Медия без
политическа реклама

От днес - нова минимална заплата, но стари осигуровки

За пръв път от доста време насам минималният осигурителен доход няма да е равен на най-ниското възнаграждение

Pixabay

Както и 2022 г., 2023 г. идва с безпрецедентна ситуация в доходите и осигуряването. След като миналата година за пръв път посрещнахме 1 януари с непроменени параметри в социалната политика, днес имаме нова минимална заплата, но стари осигуровки и стар бюджет, който следва заложеното през 2022 г. Това означава, че въпреки увеличението с почти 10% на най-ниското възнаграждение, минималният осигурителен праг за самоосигуряващите се българи остава без промяна и за пръв път от доста време насам двете суми ще бъдат различни. Какви ще са социалните плащания от началото на тази година?

 

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Минималната работна заплата се повишава от 710 на 780 лв. от днес. Това е 9,9% увеличение, но на годишна база ръстът е 20% и покрива натрупаната междувременно инфлация, която е 16,9% по последни данни (през 2022 г. най-ниското възнаграждение беше 650 лв. от 1 януари до  април и след това бе увеличено на 710 лв.). Минималната часова работна заплата вече е 4,72 лв.

По данни на НСИ за третото тримесечие на 2022 г. наетите на минимална работна заплата са около 457 881 души и намаляват със 7,6% спрямо същия период на 2021 г.

 

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Втората година на майчинството остава 710 лв., тъй като депутатите не увеличиха това обезщетение с удължителния закон, а и БСП не сполучи в опитите си да го обвърже директно с минималната заплата, така че да расте автоматично с нея. Напоследък обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст бе изравнено с минималната заплата, но сега изостава от нея. Това е и далеч по-закономерна ситуация, тъй като при равни суми на обезщетението и минималната заплата, майките на това ниво на заплащане на практика получават повече през втората година, вместо през първата, а на всичкото отгоре обезщетението им е по-голямо от заплатата (заради отчисленията за данъци и осигуровки).

Няма промяна и в другите обезщетения - минималното дневно обезщетение за безработица е 18 лв., а максималното - 85,71 лв.

 

ПЕНСИИ

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст остава 467 лв., а максималната - 3400 лв. Увеличение не е планирано, като отпаднаха редица идеи за преизчисления и промяна в швейцарското правило, поради което засега поне се очаква обичайното осъвременяване от 1 юли с 12%. Тук трябва да се припомни, че минималната пенсия отново изостава от линията на бедност, въпреки сериозните увеличения през изминалите 12 месеца.

 

ОСИГУРОВКИ

 

Минималният осигурителен праг също остава 710 лв. и за пръв път от доста време насам няма да е равен на минималната заплата. Разбира се, осигуровките се начисляват върху реалните доходи и за хората на трудов договор това не би следвало да окаже някакво влияние. За самоосигуряващите се обаче ситуацията ще бъде благоприятна до приемането на нов бюджет, тъй като минималният осигурителен праг, върху който те правят авансови вноски през годината, засега остава 710 лв., вместо да следва минималната заплата, както е обичайно. Същият е минималният осигурителен доход и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите.

Максималният осигурителен доход пък остава 3400 лв., въпреки че имаше опит на БСП да го вдигне през удължителния закон на 4200 лв.

 

ОТКУПУВАНЕ НА СТАЖ

Липсата на нов минимален осигурителен доход е добра новина и за хората, които откупуват стаж за пенсия. Тази възможност съществува за времето на обучение, както и още до 5 години при недостигащ стаж за пенсиониране по общия ред. Месечната сума е 140,58 лв. от 1 април и остава толкова и към момента. Тя се определя като процента, определен за фонд "Пенсии" за родените преди 1 януари 1960 г., върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

 

ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

В същата ситуация са и хората, които трябва да платят сами здравни осигуровки - това са хора без доход, трайно безработни, младежи, които не учат и пр. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така сумите остават без промяна - 8% от 355 лв. или 28,4 лв. месечно.

 

ПОМОЩИ

Хората с увреждания в последните две необичайни години, които започваме със стар бюджет, печелят от обвързването на техните помощи с линията на бедност. Тя вече е 504 лв., като увеличението е с 22% спрямо предишното й ниво от 413 лв. Така се увеличава и месечната финансова подкрепа за 670 000 българи с трайни увреждания. Тя зависи от степента на увреждане и вида на получаваната пенсия и новите размери ще бъдат между 35,28 лв. и 287,28 лв.

Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече отколкото през 2022 г.

За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната финансова подкрепа се увеличава с близо 30 лв. и вече е 151,20 лв.

Хората с над 90% увреждане ще получават по 126 лв. Хората с от 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с между 50 и 70,99% степен на увреждане – по 35,28 лв.

Новите суми ще се изплащат от следващия месец, тъй като сега хората ще получат декемврийските си помощи.

 

НЕДОВЪРШЕНИ ДЕЛА

Няколко идеи за големи промени в социалната сфера бяха център на общественото внимание в последните седмици преди празниците, но депутатите не успяха да ги доведат до край. В един момент беше почти сигурно, че ще се въведе брутна минимална заплата, което означаваше в определяната от правителството сума да влязат и добавките за клас и др. постоянни допълнителни плащания. След остри реакции на синдикатите обаче "Продължаваме промяната" се отказа от такава промяна, а другите вносители - ГЕРБ, направиха всичко възможно да не допуснат окончателното приемане на промените в пленарна зала.

С изпадането на Кодекса на труда от програмата на парламента преди празниците не бе приета и идеята да се обвърже минималната заплата с 50% от средната. Тук окончателното решение предстои, а може да остане и за друг парламент.

За съжаление, доникъде са и две полезни идеи за промени в законите, касаещи хората с увреждания. С едната трябваше да се защитят правата на хората до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК, където в момента има огромно забавяне. Другата трябваше да внесе ред в категориите, по които се определя размерът на финансовата подкрепа. Сега стотици хора с увреждания са лишени от най-високото ниво на подпомагане заради произволни ограничения според вида на пенсията, която получават. В този кръг са и шепата останали живи военноинвалиди у нас. И този закон обаче не е минал второ четене.

 

НОВ ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО

В удължителния закон имаше много идеи за законодателни промени, но като никога те бяха отхвърлени като неприсъщи за целите на закона. С едно изключение - промени в Кодекса на труда, с които се допълниха възможностите за прехвърляне на отпуск по майчинство. Депутатите записаха, че със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето, отпускът за остатъка до 410 дни може да се ползва вместо нея от бащата или от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правоотношение. Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът може да се ползва вместо осиновителката от осиновителя или от един от техните родители след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, когато работят по трудово правоотношение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата