварителната продажба,  получават в добавка място на трибуните, които се намират на финала на най-голямото спортно събитие в България за 2024 - Световната купа по ски за мъже Банско на 10 и 11 фувруари 2024 г. 

Предварителната продажба на лифт-карти на цени отпреди две години започна още през октомври, но какви ще са цените след 15 декември, все още няма информация. Миналата година поскъпването бе около 14% и сезонната карда бе 1700 лв., а дневните карти - 80 лв. и 45 лв. за деца.

Курортният комплекс "Боровец", който открива сезона на 15 декември, единствен е обявил тарифата си за тази зима. За ден лифт карта за човек на възрастен струва 90 лева. Картата е 70 лева за тийнейджъри и младежи на 14-22 години, а за деца -  55 лева.  Сезонната лифт карта за възрастни с включено нощно каране струва 1700 лева, а за деца и младежи 7-22 години – 1200 лева.

"Увеличението на цените е минимално, предвид инфлацията през последната година", обяви пред БТА Мария Шейнова, маркетинг мениджър „Бороспорт“. "Всяка година разширяваме системата си за изкуствен сняг, като в ски център „Ситняково“ са добавени голям брой нови стационарни и подвижни оръдия от последно поколение", каза още Шейнова. 

Към момента все още няма конкретна дата за откриване на ски сезона на Витоша, съобщиха от „Витоша ски“, цитирани от БТА. Сезонът ще бъде открит веднага щом условията го позволят. „За съжаление поради законови ограничения, столичната ски зона не разполага с модерна инсталация за производството на технически сняг, няма езеро за снабдяване на системата с необходимото количество и дебит вода, което допълнително затруднява и забавя ранното стартиране на сезона. Има благоприятна прогноза за нови снеговалежи и студено време в края на седмицата, което се надяваме да позволи поне поетапното пускане на зоната“, допълниха от „Витоша ски“ .

От бранша очакват силен зимен туристически сезон. "Очакванията са за 1,7 милиона туристи, от които 280 хиляди са се насочили към зимните курорти заради домакинството на стартове от световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Банско ще е домакин на състезание от световната купа по сноуборд, което е чудесна реклама и средство за приходи на страната ни, тъй като над 200 телевизионни канал ще излъчат тези състезания", каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Още по темата