Quantcast

Медия без
политическа реклама

Делото за АМ “Хемус” остава при “шокираните” прокурори

Апелативната прокуратура не прие отвода на обвинителите, които се оплакаха от натиск от МВР

Илияна Кирилова

Софийската апелативна прокуратура не е приела отводите на прокурорите, които наблюдават делото за автомагистрала "Хемус". Това потвърдиха за "Сега" както от апелативната, така и от градската прокуратура, от която са магистратите, работещи по "Хемус".

Прокурорите се отведоха от делото в средата на декември, покрай скандала между МВР и държавното обвинение, свързан с казуса за пране на 53 млн. лв., отпуснати за строежа на магистралата. Те обявиха, че от МВР са им упражнявали натиск и шефът на ГДБОП Калин Стоянов е говорил с тях с "неподходящ тон". Дни по-късно на Стоянов дори бе повдигнато обвинение. Говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова обясни тогава, че тримата прокурори са шокирани от този безпрецедентен натиск, и че никога не са имали такъв случай в практиката си. 

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е вече официално обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

"В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да пътува в чужбина и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, те са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение", заяви зам.-градският прокурор Иво Илиев на 14 декември м.г.

От апелативната прокуратура обясниха пред "Сега", че след като са се запознали "с изложените в самоотвода факти и мотиви, както и с материалите, съдържащи се в преписката", не са установили да има законово основание за отвод. НПК казва, че по едно дело не може да работи прокурор, който "може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Прокурорите имат право да обжалват отказа да бъде приет отводът им пред върховната прокуратура.

Според градската прокуратура само двама от тримата наблюдаващи прокурори, са си направили отвод. След като той не е приет, те продължават да работят по делото, обясни пред "Сега" Десислава Петрова.

Наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" са си направили отвод. Това обяви днес ръководството на Софийската градска прокуратура. Това е пореден епизод от казуса, по който МВР и прокуратурата влязоха в открита война в последните дни.

По делото "Хемус" бе разпитан и вътрешния министър Бойко Рашков заради интервю пред БНР, в което каза, че за него не е тайна къде са отишли парите от аферата. Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на АМ "Хемус", са отивали към ГЕРБ. Това обяви Рашков пред журналисти, след като бе разпитан и уточни, че е казал това и на прокурора. 

Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на АМ "Хемус", са отивали към ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти, след като бе разпитан от Софийската градска прокуратура. Рашков обясни, че е казал това и на прокурора.

 

Още по темата