Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дете, пострадало от волтова дъга, осъди БДЖ за 80 хил. лв.

19 Авг. 2022
БГНЕС

80 хил. лв. обезщетение трябва да плати БДЖ на ударено от волтова дъга момче. Това е постановил Апелативният съд в София, увеличавайки обезщетението от 60 хил. лв., присъдено на първа инстанция от Софийския градски съд. Решението не е обжалвано и вече е в сила. Два съдебни състава приемат, че БДЖ има вина, тъй като не е положила достатъчно грижи за имуществото си, пише Mediapool.

Инцидентът става на 5 ноември 2016 г. в депото в столичния квартал "Надежда". Десетгодишният тогава А. Е. влиза заедно със свои приятели да си играе между вагоните. Той се покатерва на един от тях и е ударен от волтова дъга. Получава множество тежки изгаряния. Прекарва в болница един месец, а в следващите години са му направени редица пластични операции. Въпреки лекарските усилия, момчето остава обезобразено. Освен това става затворен, отказва да излиза от дома си, в първите дни след инцидента изобщо не иска да говори, а впоследствие се отказва от футбола, тъй като заради операциите движението на единия му крак остава затруднено.

След инцидента се повяват съобщения, че А.Е. се е опитал да си направи селфи и това е причината за инцидента. В следващите години ще има още няколко подобни. От железопътната компания всеки път заявяват, че вагоните са били ясно обозначени с табели за опасност от високо напрежение. Обещават и обучителна кампания сред децата, за да се намалят подобни случаи. За съда обаче това явно не е достатъчно.

"За разкош ще ви кажа, как се бори БДЖ с това вредно явление пострадалите. Гениално просто е - обявяват ги за виновни. Правят си селфита, дори десетгодишните, които не ползват социални мрежи? След Н-тия смъртен случай обявиха, че ще раздават брошури? А, и за да сме максимално екзактни, пуснаха съобщения на сайта си. Ограда, табели, спиране на тока? Не разбира се. Дори не им хрумва", написа в блога си Николай Хаджигенов, адвокат на пострадалото дете. По време на делото той твърди, че това е защитна версия в опит да се прикрие нехайството на БДЖ.

Пред съда железопътната компания пледира, че контактната мрежа, по която тече електричество, не е нейна собственост. Тя е на друга държавна фирма – НКЖИ. Установява се обаче, че е дадена за ползване на БДЖ, която пък е възложила грижата отново на НКЖИ срещу заплащане.

Няколко месеца преди инцидента в депо "Надежда", такъв се случва и е "Подуяне". Тогава се взема решение контактната мрежа, която не се ползва, да бъде демонтирана. Поставени са и предупредителните табели. Към ноември 2016 г. обаче по кабелите още тече ток.

Пред съда БДЖ твърди, че има и съпричиняване от страна на пострадалия и семейството му, тъй като майка му го е оставила без надзор, въпреки законовото си задължение. Съдът се съгласява, че има съпричиняване. Затова на първа инстанция вместо исканите 100 хил. лв. за неимуществени вреди, присъжда 60 хил. лв. На втора обаче обезщетението е увеличено с 20 хил. лв.