Медия без
политическа реклама

Шефката на НАП: Беше много тежко решение да не си прекратя отпуска

Говорителят на агенцията посъветва да сe сменят паролите на електронната поща и ПИК-а за електронните услуги

29 Юли 2019Обновена
Снимка: Архив
Галя Димитрова и Росен Бъчваров

"Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", заяви пред bTV изп.-директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова по повод кибератаката срещу системата на приходната администрация, след която тя остана в отпуск. При атаката изтекоха лични данни на повече от 5 млн. души.

Вместо Димитрова пред медиите се изявяваше само говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Бях със своя екип във всеки един момент, макар и дистанционно. Заедно обсъждахме всички проблеми и взимахме решенията”, поясни Димитрова.

Запитана дали смята да подаде оставка, тя отговори, че в момента най-важното е да се преодолее кризата, а оставки се давали много лесно в труден момент. И допълни: „Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този момент и да приключиш с проблема по най-добрия начин”.

Димитрова каза, че са провеждани тестове по отношение на това дали системата издържа на заявките за използването на електронните услуги. Такъв тест е предстоял съвсем скоро за новите разпоредби за наредбата на касовите апарати. Шефката на НАП уточни, че ѝ предстоят срещи и едва след това ще стане ясно дали служители в агенцията ще понесат отговорност, ако бъдат установени пропуски в работата им. 

Малко по-рано днес говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира, че няма необходимост да се сменят лични карти и няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората след хакерската атака срещу НАП. Той заяви пред БНТ, че до седмици ще имаме възможност да получим подробности каква точно информация за нас е била източена чрез хакерската атака.

Бъчваров посъветва да сe сменят паролите на електронната поща и да се смени ПИК за електронните услуги на НАП, в случай че имаме такъв.
В момента около 70 млн. записа от неправомерно публикуваните данни се сравняват един по един, за да се види дали това, което е публично оповестено, е тъждествено вярно.
Според Бъчваров разговорът за отговорността е неминуем. Въпросът е, че в момента има развиваща се ситуация, наказателен процес за установяване на причините.
Процесът на установяване качествена ли е била защитата на личните данни и има ли необходимите технически мерки е нещо, което Комисията за защита на личните данни изследва.

Междувременно БНР обяви, че справката за изтичането на лични данни на българи, живеещи в чужбина, вече е достъпна. Хората могат да получат информация на телефон +3592 98 59 68 01. Ще се задават контролни въпроси с цел идентификация на обаждащия се. 

Още по темата