Медия без
политическа реклама

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да замразят заплатите си

24 Февр. 2022
Румен Гечев
Илияна Кирилова
Румен Гечев

Народните представители отказаха да гласуват предложение на БСП за замразяване на възнагражденията им и за пренасочване на спестените средства към политики за хората с увреждания.

Предложението дойде изненадващо при гласуването на бюджета за 2022 г. в пленарна зала от депутата от БСП Румен Гечев, без да е било обсъждано преди това в бюджетна комисия.

"Предлагаме да замразим възнагражденията на народните представители и да пренасочим средствата, които ще се спестят, за политики към хората с увреждания, за подкрепа на най-уязвимата част на българското общество", заяви Гечев от парламентарната трибуна.

Гечев уточни, че става въпрос за тази част от възнагражденията на народните представители, която е свързана с допълнителните им разходи. "Установената икономия всяко тримесечие да се използва за финансиране на политики и мерки за подкрепа на хора с увреждания", настоя той. Според депутатът предложението му е подкрепено от четирите партии в коалицията.

Това предложение обаче изобщо не беше гласувано в пленарна зала. Преди това председателстващият заседанието даде 30 минутна почивка заради липса на кворум.

"Всяко предложение за промени в разходите, различно от това, което е одобрила бюджетната комисия, трябва да е обосновано. Държавният бюджет е за над 60 млрд. лв. - достатъчно, за да се намерят допълнително пари за хората с увреждания оттам. Ако трябва да прегласуваме оттам още 40 млн. лв. за хората с увреждания", така депутатът от ДПС Петър Чобанов обясни защо не трябва да се намалява бюджетът на Народното събрание. "Да не правим панаири и да не водим излишна дискусия. Създавате проблеми там, където ги няма", обърна се Чобанов към БСП.

Почти единодушно депутатите гласуваха бюджета на Народното събрание без промяната, искана от БСП - 158 гласа "за" срещу 14 "против".

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ  ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ

Заплатите на народните представители се променят всяко тримесечие на база данните от НСИ за средната работна заплата у нас и се равняват на три средни заплати за страната, но само в обществения сектор, където възнагражденията са по-високи от тези в частния. 

От 1 март депутатските заплати ще нараснат значително, след като НСИ публикува данните за средната заплата през декември 2021 г. За публичния сектор е 1872 лева, което означава, че основната работна заплата на народните представители става 5616 лева - с  678 лева повече от сегашното им възнаграждение.

Народните представители вземат още пари и за участие в заседанията на парламентарни комисии - 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители участват в две комисии, при което надбавката става 30% или още 1684,80 лева добавка.

За председателите на парламентарни групи и зам.-председатели на парламента добавките са още по-големи 35 и 45%, което добавя между 2500 и 3000 лв. към основната заплата. Отделно всеки депутат получава и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж. 

Допълнително парламентът поема допълнителните разходи на народните представители за сътрудници, експертизи, офиси и др. в размер на две трети от основното месечно възнаграждение. Това са т. нар. "безотчетни средства". С нарастването на депутатската заплата тези пари също се увеличават от 1 март и ще достигнат 3744 лева на месец. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата