Медия без
политическа реклама

Фандъкова не дойде на дебата за последния си бюджет като кмет

Дискусията се състоя в работно време и присъстващите жители на града бяха по-малко от общинските съветници и районните кметове

Общинските съветници, кметовете на райони и представителите на администрацията на Йорданка Фандъкова бяха повече от гражданите при обсъждането на бюджета на София за 2023 г.
Илияна Димитрова
Общинските съветници, кметовете на райони и представителите на администрацията на Йорданка Фандъкова бяха повече от гражданите при обсъждането на бюджета на София за 2023 г.

Дългогодишната политика на Столична община да провежда формални обществени обсъждания на бюджета на града и да игнорира почти изцяло исканията на данъкоплатците за инвестиции в кварталите доведе дотам, че на провелия се днес дебат общинските съветници, заместниците на кмета Йорданка Фандъкова и кметовете на райони бяха повече от гражданите в залата. Събитието започна в 16 ч. и продължи над 3 часа, като по-голямата част от времето премина в представянето на различните пера на бюджета. В резултат нито един въпрос не бе зададен и нито едно искане за ремонт не дойде от квартали като "Младост", чийто представители бяха едни от най-активните в минали обществени обсъждания, от "Люлин", "Надежда", "Дружба" и много други. Новият бюджет на София бе разгласен за пръв път на 21 август, а разискванията по него се състояха само седмица по-късно. Обсъждането и гласуването му в Столичния общински съвет е предвидено за 14 септември.   

По стара традиция Фандъкова не уважи дискусията, макар че това е последният й проектобюджет като кмет на града. Вместо нея в мероприятието отново традиционно участваха заместниците й. На тях почти не им се наложи да чуят мнения и критики за свършеното през 2022 г. и да защитават новите си предложения. Повечето въпроси към тях дойдоха от общинари от ГЕРБ, което позволи на общинската администрация надълго и нашироко да се похвали колко много е направила за 24-те района и колко много планира да направи до края на 2023 г. Както е известно, бюджетът на София ще се приеме с голямо закъснение поради закъснялото приемане на държавния бюджет.

Все пак присъстващите граждани най-много се вълнуваха от причините за незапочнали, бавещи се и спрели ремонти. Жителка на район "Подуяне" съобщи на управляващите, че писмено е внесла множество искания за неотложни дейности на територията му, които се очакват от хората. Тя открои специално нуждата от ремонт на покрива и оградата на детска градина "Дъга" и призова общинарите да предвидят средства за нея в този бюджет. "Имаме нелеката задача да се насочват средства, където са най-необходими. Уверявам ви, че във всички детски заведения в града експерти, заедно с районните администрации, приоритизираме, за да станат първо там, където е най-наложително. Добре е навсякъде да се извършат ремонти, но няма как да станат едновременно. Специално за оградата ще разгледаме възможността в следващ списък, който ще е по линия на средства от общинския приватизационен фонд", отговори зам. кметът по строителството инж. Ангел Джоргов. 

Създателят на Фейсбук групата на ж.к. "Лагера" Любомир Богданов каза, че има над 100 въпроса към управляващите, но има възможност да зададе два. Той попита защо преди 5 г. са били спрени парите за ремонта на 25-то училище в "Красно село" и защо оттогава не се залагат нови средства. "Съгласни сме, има нужда от ремонт на това училище. Столична община кандидатства в Плана за възстановяване и устойчивост, очакваме всеки момент красиране и се надяваме, че един от одобрените обекти ще е то", отговори Джоргов.      

Благовеста Кенарова от Драгалевци разкритикува работата на Столичен инспекторат при контрола на сметосъбирането и заяви, че не е съгласна с заложеното увеличение на бюджета му от 10,5 млн. лв. на 11,5 млн. лв. при положение, че се допуска сметта в квартала й да не се извозва със седмици. Тя призова общинските съветници да дойдат на място в Драгалевци и да помиришат въздуха, като изрази готовност да организира маршрута им. "Администрирането на битовите отпадъци не е подобрено. Предвиденото увеличение на разхода за управлението на отпадъците не съответства по никакъв начин нито на ефективността", коментира тя. Зам. кметът по екологията Десислава Билева отговори, че преди време сигналите за натруване на боклук в Драгалевци са били повече и че след нейна активна работа са намалели. "Ако ви кажа, че лично аз, по нареждане на г-жа Фандъкова и заедно с представители на инспектората, обикалях квартала в продължение на 3 седмици, няма да ви излъжа. От около 8 месеца район "Витоша" се почиства от нова фирма, която спечели обществената поръчка. В момента оплакванията от този район са най-малко в сравнение с "Младост" и "Лозенец", които също наблюдавахме", заяви Билева. 

Както "Сега" писа, проектът на бюджета на Столична община за 2023 г. е рекорден - 2,555 млн. лв. Миналата година кметството обяви прогнозни 2,078 млн. лв. (2,166 млн. лв. при окончателното гласуване), а година по-рано- с още 200 млн. по-малко. По-високият с 460 млн. бюджет спрямо 2022 г. е резултат от повишените приходи от държавата- 1.071 млрд., което е с 304.8 млн.повече, отколкото правителството е дало на София за предишния период - 766.6 млн. 

Инвестиционната програма на общината в изборната 2023 г. също е рекордна- над 670 млн лв. От тях 323 млн, или около 48%, идват от собствените приходи. Около 44%, или 295,6 млн. са от европейски програми за конкретни обекти. Около 8 % са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София“. През м.г. капиталовата програма бе 584 млн. лв., като 54% от тези пари се осигуряваха от собствени средства и заеми. 

Въпреки че бюджетът на София непрекъснато расте, се повтаря една вече позната на всички софиянци тенденция - и през тази година общината обещава да продължи или да завърши множество обекти, които вече трябваше да са готови и присъстваха и в други бюджети през мандатите на Фандъкова. Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булевардни. Около 200 млн. лв. са предвидени за изграждане на 16 нови улици и булеварди, както и за основен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в различни райони на града, обяви кметството при представянето на проектобюджета за 2023 г. 

 

Дискусия

Преди общественото обсъждане кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев подкани с публикация във "Фейсбук" гражданите да отидат и да зададат въпроси към управляващите. "Имам много въпроси към мързеливия бюджет на Фандъкова. Отидете и питайте. Защото всъщност големият въпрос е след общо 22,096 млрд. похарчени от 2010 г. до днес в каква София живеем сега?", попита Терзиев.

Шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ отговори на Терзиев във "Фейсбук", като го покани лично да участва. "Не може да очаква някой друг да говори вместо него и да му свърши работата. Все пак се кандидатира за четвъртия управленски пост в държавата, а не за фейсбук инфлуенсър. Заповядайте, г-н Терзиев", отговори Георгиев.

Васил Терзиев не дойде на обсъждането, но отново репликира Георгиев. "Аз бих посъветвал г-н Георги Валентинов Георгиев да се занимава с други неща по време на работния си ден, който е заплатен с данъците ни, а именно - да свърши нещо. А не да прави предизборна кампания пак с парите на софиянци", коментира той.     

   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата