Quantcast
ЕК замаза по брюкселски: Гешев още е предизвикателство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЕК замаза по брюкселски: Гешев още е предизвикателство

Главният прокурор пък видя похвали в доклада за върховенството на закона
2 742
 БГНЕС/ЕПА
Докладът за върховенството на закона в ЕС бе представен от зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова (на снимката) и от комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

Предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава. Това е записала Европейската комисия в годишния си доклад за България по механизма за наблюдение на върховенството на закона във всички страни от ЕС. Преведена на обикновен език, формулировката "предизвикателството остава" означава, че проблемите са все такива, каквито са били по времето на предишния (първи) доклад, появил се на 30 септември 2020 г. "Сега" вече разказа за тазгодишния доклад, в който се изтъква и липсата на резултати в борбата с корупцията.

Документът отбелязва, че липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници е отдавна повдигнат въпрос не само от Европейската комисия, но и от Европейския съд по правата на човека и от Съвета на Европа. Комбинацията от правомощия на генералния прокурор и позицията му във Висшия съдебен съвет води до значително влияние в прокуратурата, потенциално във Висшия съдебен съвет и в съдебната власт, казва докладът

Остават и притесненията на ЕК, свързани със състава и функционирането на Висшия съдебен съвет.

Гешев: Докладът е реалистичен

Ръководството на прокуратурата оценява доклада като реалистичен, се казва в позиция, разпространена от институцията. В нея няма и дума за недосегаемостта на главния прокурор. Но е разчетена положителна оценка за "засилената дейност по разследване" и това според прокуратурата е удовлетворяващо. Прокуратурата се успокоява и че за втора година ЕК не представя доклад по мониторинга на България. Този механизъм обаче не е отпаднал. Но прокуратурата го разчита като "показателно за неотменимостта на постигнатия напредък в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията".

За Гешев е предизвикателство отчетеното от ЕК, че "окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди". Причината за това обаче държавното обвинение вижда не в себе си, а в "тежкия формализъм в наказателния процес у нас" и това, че наказателното законодателство не е актуализирано съобразно новите реалности.

Прокуратурата се зарича още и занапред да дава своя принос за реформата в съдебната система и да отстоява независимостта й.

Вижте още:

 

 

Още

Колко сценаристи трябват за един скандал в НС?

25.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6047
Вучич: Върховенството на закона е джихад на ЕС срещу непокорните

24.09.2021

1206
Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

6929