Quantcast
Фандъкова призова домашните ремонти да не тормозят съседите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фандъкова призова домашните ремонти да не тормозят съседите

Кметът на София посъветва общите събрания да решат дали да се тропа и шуми в периода на изолация
3 103
 Илияна Кирилова

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова хората, които използват извънредното положение да ремонтират домовете или офисите си, да го правят без да тормозят съседите си. В дълго и витиевато съобщение във "Фейсбук", предшествано от обширен увод, тя предупреди, че полицията може да започне да налага наказания за вдигане на шум в часовете, в които това не е позволено. Фандъкова обаче предлага да не стига дотам и съветва етажните собствености да решат дали да забранят или не домашните ремонти за времето на извънредното положение.  

През 2018 г. Столичният общински съвет наложи забрана за вдигане на шум на закрито и открито между 22 и 8 ч. и от 14 до 16 ч. Това важи както за шум от "домашни дейност" и за такива от "строително-монтажни работи по строежите". Според приетия вариант на наредбата за обществения ред вдигането на шум от "домашни дейност" в почивните и празнични дни става след съгласие на съседите. Санкцията за вдигате на шум в домовете в забранените за това часове е от 100 до 200 лева. За маловажни случаи се налагат глоби от 10 до 50 лева. Това важи за всички нарушения по наредбата. Шумната работа по строежите е позволена в почивни и работни дни, когато обаче  "тихите" часове тогава са повече. Строителите не трябва да вдигат шум между 21 и 9 часа и между 14 и 16 часа през уикендите и по празници. Санкцията е от 100 до 300 лева. Забраната обаче не важи за аварийни ремонти, както и за държавни и общински обекти.

 

Следва пълният текст на съобщението на Фандъкова:

 

В последните 2 седмици много хора останаха вкъщи, изпълнявайки ограничителните мерки срещу коронавируса.

Така домовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, включително кухни на мастър-шефове, сцени на „България търси талант“ и строителни площадки на майстори, решили, че сега му е времето на ремонта, планиран за лятото.

И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, по едно и също време. Така, може би парадоксално, но физическата дистанция, която трябва да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки.
В последните дни получих десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи.

Забраните за определени часове са ясни, полицията може да ги контролира и налага санкции. Но освен наредби има и разбиране, което да проявяваме.

Законово и житейски е неизпълнимо да отговоря на призивите да издам заповед за забрана на всички домашни ремонти и шумни дейности вкъщи по всяко време на денонощието.

Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране и да намери начин да говори със своите съседи. Етажните собствености могат и да приемат правилото, че за времето на извънредното положение, ремонти не могат да се правят. Има варианти, но за всички тях е нужно да си говорим и да стъпваме в обувките на другите.

Стоим в къщите си и пазим дистанция, за да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите.
Нека, докато пазим живота, да си опазим и нервите.

И така, полека, докато се борим с коронавируса, да се научим и да живеем заедно.

Защото всичко, което правим сега е, за да продължим да сме заедно!

 

 

Още

Борисов издигна Дончев и Митов за зам.-шефове на ГЕРБ

11.05.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6757
Едва 30 шахти са обезопасени след смъртта на 16-годишния Людмил

05.05.2021

192
Обществените поръчки са черната дупка на София