Quantcast
Днес е развръзката с мандата на "Има такъв народ" | СЕГА
facebook
twitter

България

Днес е развръзката с мандата на "Има такъв народ"

ИТН обяви, че ще търси подкрепа до последно от "Демократична България", "Изправи се. БГ. Ние идваме!" и БСП
Обновена
11 068
 Снимка: БГНЕС
Кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов (вляво).

Изтича срокът, в който "Има такъв народ" трябва да предаде на президента Румен Радев предложението си за съставяне на редовно правителство. 

Днес в 17 часа президентът приема на "Дондуков" 2 представители на парламентарната група на "Има такъв народ", съобщи прессекретариатът на държавния глава. 

Още вчера хората на Слави Трифонов декларираха, че ще направят каквото зависи от тях да има кабинет. "Не сме обсъждали вариант, в който да върнем мандата неизпълнен, решени сме да направим всичко възможно", заяви депутатът Ивайло Вълчев. "Този мач ще го играем докрай", допълни по-късно колегата му Станислав Балабанов.

Междувременно преди обяд днес се състоя поредна срещата между "Има такъв народ" и БСП. "Постигнат е напредък", съобщи кандидатът за премиер Пламен Николов, но не даде подробности. И от левицата, и от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" все още не са дали отговор дали ще подкрепят проекта на ИТН за МС. 

От ИТН казват, че до последно ще убеждават потенциалните си партньори - "Демократична България", "Изправи се. БГ. Ние идваме!" и БСП, за подкрепа на втория им проектокабинет.  И трите формации настояват за сключване на споразумение с ИТН по управленските приоритети. БСП снощи реши, че няма да даде подкрепа за кандидат-министрите, без да е парафиран някакъв документ. 

"Разчитаме на тяхната подкрепа докрай, а какво ще направят в пленарна зала зависи от тях", отговори Балабанов на въпроси за подкрепата на ДБ, ИБГНИ и БСП.

Запитан дали ИТН обмислят смяна на някои от имената в проектокабинета, той отговори, че такава не се предвижда. "Министрите са такива каквито са - с биографиите и с професионализма си, и с желанието да свършат работа", допълни той. Според него е по-добре да има правителство, за да се извършат спешни реформи, отколкото да се отива към нови избори. "Какво ще се случи, ще видим другата седмица, защото позициите се променят ежедневно", допълни още той.  Преди часове обаче се разбра, че  Момчил Иванов няма да е кандидат за министър на правосъдието  - отказал се е заради негативни публикации. 

 

РАЗТАКАВАНЕ

Парламентарните групи на "Демократична България" и "Изправи се.Б. Ние идваме!" обаче оставиха за уикенда да решат в крайна сметка как да гласуват в пленарна зала, въпреки очакванията, че развръзката дали ще подкрепят кабинета на ИТН или не, да се случи до петък. Според шефове на ДБ и ИБГНИ партийните ръководства трябва да имат последната дума.

"До приключване на парламентарната процедура ще имате становището на "Изправи се.БГ. Ние идваме!" по отношение на подкрепата или не подкрепата на кабинета", заяви Мая Манолова в кулоарите на парламента. Тя уточни, че в петък и събота организациите, които са част от коалицията, ще проведат срещи, в които да дискутират този въпрос, което означава, че позицията на ИБГНИ би могла да стане известна най-рано в началото на следващата седмица.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов бе още по-лаконичен: "Ние в момента очакваме нашите органи да вземат решение".

 

 

Още

Кадри на "Има такъв народ" поемат тотализатора

23.01.2022

Обновена

3344
Норвегия се втурна да помага на Афганистан

21.01.2022

1051
ИТН ще гази политиката, както глиган гази люцерна

15.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

17465