Медия без
политическа реклама

ДБ поиска кандидатурите за шеф на БНБ да бъдат оттеглени

Румънски гражданин, който е напуснал България на 7 април, е заплашил кандидата на ИТН Любомир Каримански

08 Апр. 2022Обновена
БГНЕС

Най-доброто решение е двете кандидатури за гуверньор на БНБ, които бяха излъчени от ПП и ИТН, да бъдат оттеглени. Такова мнение изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в НС, предаде БГНЕС. "Призивът ми е отговорно да се седне на масата за разговори. Да се говори", каза още той, като уточни, че трябва да се намери кандидатура, която да обедини управляващото мнозинство и да се ползва с подкрепата на целия парламент.

Иванов призна, че се усеща напрежение между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". "Не вървим към разклащане. Има напрежение. Коалицията е сложна, напрежение ще има, има и в момента. Спомняте си, че предсказах, че ако не се намери достатъчно разумно решение да се обедини коалицията около една кандидатура, ще има ескалация на напрежението. Това се случва в момента. Аз оставам оптимист, че ще се намери рационално решение, защото не може за един човек, който и да е той, цялата държава да бъде дестабилизирана, управлението да бъде поставено под съмнение", каза още съпредседателят на ДБ.

Депутатът Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" отхвърли възможността кандидатът им за шеф на БНБ да бъде оттеглен. "ПП има кандидат и той се казва Андрей Гюров. Изключително достоен и качествен кандидат и няма да бъде оттеглян", категоричен е той. "Коалицията изглежда разклатена. Това са нормални процеси. Ние още в началото дойдохме с ясната заявка, че търсим най-големите експерти. Имаме двама кандидати, за които НС ще реши. Това не е разклащане. Това е избор между двама човека", каза още Камбарев.

ЗАПЛАХИ

По-рано днес народният представител от ИТН Любимир Каримански се оплака, че е получил есемес със заплаха. "Откажи се или проблемите ще започнат веднага и нямаш представа колко ще са сериозни", пише в съобщението, което депутът показа пред журналисти в парламента. Според него това цели да се откаже от кандидатурата си за шеф на БНБ.

Каримански е получил заплахата в 17:30 часа, след като се е провалило заседанието на Комисията по бюджет и финанси. "Това са мутренски неща. В момента някакви мутри заплашват г-н Каримански. Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата за БНБ. Спекулирам с реторични въпроси", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той предположи още, че някой, който има интерес, ползва мутри. "Надявам се МВР да си свърши работата, защото сигналът е подаден до тях. Имат и телефонния номер", каза още Йорданов. На въпрос кой е човекът, който има интерес, беше отговорено: "Помислете малко". От ИТН не направиха заявка, че ще преосмилят подкрепата си за коалиционното правителство. Заплахите няма да откажат и Каримански от надпреварата за гуверньор на БНБ, категорични са от партията.

Премиерът Кирил Петков увери, че случаят със заплахата се разглежда с най-висок приоритет. "Българската държава застава с всичките си органи, за да разберем кой си е позволил такова действие", заяви той пред журналисти в парламента. Министър-председателят намекна, че това е провокация. "Ние ще разберем кой я прави и този човек ще си понесе своята наказателна отговорност", добави Петков. Той се съгласи, че това са мутренски похвати, но категорично отрече заплаха да идва от страна на кандидата на ПП за шеф на БНБ Андрей Гюров.

По-късно МВР съобщи, че полицията е установила SIM картата, от която е изпратено заплашителното съобщение. Картата е регистрирана на името на румънски гражданин с инициали L. T., който е влязъл в страната на 1 април. Изяснен е и неговият единен граждански номер. Мъжът е напуснал границите на България на 7 април. Картата е била активирана за 15 минути през вчерашния ден, след което е изключена. Установено е и мястото, където е активирана картата и е изпратено съобщението, посочва МВР. Прокуратурата пък обяви, че се е самосезирала и е възложила проверка на МВР, която да приключи в срок до 10 дни.

Пореден раздор разтресе управляващата коалиция.   "Продължаваме промяната" обяви, че внася днес в Народното събрание кандидатурата на Андрей Гюров за управител на БНБ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?