Медия без
политическа реклама

Фасадата на театър "София" се ремонтира "като баня"

Столична община видимо не изпълнява обещанието си да възстанови сградата в автентичния й вид

Облицовката във високата част на театъра вече е подменена и видимо се различава от оригиналния му вид.
Облицовката във високата част на театъра вече е подменена и видимо се различава от оригиналния му вид.

Столичният общински театър „София“ почти сигурно няма да бъде възстановен в автентичния си вид след края на основния му ремонт, както обещаваше градската управа преди началото му. През лятото каменната облицовка от фасадата бе изкъртена с цел по сградата да се положи топлоизолация, а от Столична община нееднократно заявиха, че е поръчан от същия камък, който ще бъде нареден по оригиналния начин. Част от новата облицовка вече е положена във високата част на театъра. Сравнение с архивни снимки показват, че новите плочи се редят различно и не повтарят стила от изграждането на театъра през 70-те години на ХХ век. Софиянци вече коментираха в социалните мрежи, че използваният сега растер е „като в баня“. Мненията са, че това е поредният обект в София, който не се ремонтира качествено, и че театърът е поредната сграда, която ще бъде загрозена, вместо да се разхубави след намесата на екипа на кмета Йорданка Фандъкова. Изпълнител на строителните дейности е консорциумът ДЗЗД "Про Енерджи груп". 

Според културния мениджър и художник Надежда Розева, която през лятото бе сред организаторите на протестите срещу начина, по който общината се готви да извърши ремонта, театър "София" повече няма да бъде видян в оригиналния си вид. "Облицовката, която видях вече наредена, е доста различна като излъчване от оригиналния камък, който даваше така характерния бял мек цвят на театъра. Растерът на плочите е друг. Релефът му е друг. Това е подмяна. Това ще е вече друга сграда. Подмяната на ценности в нашето общество е повсеместна. Тя не подминава архитектурата и важните ни сгради. Апелирам към управляващите на всички нива да не допускат разрушаване на културното ни наследство. Да се консултират със специалисти, преди да посегнат към ценни сгради. Тази безотговорност ни срива със земята, заличава историята ни. Вместо да създаваме традиции, ние се заблуждаваме, че създаваме посредствена модерност", коментира Розева пред "Сега".

Непосредствено след старта на обновяването в края на юли Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) обяви започналия ремонт за незаконен, тъй като Столична община не го е съгласувала с института и с Министерството на културата. Според НИНКН съгласуването е било задължително, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, част от парка „Владимир Заимов“. „Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г. Нарушен е член от Закона за културното наследство, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват намесите, които не променят външния вид на сградите“, пишеше в позицията. Според НИНКН проектът трябва да се преработи, за да запази автентичността на театъра. НИНКН няма да предложи на министъра на културата да одобри проект, който променя облика на сградата по какъвто и да е начин. При нарушение всякаква намеса по сградата трябва да бъде прекратена", се казваше в позицията на НИНК.

След като ремонтът така или иначе вече бе започнал, от общината отговориха, че театър "София" не попада в охранителната зона на градина "Баня Подуяне". "Столична община подкрепя стартиралото производство от страна на НИНКН по Закона за културното наследство, за което е уведомена по официален ред. Предприети са необходимите действия за запазването на характерния облик на сградата", се казваше в отговора. От общината за пореден път заявиха, че външният вид на театъра няма да се промени. "Подменя се само старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците. Това е доказано с експертиза на Университета по архитектура, строителство и геодезия. За целта ще се постави нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени", обясниха от "Московска" 33. 

В месеците преди започването на ремонта проектът бе подложен на унищожителна критика и от професионални организации на архитекти и на специалисти по опазване на културното наследство. Съюзът на архитектите в България разпространи становище срещу намеренията на управляващите в София да правят значителни намеси по фасадата и в интериора на театъра. „Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава освен с ярка индивидуалност, също и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ. Недообмислени, макар и частични промени ще нарушат автентичността на художествения образ... Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм", се казваше в становището. Въпреки това екипът на Фандъкова не се съобрази с възраженията и оригиналната облицовка и интериорът на сградата бяха напълно разрушени.  

Негативно мнение относно ремонта изразиха и експертите от столичното общинско предприятие "Софияплан", което е част от Столичната община. "За опазването на театър "София" като архитектурна ценност основен проблем в проекта е принципният подход за "цялостно обновяване"... Този подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава", предупредиха от "Софияплан". Техният коментар също не бе взет под внимание. 

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., които са осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от  бюджета на София. Строителните намеси бяха одобрени от Столичния общински съвет през юни 2021 г. по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош. Първоначално идеята бе след ремонта каменната облицовка да се замени с високопресован ламинат. След обществен натиск общината бе принудена да се откаже от това си намерение и да преработи част от проекта.  

Още по темата