Медия без
политическа реклама

Депутатите отново почти стигнаха до бой в пленарната зала

Масовите безредици вече се превръщат в нещо обичайно в парламента

17 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Сдърпванията между депутатите в пленарната зала на парламента станаха обичайна гледка. Тази сутрин народните избраници обаче буквално изумиха публиката, когато започнаха със сблъсъците още в самото начало на работния си ден.

Поводът беше декларация на водача на "Възраждане" Костадин Костадинов. Националистът беше разгневен от вчерашния протест пред парламента, провокиран от отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев от поста му. На демонстрацията събралите се граждани дадоха да се разбере, че обвиняват разрасналата се до мнозинство опозиция, че умишлено дестабилизира управлението на държавата. Костадинов започна да прави аналогии с Украйна, заговори предупредително за "Майдан", а протестиращите с явна ирония нарече "спонтанно организирали се". "Предстои дебат за вота на недоверие. Нека да не допуснем тази фашистка измет да ни отнеме държавата", надигна глас националистическият лидер.

Недоволството от гласуваното днес освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев прерасна в протест. Стотици граждани се събраха пред парламента със скандирания "Мафия" и се обявиха срещу евентуално правителство на ГЕРБ и ДПС.

Управляващите реагираха с дюдюкания и гневни възгласи. А депутатът от БСП Явор Божанков отвърна на Костадинов със също толкова гневна тирада. "Видях, че поне хвърляха стотинки. Не копейки, а стотинки ... Знаете ли какво видяха българските граждани вчера и какво го притеснява него (Костадин Костадинов - бел.а.)? Видяха как "Възраждане" гласува с ДПС. Това го е страх, че всички го разбраха - че заедно с ГЕРБ, е следващият Волен Сидеров!", обяви соцдепутатът, сподирен от смях и аплодисменти от управляващите.

Започнаха подвиквания в залата, ядосани един на друг депутати внезапно скъсиха дистанцията помежду си и изведнъж настана блъскане. Настимир Ананиев от ПП за малко не беше повален на земята, докато се препираше с парламентаристите от ДПС. Водещият заседанието Мирослав Иванов не успя да овладее залата и даде почивка, за да се успокоят колегите му.

Прекъсването обаче изобщо не донесе спокойствие в залата. Разбра се, че Хамид Хамид от ДПС е блъснал Ананиев. Иванов отказа да му наложи наказание, но предупреди колегите си, че при нов подобен инцидент, ще отстранява виновните от заседанието.

Управляващите не желаеха Костадинов да се измъкне толкова лесно. Елисавета Белобрадова от ДБ настоя ръководството на парламента да санкционира депутати, които използват изрази като "фашистка сган". А Филип Попов от БСП направо обвини Костадинов, че извършва престъпление по Наказателния кодекс, като говори по този начин. Мирослав Иванов се съгласи, че това е недопустимо, но не предприе наказателни мерки, а меко призова парламентаристите да се придържат към добрия тон. Очевидно той не желаеше да провокира нова конфронтация с опозицията.

Привидно монотонният дебат в Народното събрание около поправки в закона за досиетата за малко не доведе до истинско сбиване в пленарната зала. Повод за това стана изказване на Искрен Митев от "Продължаваме промяната" (ПП).

Националистите също не бяха настроени да се примирят. Депутатът от партията Цончо Ганев обвини лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, че "напътстваха протестиращите кой е опозиция и кой трябва да бъде атакуван". Той намекна, че недоволните от опозицията граждани са били готови за физическа саморазправа с метални тръби.

Намеси се и водачът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той настоя Мирослав Иванов да прегледа записа от инцидента и председателският съвет на Народното събрание да прецени какви наказания да наложи.

Тъкмо когато изглеждаше, че най-накрая ще се премине към работа, на трибуната излезе Стоян Таслаков от "Възраждане". Той припомни изказването на депутата от ПП Христо Петров - Ицо Хазарта, в което той нарече протестиращи поддръжници на националистическата партия "шепа нещастни фашисти". И попита защо не е било наложено наказание на рапъра. Мирослав Иванов отвърна, че и тогава, и сега, наказания няма. Хазарта също се почувства длъжен да отговори. "Аз не съм нарекъл българския народ "нещастни фашисти". Нарекъл съм 13 души така", каза певецът, като така намекна за 13-те депутати от "Възраждане".

Насърчена от успеха, който постигна с отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев, опозицията вече не се колебае да заплашва и другите шефове на парламента, че ще последват съдбата му, ако не се вслушват в исканията й.

 

КУЛОАРНО

Вълненията по инцидента продължиха и в кулоарите. Хамид Хамид обяви пред журналисти, че само отишъл да види какво става; дочул, че управляващите наричат съпартиеца му Халил Летифов "боклук"; междувременно Настимир Ананиев го задърпал за сакото; Хамид се отдръпнал, а Ананиев "театрално" се хвърлил назад върху колегите си. "Той е свикнал да се търкаля по коридорите на парламента", презрително се изказа депутатът от ДПС за колегата си от ПП.

Управляващите държаха на версията, че Хамид е бутнал Ананиев така, че да падне. А Летифов обвиниха, че замахвал с патериците, с които ходи в момента.

Засега с това пародийната случка се изчерпва.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата