Медия без
политическа реклама

Експертиза ще търси можела ли е НАП да опази изтеклите лични данни

Процесът, който приходната агенция води срещу санкцията от 5.1 млн. лв., продължава през май.

10 Февр. 2020Обновена
Съдия Ангел Павлов отложи делото на НАП срещу Комисията за защита на личните данни за 11 май.
Илияна Кирилова
Съдия Ангел Павлов отложи делото на НАП срещу Комисията за защита на личните данни за 11 май.

Експертиза ще трябва да отговори дали НАП е можела да предотврати теча на личните данни на над 6 милиона българи. Едва тогава Софийският районен съд ще прецени дали да потвърди глобата от 5.1 млн. лв., наложена на агенцията от Комисията за защита на личните данни. В понеделник съдия Ангел Павлов прие, че не може да реши делото без експертни познания. След като назначи експертизата, Павлов отложи делото за 11 май. Дотогава ректорът на Техническият университет трябва да предложи вещо лице, което да проучи всички материали по наказателното дело за хакерската атака. Магистратите наредиха за целта Специализираната прокуратурата да предостави достъп на експерта.

НАП беше санкционирана, защото комисията прие, че агенцията не е приложила подходящи технически и организационни мерки и така се е стигнало до безпрецедентния незаконен теч на ЕГН-та, адреси, имейли и други лични данни.

Пледоарията на НАП пред съда не беше изненадваща. От приходната агенция защитават тезата, че не трябва да бъдат санкционирани. Според тях те нямат вина, тъй като не са отговорни за хакерската атака и са защитили адекватно системите си. Глобата на приходната агенция е символична, като се има предвид, че за такъв тип нарушение се предвижда санкция до 20 млн. лв.

За кибер атаката обвинение в тероризъм като престъпна група бяха повдигнати на собственика на "Тад груп" Иван Тодоров, служителя във фирмата Кристиян Бойков и търговския директор Георги Янков. Тодоров е в ареста от лятото, другите са на свобода под гаранция от по 20 000 лв. През януари спецсъдът за пореден път отказа да пусне Тодоров от ареста, като се аргументира с интелекта му.

Старта на делото срещу санкцията се забави, защото трима съдии се отведоха с аргумента, че и техните лични данни са изтекли и така безпристрастността им е под въпрос.

Административния съд в София пък трябва да разгледа разгледа жалбата срещу НАП, подадена от сдружение "Международен правен център – Интернешънъл лигъл адвайз център" и 83 физически лица. Всеки от жалбоподателите претендира за 1000 лв. обезщетение заради изтеклите лични данни. Това дело още не е насрочено, показва проверка в деловодната система на съда.

Миналата седмица правителството увеличи заплатата на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова с 500 лв. със задна дата. Така заплатата й стана 5500 лв. "При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", пише в мотивите на кабинета. Покрай кибер атаката Димитрова се прочу с изявлението си, че е било тежко решение да не прекъсне отпуска си.

Ключови думи:

теч, НАП, КЗЛД

Още по темата