Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява "голите" обиски в Пловдив

Държавното обвинение беше сезирано от десетки потърпевши от полицейската акция

09 Май 2023Обновена
Потърпевши от обиските пред сградата на пловдивската прокуратура.
стопкадър Нова тв
Потърпевши от обиските пред сградата на пловдивската прокуратура.

След акцията на МВР в пловдивска дискотека на 6 май, когато 400 души бяха обискирани в търсене на наркотици, собственикът на проверения клуб и още над 40 от клиентите са подали жалба до прокуратурата. Това съобщи Нова тв.

По случая предстои вътрешна проверка, която ще установява дали полицията е превишила правата си. Директорът на полицията в Пловдив твърди, че всичко е по правилата. А вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че ще прецени дали да иска оставката на регионалния шеф, когато се запознае с данните от проверката.

Окръжната прокуратура в Пловдив обяви, че е започнала проверка по случая. "При проверката ще се снемат обяснения от служители на нощното заведение, както и от посетители, ще бъдат иззети записи от охранителни камери и др.", обяснява прокуратурата. И допълва, че ще бъдат изискани материали и информация от МВР, както и от дружеството, което стопанисва заведението. Срокът на проверката е едномесечен и след като я приключи, прокуратурата ще прецени дали има данни да образува разследване.

Според пловдивски адвокат, специализиран в правата на човека, Михаил Екимджиев, данни има. Той коментира пред "Сега" вчера, че случилото се в дискотеката е "брутална милиционерщина".

"Всички пострадали могат да заведат дела за обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради неправомерните действия на полицията", обясни още правозащитникът. Според него полицаите биха могли да проверят самоличността на всички, но само тези, за които имат конкретни данни, може да бъдат обискирани. "Претърсване и изземване могат да се извършват, когато срещу конкретни лица има конкретни подозрения, че са извършили престъпления или че подготвят извършване на престъпление", каза адвокатът, който има зад гърба си десетки спечелени дела срещу държавата в Страсбург.

"Не може ангро всички хора в един бар да бъдат проверявани по този начин, защото имали оперативна информация, че се употребяват наркотици. По тази логика биха могли да направят подобна акция на пълен стадион. И на пловдивския площад", допълни адвокатът. 

"Освен нарушената процедура за личен обиск, 4-часовата процедура е унизително третиране и противоправно лишаване от свобода. Така че има данни за престъпление - принуда и противоправно лишаване от свобода", смята Екимджиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пловдив, обиски

Още по темата