Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шествието "Безсмъртен полк" се проведе напук на забраната на Фандъкова

Докато участниците се събираха пред катедралата "Александър Невски", кметът издаде заповед да се разотидат

09 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова

Въпреки издадената в последния момент заповед на кмета на София за прекратяване на шествието "Безсмъртен полк", то все пак се проведе. Участниците в него извървяха маршрута от храма "Александър Невски" до Паметника на Съветската армия.

Маршируващите заявиха, че няма да се откажат от похода си, но няма да блокират движението и да се движат по основни булеварди. Те носеха български и руски знамена, както и флага на СССР. Пред монумента в Княжеската градина дошлите бяха посрещнати както от свои съмишленици, така и от хора, дошли да протестират срещу агресията на Русия в Украйна и срещу имперската политика на Кремъл. Те призовават и за демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Двете групи бяха разделени от кордон от полицаи. Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова изнесе реч пред дошлите да празнуват Деня на победата. 

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова забрани провеждането на шествието "Безсмъртен полк", съобщиха от Столична община.

"Столична община не съгласува провеждането на шествието "Безсмъртен полк", като въпреки този отказ организаторите и участниците се събират на сборния пункт на пл. "Св. Ал. Невски" с намерение да проведат планираното от тях мероприятие. Участниците в мероприятието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна. По данни от сектор "Общинска полиция" в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие – Паметника на Съветската армия в Княжеска градина – се събират групи от граждани с противостоящи искания. За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие "Безсмъртен полк" се прекратява. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието", се казва в съобщението на Столична община.

Преди дни от Столична община съобщиха за "Сега", че при тях е постъпило уведомление за предстоящото провеждане на такова събитие, но то не е било съгласувано. Председателят на фондация "Безсмъртният полк" Павел Иванов обаче заяви, че организационният комитет няма намерение да отменя шествието и че то ще се проведе. Иванов коментира, че по закон Столична община не може да забрани проявата, тъй като режимът за провеждането на подобни мероприятия е уведомителен, а не разрешителен. В същото време обаче в ресорния закон е описано в какви случаи кметът може да забрани провеждането на едно събитие, като след забраната участниците в него са длъжни да се разотидат.  

Шествието е руска традиция, която се съблюдава и другаде в Европа - в него участват хора с портрети на своите близки, участвали във Втората световна война. Провежда се традиционно на Деня на Победата - 9 май. Миналата година традицията бе отменена в много държави заради войната в Украйна, но у нас тя се проведе. Тази година дори руснаците се отказаха от шествията на своя територия.

Организацията за тазгодишното шествие протече на специален сайт. "Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР. Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк", пишат организаторите.

Още по темата