Медия без
политическа реклама

Делото за смъртта на Ферарио Спасов скоро ще е в съда

Според експертизата обвиненият за катастрофата, при която загина треньорът, е шофирал със 165 км/ч

61-годишният Ферарио Спасов загина на място при жестоката катастрофа.
БГНЕС
61-годишният Ферарио Спасов загина на място при жестоката катастрофа.

Разследването за катастрофата, при която загина един от най-известните футболни треньори у нас - Ферарио Спасов, е приключило, съобщи за "Сега" окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, който е и наблюдаващ прокурор по делото. Предстои да бъде изготвен обвинителен акт и казусът да бъде внесен в съда. 

Катастрофата, която отне живота на Спасов, стана на 11 ноември м.г. край Шереметя. Обвинение за това има 25-годишният Начо Пантелеев. Експертизата сочи, че той е шофирал с превишена скорост - 165 км/ч. В кръвта му не са установени следи от алкохол или наркотици. Според прокуратурата става дума за деяние, което е особено тежък случай. Ако това обвинение издържи в съда, Пантелеев може да получи от 5 до 12 години затвор.

Пантелеев чака процеса на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Точно това предизвика прехвърлянето на делото от Окръжната прокуратура във Велико Търново в тази в Ловеч по нареждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. А прокурорът Йордан Кожухаров, който пусна срещу "подписка" шофьора, бе извикан при Сарафов, за да даде обяснения. Той е определил мярката за неотклонение на обвиняемия, без да са отчетени степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността му, обяви тогава прокуратурата. "В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването", се посочваше в постановлението на Сарафов за прехвърлянето на преписката.

Върховната прокуратура започна проверка на работата му за три години назад, съобщи още държавното обвинение тогава.

През ноември окръжният прокурор на Ловеч съобщи, че ще бъдат проверени и доходите на Пантелеев. "Трябва да изясним ако той не работи и няма доходи, откъде се е сдобил с тази кола. Доколкото знам е шофирал и други луксозни автомобили", поясни той. 25-годишният мъж направи катастрофата със скъп мерцедес. Появиха се публикации, че преди време се е блъснал в стълб близо до полицията в Лясковец с луксозно ауди. Прокурор Вълков сега отказа коментар какво се случва с тази проверка. Уточни само, че делото, което предстои да бъде внесено в съда, е само за катастрофата. Двата сюжета няма и как да бъдат смесени в един обвинителен акт.

 

ОЩЕ ЕДНО ДЕЛО

На 12 февруари Районният съд в Горна Оряховица призна Пантелеев за виновен, че на 7 декември 2022 г. в Лясковец е държал 9,5 г марихуана на стойност 57 лв. Съдия Христо Попов прие случая за маловажен, освободи Пантелеев от наказателна отговорност и го наказа само административно с 1000 лв. глоба. Пантелеев трябва да плати и 119 лв. на МВР - разноски по досъдебното производство.

От мотивите към присъдата се разбира, че двуетажната къща на Пантелеев е била претърсена по сигнал, че там се държи голямо количество наркотици. Той сам обяснил на полицаите, че има марихуана за лична употреба и им я предал. При претърсването други наркотици не са открити. Намерено е оръжие, както и 8 патрона. Балистичната експертиза установила, че револверът е газово-сигнален и негоден. Боеприпасите са годни за употреба, за гладкоцевно оръжие, калибър 12, но те не били собственост на Пантелеев.

"Като смекчаващи обстоятелства съдът отчете добрите характеристични данни на подсъдимия, както и оказаното от него съдействие на разследващите органи", се казва още в мотивите. Няма данни прокуратурата да е протестирала, нито Пантелеев да е обжалвал.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата