Медия без
политическа реклама

Площад "Света Неделя" - хубаво е, но не е започнало

"Спаси София" проведе акция днес, а градската управа се оправда за забавения ремонт

26 Март 2023Обновена
Видът на площада.
FB/Спаси София
Видът на площада.

Акция на „Спаси София“ се състоя днес по повод неремонтирания тротоар на площад „Света Неделя“. На местата, където липсват плочки или са изпочупени, активисти на организацията символично засадиха цветя. Столичната управа пък излезе с успокояващо контрасъобщение - нещата ще се оправят, просто... ремонтът още не бил започнал. Така старият рефрен "Хубаво е, но не е готово" придоби модификацията "Хубаво е, но не е започнало". 

Акцията на "Спаси София" бе анонсирана така в социалните мрежи: 

А на място Борис Бонев съобщи, че още преди 2 години като общински съветник е поискал спешен ремонт на тротоара на ъгъла между булевард "Витоша" и улица “Позитано”. "Обръщам внимание, че тук трябваше много отдавна да се случи проектът за ремонт на площад "Света Неделя" - проект, който беше един от основните акценти в програмата на Йорданка Фандъкова. Но както той, така и много други не се осъществиха през този мандат", добави Бонев.

Отговорът на Столична община, цитиран от БНР, гласи: "По график до седмица ще започне планирания ремонт на западния тротоар на бул. „Витоша“ между ул. „Позитано“ и ул. „Св. София“. Заради лошото му състояние на 20 февруари тази година Столична община възложи възстановяването му по линия на текущия ремонт. Преди начало на ремонтните дейности беше поискано разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като обектът попада в обхвата на археологическия резерват „Сердика-Средец“. Изпълнението на цялостния проект за ремонт и възстановяване на пл. „Св Неделя“ се забавя поради 9 жалби от търговски обекти в района, подадени срещу разрешението за строеж. 7 от жалбите до момента са решени от съда в полза на Столична община".

С реакция общо за тротоарите в София излезе и председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев, спряган за кандидат-кмет на ГЕРБ наесен (евентуално ще бъдат конкуренти с Бонев). В социалните мрежи Георгиев съобщи, че се подготвя интерактивна карта, в която в реално време ще може да се въвеждат и следят заявките за ремонти. "Работата по обновяването на тротоарите в цяла София не спира и през събота и неделя!", написа той, изреждайки успешни ремонтни дейности в момента.

Още по темата