facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Фандъкова не дойде на среща със софиянци за бюджета

Хората от новите квартали и селата са най-недоволни от разпределението на парите
5 228
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Жители на почти всички квартали поискаха Фандъкова да дойде при тях и да види проблемите им с очите си.

Кметът на София Йорданка Фандъкова не се появи на общественото обсъждане на проекта за бюджет на столицата за 2020 г., състояло се в сградата на Столичната община и преминало при огромен интерес и активност от страна на гражданите. Присъстваха само заместниците й, което накара гражданите да поискат втора дискусия, на която да дойде и тя и да отговаря на въпроси. Към Фандъкова и ресорните кметове бяха оправени искания от почти всички райони за организиране на местни дебати, на които администрацията да се запознае в детайли с проблемите на отделните части на столицата. Индиректно на Фандъкова бяха зададени множество въпроси, свързани със забавени от години проекти, дадени и неизпълнени обещания и др.

Най-активни бяха хората от комплексите с липсваща инфраструктура и канализация и от кварталите и селата в покрайнините на града. Оттам валяха и най-гневните реплики и коментари към градската управа. Най-много въпроси имаше за бул. "Тодор Каблешков", за който хората от "Манастирски ливади" многократно питаха кога най-после ще бъде завършен и разширен. "Това е булевард, който се обещава от 15 г.", припомни представителка на местния инициативен комитет. 

Човек от "Кръстова вада-Запад" поиска да научи кога в неговия квартал ще се изгради канализация и улици. "Без канализация сме и в цялата зона има само една част от регулирана улица - "Емилиян Станев", но пък тя не е изградена. Какво се предвижда за този квартал, който е в ужасяващо състояние и вечер по бул. "Хенрик Ибсен" мирише на канал?", попита Генчо Велев. Търси се начин районът да бъде включен за канализация по европрограма, отговориха от общината. "Обещания слушаме от 2001 г.", репликира Велев.

"Казвам се Григор Григоров и съм кмет на Казичене. Искам да съобщя на всички присъстващи, че зад Околовръстното шосе също има живот. Не може нашите села да се мъчат. Нямаме канализация, нямаме нито една площадка, нямаме стадион, нямаме нищо. Имаме градски транспорт на 50 минути. Хората са готови да дойдат на жълтите павета", съобщи местният кмет.

За втора поредна година идваме на тези обсъждания и за втора година район "Панчарево" не попада в инвестиционната програма, протестираха от Панчарево и Кокаляне. "Всичките ни проекти са подадени в срок, но не са взети под внимание. По разбитото Самоковско шосе вече не можем да се прибираме вкъщи, защото през лятото трафикът е към язовир "Искър", а зимата - към Боровец. Въпросът е докога нашият район ще е извън картата на София?, попита човек от Панчарево.      

Хора от Бусманци и Кремиковци попитаха зам.кмета по екологията Йоана Христова защо Столичната община не работи по-активно по програмата за безплатна подмяна на печки на въглища и дърва с по-екологични инсталации. От Кремиковци припомниха, че в квартала са подадени най-много заявки за смяна. "Това беше много добра кампания, която може да помогне за справяне с проблема с мръсния въздух в София. Лошото е, че май си остана само кампания. Какво стана с тази програма?", попита Даниела Гълъбова от Бусманци. Христова отговори, че София е спечелила европроект за 60 млн. лв. за смяната на старите уреди. "Следващата седмица ще отворим инициативата за първите квартали. Бусманци е сред тях, а Кремиковци ще е в следващата група", обеща тя. Въздухът в София е мръсен и защото в града има улици, които не са мити от години, допълни човек от "Хаджи Димитър", а думите му бяха съпроводени с бурни аплодисменти от залата.

Финансова децентрализация и повече независимост за районните кметове бе друго нещо, което жителите на София масово поискаха. За кметовете по места трябва да има повече пари, защото реално те знаят къде са проблемите, заявяваха хора от всички квартали. "От осем внесени от мен проекти е одобрен само един. Искам жителите на "Слатина" да получат възможност да попитат г-жа Фандъкова каква е причината", призова районният кмет Георги Илиев, който е от опозиционната коалиция "Демократична България". От район "Младост", който също избра конкурент на ГЕРБ за кмет, попитаха защо 120-хилядният комплекс ще получи  по-малко пари от столичния зоопарк- 1,05 млн срещу 1,22 млн. Каним ви на среща да обясните защо е тази дискриминация и защо "Младост" продължава да се презастроява, предложи човек от квартала. "По тази логика кметът на "Лозенец", където е зоопаркът, трябва да е щастлив, защото при него пък има много инвестиции (кметът на "Лозенец" Константин Павлов също е от "Демократична България - б.а.)", отговори зам.кметът Дончо Барбалов. Отговорът му бе посрещнат с иронични ръкопляснания. Направи впечатление, че в дискусията не се изказа нито един районен кмет от управляващата партия.     

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Най-сетне започва разширяването на бул. "Тодор Каблешков"

29.05.2020

1361 16
Скандална фирма ще ремонтира софийския Зоопарк

23.05.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3806 3
Детските кухни в София започват работа от понеделник

16.05.2020

40

Коментари

Nashenec

Навремето поне е имало един ден в месеца, където всеки поданник е можел да се види с царя/краля. Но сега сме демокрация - обявяваш обсъждане на напавено от теб предложение и не се явяваш, защото ти вече си взел решение и нямаш време да имитираш демокрация.

А заместниците нали си ги взел - да имитират присъствие, но да не могат нищо да обясняват и нищо да обещават от твое име. Демокрация 

John Slow

Брутално безочие.

binich

 Не е кмет, а кметица. Като ѝ гледам снимката е жена, затова - кметица.

А на срещата не е била, защото е "шопско уиски" и няма да може да отговори на въпросите без подготовка. Тя не знае предварително кой какво ще я пита. Та така. 

F1

Ми като не знае, да оти не си иде у школото да учи сиганетата на руски?

Nashenec

Да сме поне малко политкоректни.

Не е кметица, а кмет. Поне така казва Еврокомисията да се пише по докумнетите, щото другото е сексизъм. А и самата тя се подписва срещу "Кмет на гр. София", а не срещу "Кметица на гр. София".

Същевременно, правилното обръщение не е "госпожо кметице", а "госпожо кмет".

 

П.П. Преди време по повод на такова спорене за евроговоренето точно за кметица се даде двуякостта на този термин в българския език:

1. Жена, заемаща поста "кмет на населено място"

2. Съпругата на кмета.

 

Леля_Стойка_III

Излагация, голяма излагация ... ама избирайте си ги, дано сте щастливи!

mull

Не е шопско и не е уиски.

Банкянска шльокавица е.

...отговори зам.кметът Дончо Барбалов

А с този пък защо трябва да се срещат хората, а и защо са му ръкопляскали, макар и с ирония - ми направо да го понапляскат за такива отговори, хората са сериозно загрижени заради некадърността и арогантността на герберската пасмина, тоя безочливо се гъбарка.

Как ли ще се изтрае тази гмеж още четири години?

Ураа

Графиня Данче е пропуснала срещата с простолюдиета

?

whichone

тя е заета. требе да се обсъждат 11-те млн. за 5-те дка в борисовата градина.

Evasion

Тази семпла женица, фандъкова, също може да страда от високо кръвно...

 

Искам да съобщя на всички присъстващи, че зад Околовръстното шосе също има живот.

Възможно е, но за дошляците от самоковските села София свършва някъде около моста "Чавдар", надлеза "Надежда" и ускорителя за елементарни частици по трасето за "Люлин"... 

anarhia

Най-много въпроси имаше за бул. "Тодор Александров", за който хората от "Манастирски ливади" многократно питаха

 Нерде Тодор Александров, нерде Манастирски ливади, но хората питат. Нека питат, нека знаят.

майор Цепеняков

Вероятно по план "Тодор Александров" трябва да минава през всички софийски квартали.

Forza NATO

Александров, Каблешков - все някакви дели-тодьовци, какво толкова придиряте...  ?

Solace

Глупости са, ако се препраща към Дебелия. Лично съм кредитирал дружеството "Васил Пеевски" ЕООД, и твърдя, че то няма нищо, ама нищо общо с Шиши. И не му е първото блокче в Младост. Шиши е Славчев по баща.

 

nebenebe

Е кой я избра все пак?

binich

Шопско уиски = гола вода 

Working, върни се 30 години назад и помисли как би нарекал. 

Nashenec, за значение 1.   Стругар - стругарка, учител - учителка, селянин - селянка, магазинер - магазинерка, сервитьор - сервитьорка, директор - директорка и т.н. За 2. Ами пиесата на Нушич се казва "Госпожа министершата" , та оттам кметша, директорша, капитанша и др.

Доц.Трътлев

А как се нарича мъжът на кметицата?

Константин Матеев

Чудя се само какво пречи т.нар. приоритети, които всеки кандидат за кмет уж има и размахва пред простолюдието, като го изберат, да вземе да ги доразвие в един подробен работен график, та да знам аз примерно кога ще дойде реда на моята малка надупчена и разровена уличка да я оправят и да си правя сметката? И като питам кмета по въпроса, да ми отговаря конкретно, а не с нищо незначещи и никого неангажиращи общи фрази, от които нищо не следва. Ама това не всеки го може, за разлика от безумните обещания и големи празни приказки преди изборите. Така става, когато се работи на парче, без идея, без мисъл, без чувство, без свян...Нищо лично - просто констатация.

Каубой
снимка на Каубой

Кой е карал някой да купува жилище в район без Канализация? Лакомията, нуждата или...София от 300 хиляди стана 2 Два милиона. Искаме...искаЙм да си идете по селата. Роден в СОФИЯ, когато Лозенец беше вилна зона заедно със скапаните си брички.

Доц.Трътлев

Е, как кой - комунистите.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×