Медия без
политическа реклама

Демерджиев за “атентата”: Въобще не е използван тротил

Има данни, които сочат към определени лица, твърди МВР-шефът

10 Май 2023Обновена
Иван Демерджиев
Илияна Димитрова
Иван Демерджиев

При инцидента с главния прокурор не е използван тротил, а рядко използвано вещество... Има конкретни данни, които сочат към определени лица - това обяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Народното събрание, цитиран от БТА. Думите на МВР-шефа дойдоха в отговор на въпрос дали полицията има по-ясни насоки за извършителите и поръчителите на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев. 

По думите на министъра има немалко оперативна информация по случая, като „голяма част от нея се обработва от анализаторите, изпратени от Европол“. Демерджиев отново потвърди, че ще се направи всичко необходимо и възможно да се достигне до извършителите и поръчителите на взрива.

„Мисля, че е редно, коректно е, когато се води едно такова разследване, то да протече безпристрастно. Мисля, че знае прокуратурата как да обезпечи това“, заяви министър Иван Демерджиев.

Главният прокурор Иван Гешев не е пътувал със семейството си и е бил сам с охраната си в бронираната лимузина "Ауди" на 1 май, когато по пътя на кортежа му избухна взрив, стана ясно от изказване на вътрешния министър Иван Демерджиев от трибуната на Народното събрание.

Във връзка с взривното вещество и устройство министърът коментира отново, че дори при директно попадение, то не може да проникне в купето на автомобила и да нарани пътниците вътре.

„Достатъчно разговори сме провели, в това число в присъствие на прокуратурата. След като се изясни видът на взривното вещество и устройство, без да има готови експертизи, е ясно от какъв тип е то, самият тип не позволява, без да има конкретика подробно за самото взривно устройство“, каза Демерджиев.

Главният прокурор Иван Гешев остро атакува служебния вътрешен министър Иван Демерджиев заради изнесената от него информация за взрива, избухнал край колата на шефа на държавното обвинение на 1 май.

По повод случая от Пловдив, при който беше извършена полицейска проверка на всички клиенти в дискотека, а след това в публичното пространство се появиха информации, че служителите на реда са превишили правомощията си, министърът коментира, че текат две вътрешни проверки. Той отбеляза, че има противоречие в информацията по медиите и тази, която е дадена от областния директор на МВР.

Според Демерджиев борбата с разпространението на наркотици не може да става за сметка на правата на гражданите. „Няма да допусна да се засягат неоснователно права на граждани - обещах както борба с наркоразпространението, така и законност в действията на МВР“.

След акцията на МВР в пловдивска дискотека на 6 май, когато 400 души бяха обискирани в търсене на наркотици, собственикът на проверения клуб и още над 40 от клиентите са подали жалба до прокуратурата. Това съобщи Нова тв.

Министърът изнесе данни, че за 2023 г. са проведени над 2000 акции срещу разпространението на наркотици, задържани са много килограми наркотични вещества, образувани са близо 2500 досъдебни производства, а близо 3000 души са задържани. Той добави, че тези операции ще продължат.

По-рано днес в парламента премиерът Гълъб Донев заяви, че няма да иска оставката на министър Демерджиев във връзка с действията на полицията при случая в Пловдив. "Текат проверки, нека да видим след резултатите каква е реалната ситуация. Тогава съответно могат да бъдат коментирани последващи действия, които ще бъдат предприети от страна на професионалното ръководство на МВР", добави Донев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата