Медия без
политическа реклама

ГЕРБ едва успя да прокара последния си бюджет за София

Общинският съвет прие трудно закъснелия бюджет за 2023 г. с цената на апокалиптични изказвания и популизъм

14 Септ. 2023Обновена
Протестиращи заради риска от неприемане на бюджета артисти посрещнаха общинските съветници.
Протестиращи заради риска от неприемане на бюджета артисти посрещнаха общинските съветници.

Последният бюджет на кмета на ГЕРБ Йорданка Фандъкова бе подкрепен трудно след остри нападки, апокалиптични изказвания и надпревара по популизъм. Заплахата София да остане без бюджет преди местните избори - заради обтягане на отношенията с групата на патриотите, бе използвана от ГЕРБ за атака към останалите групи, които отказват да го подкрепят. В отговор се чуха контраобвинения, че осигуряването на мнозинство е задача на управляващите, които обаче не разсеяха притесненията за финансов хаос при провал на бюджета. В крайна сметка проектът бе подкрепен с гласовете на патриотите и гласа на Пеню Пенев от ДБ, който развълнува цялата зала с обяснението си защо ще гласува по съвест.

Празникът Кръстовден и безпрецедентната ситуация да се приема общински бюджет през септември не спестиха на Фандъкова нападките и обвиненията за провал на всичките й управления. Самата Фандъкова направи рекапитулация на този мандат като труден заради пандемията, енергийната криза, инфлацията, политическата криза и похвали общинските съветници за взетото с единомислие решение през май градът да гласува капиталова програма, за да може да строи въпреки липсата на национален бюджет.

“Изборите, които идват след 6 седмици, са закономерна част от политическия процес. Нека не ги превръщаме в бедствие за хората. Хората ще гласуват не за кризите, които сме създали, а за решенията. Неприемането на бюджет не е решение, а предизборен трик. Горда съм, че общият бюджет от 2,5 млрд. лв.,. който днес обсъждаме, е два пъти по-голям от първия ми бюджет като кмет”, каза Фандъкова. Тя представи и част от акцентите по бюджета, но до обсъждане на числа изобщо не се стигна. Целият дебат, продължил над 3 часа и половина, бе посветен на темата кой би носил вината при евентуален провал на бюджета.

От коментарите на опозицията стана ясно, че почти никой не е доволен от съгласуването на документа от страна на Столична община. Но докато съветниците от опозицията критикуваха общината, че не е подходила открито, в отговор се чуха критики, че докато едни са работили, другите са били на море. Голямата интрига  дойде от гласуването на бюджета по комисии и последвалото преобръщане на мнения на отделни съветници от ДБ. Отдръпването на ДБ даде повод на остри упреци от страна на патриотите за двойната игра, която партията играе на национално и местно ниво.

“Вие върнахте Борисов във властта. Управлявате с гласовете на ГЕРБ и се крепите върху ГЕРБ. Какъв ви е проблемът да приемете бюджета, 100% от предложенията ви са приети”, попита Карлос Контрера от групата на патриотите. Още в началото на заседанието той даде знак, че патриотите все пак ще подкрепят бюджета, за да не страдат хората и така парата на последвалата дискусия отиде в опити за трупане на политически дивиденти от всички групи. От ДБ остро се възмутиха, че очакват от тях да гласуват за бюджета, защото групата е в опозиция и обвиниха ГЕРБ, че това си е тяхна работа. “Досега имахте резервна гума и си управлявахте с нея. Винаги от ДБ сме гласували против бюджетите на София, защото сме в опозиция. Кои има интерес от този цирк, за първи път ли няма да подкрепим бюджета”, попита Грети Стефанова.

От последващи коментари обаче се разбра, че ДБ виждат рискове от това да оставят без увеличение на заплатите отделни групи като служителите на общинските театри и настояха от бюджета да се извадят в отделно решение конкретни разходни параграфи, които да бъдат подкрепени. Дебатите по бюджета се водеха на фона на провеждащ се под прозорците на общината протест на артистите, които настояха за приемане на бюджета и актуализиране на заплатите.

“Бюджетът има баланс - има приходи, разходи, има 8 функции, нека не правим финансов Франкенщайн”, призова зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. От изказванията стана ясно, че ако се приеме подобен подход, трябва да има отделни решения и за други оголени при липса на местен бюджет дейности като финансиране на новооткритите групи в ясли и детски градини например. Те по правило се финансират с общински, а не държавни средства.

“За мен е тъжно, че лебедовата ви песен е посветена на това да бягате от отговорност. Вашето управление е бедствието за София. Ремонтите на ремонтите, кривите павета, облагодетелстването на фирми се случиха с приет бюджет. Не е проблем бюджетът, а кой го управлява и как се харчи”, коментира Борис Бонев от “Спаси София”. Той обаче подразни залата с претенцията, че не е бил потърсен за бюджета от никого, а представлява 50 000 души. Изказването на Бонев даде повод за реплика на Прошко Прошков, който припомни балите боклуци в София отпреди времето на Фандъкова. “За мен беше чест, Бог да е с вас”, възкликна към Фандъкова Прошков.

Сгорещяването на страстите бе охладено от изказването на Пеню Пенев от групата на ДБ, след което залата замлъкна. “Ще говоря не от името на група, а от лично мое име, като най-голям по ръст и по години сред вас. Изказването ми няма да е политическо. Естествено е, че бюджетът е несъвършен, както и хората са несъвършени. Напълно естествено е несъвършените хора да направят несъвършени неща, нашата роля е да направим нещата приемливи за гражданите на София. Като стар софиянец и кореняк ще гласувам по съвест, защото имам глава на раменете си. Възрастта и бялата коса ми дават право да говоря това, което мисля. Обадиха ми се доста хора - две директорки, учителки, близки , какво става, ще ни оставите без заплати. Обясних им, че не е така, но хората имат друга нагласа. Хората от администрацията ми казаха - вие сте ненормални, не може без бюджет. Нещата трябва да си дойдат на местата”, каза Пенев и допълни, че ще подкрепи бюджета.

Думата в края на заседанието взе и представител на протестиращите артисти. “Обяснете на хората отвън, че те трябва да плащат сметки през зимата с мизерни заплати от 1050, 1110, 1150 лв., че не трябва да се върнат на сцената на “Театър София”, защото няма да може да се закупи оборудването”, каза емоционално актьорът Росен Белов. В проекта е предвиден 30% ръст на заплатите на служителите в общинските театри.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Йорданка Фандъкова

Още по темата