Quantcast

Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов издига свои депутати за кандидати за министри

Номинираният за премиер Пламен Николов е "оптимист, че ще има кабинет" на ИТН

03 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Повечето от предложените за министри във втория проектокабинет на първата политическа сила - "Има такъв народ", в момента са депутати от партията на Слави Трифонов. Официално имената им бяха оповестени, след като ръководството на ПГ на ИТН се срещна с представители на трите формации - "Изправи се. БГ. Ние идваме", "Демократична България" и БСП. ИБГНИ и ДБ засега дават индикации, че по-скоро няма да застанат зад кандидатите за министерски постове, а от БСП ще кажат решението си след заседание на пленума.

Номинираният за премиер Пламен Николов обяви проекто-състава на стълбите в Народното събрание, а зам. шефът на партията Тошко Йорданов обяви, че разговорите с другите парламентарни сили са били, за да узнаят кандидатите, а не "да се обсъждат". "Това е наше предложение. Това са хората. Промени няма да има", декларира Йорданов. По думите му "изобщо няма съгласие за общ документ, по който всички да се подпишат". За сключването на споразумения за общи управленски политики настояват ИБГНИ, ДБ и БСП.

"Оптимист съм, че ще има кабинет", каза от своя страна Пламен Николов, като посочи, че на този етап няма определени за вицепремиери.

КОИ СА НОМИНИРАНИТЕ     

За министър на на финансите е номиниран депутатът Пламен Данаилов. Той в момента е депутат от ИТН. Завършил е УНСС  със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г.  е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

За министър на икономиката е предложена Десислава Димитрова. Тя също е участник в кастинга за политици на Слави Трифонов, в който участва и номинираният за премиер Пламен Николов. Десислава Димитрова е управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на съвета “Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България“ към БТПП.

Енергийното министерство трябва да бъде поето от Александър Николов, който в момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. До влизането му в служебното правителство Николов не бе познат на широката общественост. При назначаването му за зам.-министър бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

За здравен министър е издигнат урологът Силви Кирилов, който е един експертите на ИТН в здравния сектор. Бил е директор на Агенцията по трансплантациите, както и на няколко болници - "Александровска" по времето на НДСВ, а след това и на частните МБАЛ "Доверие", "Уни Хоспитал".

Да ръководи министерството на транспорта и информационните технологии е номиниран Гроздан Караджов, бивш народен представител в 43-ото НС от Реформаторския блок, където бе и председател на транспортната комисия. Той е юрист по образование, но повече е известен като експерт по телекомуникациите като е специализирал бизнес мениджмънт в тази сфера в Япония. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация".

За министър на правосъдието този път е предложен адвокат Момчил Иванов. Иванов е адвокат и областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Той има опит в политическия живот, бил е активист на СДС.

Петър Илиев е номиниран този път за министър на вътрешните работи. Той е юрист. Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието "Адвокат на годината". Говори 4 езика. На 43 г.

За министър на младежта и спорта е издигнат отново Радостин Василев, също юрист и в момента депутат от ИТН. Специалист е по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.

ИТН отново залагат на Теодора Генчовска да ръководи Министерството на отбраната. Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

За външен министър отново е номиниран дипломатът от кариерата Ради Найденов. Той последно беше посланик в Швейцария. Бил е посланик и в Германия и Австрия. Беше заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 - 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Предложеният за регионален министър инж. Георги Георгиев е координатор на експертната група на ИТН по регионално развитие и инфраструктура. Има консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация, бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише на сайта на ИТН.

Министерството на културата трябва да се поеме от Георги Султанов, който е оперен артист, с 23-годишен стаж.

За кандидат за агроминистър е определен Пламен Абровски, който бе номиниран за поста и в първия проектокабинет на Трифонов. Юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години, има сериозен опит в международни институции в сектора. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор "Директни плащания", в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

За Ивайло Кожухаров и този път е отреден постът за министър на туризма. Той е мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по "Икономика и организация в туризма" и "Маркетинг". Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение "Национален Борд по туризъм".

Министерството на образованието пък да се поеме от Велислава Петрова. В първия проект за кабинет тя бе предложена за здравен министър. Петрова е български учен, доктор по вирусология  от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г. Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията. Петрова е на 31 г. и е родена в Сандански.

За социалното министерство е издигната Теодора Пенева, която е "експерт по енергийна бедност и социална политика". Пенева има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги, в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Управление на институциите за социална работа". В Пекинския университет е завършила "Международна икономика". Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

За екоминистър е номинирана Силвия Бакърджиева.

И сега е предложен министър без портфейл по ромските въпроси, като отново е д-р Антония Валентинова. Тя е на 27 г. и е лекар по образование, от Перник. Говори четири езика. Антония Валентинова е "четвърто поколение интегрирани роми". Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината. Завършила е Природо-математическа гимназия "Христо Смирненски" с английски и немски в миньорския град. Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

Пост Кабинет "Н.Василев" Кабинет "П. Николов"
Премиер Николай Василев Пламен Николов
МВР   Николай Радулов, вицепремиер Петър Илиев
Министерство на
финансите
Мария Бойчинова Пламен Данаилов
Министерство на
икономиката
Любомир Дацов Десислава Димитрова
МВнР Ради Найденов, вицепремиер Ради Найденов
Министерство на здравеопазването Велислава Петрова Силви Кирилов
Министерство на
туризма
Ивайло Кожухаров Ивайло Кожухаров
Министерство на
правосъдието
Петър Илиев Момчил Иванов
Министерство на образованието Наталия Митева Велислава Петрова
Министерство на
енергетиката
Красимир Ненов Александър Николов
Министерство на
регионалното развитие
Михаела Лашова Георги Георгиев
Министерство на транспорта, информационните
технологии и
съобщенията
Христо Алексиев Гроздан Караджов
Министерство на
земеделието и горите
Пламен Абровски Пламен Абровски
Министерство на
отбраната
Теодора Генчовска Теодора Генчовска
Министерство на труда и социалната политика Лилия Иванова Теодора Пенева
Министерство на културата Станислава Армутлиева Георги Султанов
Министерство на спорта Радостин Василев Радостин Василев
Министър без портфейл
по ромските въпроси
Антония Валентинова Антония Валентинова
Министерство на околната среда и водите не е обявен Силвия Бакърджиева

 

Още по темата