Медия без
политическа реклама

ДБ и ИБГНИ сключиха тактически съюз срещу партията на Трифонов

Двете формации предявяват редица изисквания пред ИТН, за да продължат преговорите за правителство

28 Юли 2021Обновена
Двете формации се събраха на консултации, на които да обсъдят общи "жалони", по които да водят преговорите с ИТН.
БГНЕС
Двете формации се събраха на консултации, на които да обсъдят общи "жалони", по които да водят преговорите с ИТН.

Преговорите за бъдещото управление, които довчера вървяха спокойно, макар и бавно, изведнъж бяха поставени под въпрос. Това стана след като съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов постави от парламентарната трибуна редица изисквания към „Има такъв народ“ (ИТН), от която се очаква да предложи кабинета. И даде да се разбере, че ако не бъдат изпълнени, дясната коалиция ще мине в опозиция, а не вижда проблем и да се отиде към нови избори.

Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) подкрепи позицията на ДБ. После двете формации проведоха и среща по въпроса. Така пролича, че те са съгласували действията си и са сключили своеобразен тактически съюз, за да оказват натиск върху партията на Слави Трифонов в хода на преговорите.

 

Кои да са кандидат-министрите

 

От изявлението на Христо Иванов първо се разбра, че въпросът за персоналния състав на правителството, който доскоро беше оставен настрана, отново се е превърнал в централен. „Колегите от ИТН инициираха разговори, за които благодарим, но на този етап това са просто разговори. Те не са насочени към постигане на споразумение. Тези разговори се водят без да има обявени имена, за да можем да оценим дали заявките, които се правят, са твърд политически ангажимент, и до каква степен хората, които се предлагат, са способни да реализират тези заявки“, посочи той.

Съпредседателят на ДБ призова „личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси“. Той отрече, че дясната коалиция иска да номинира свои хора за министри. В същото време обаче подчерта, че трябва да се привлекат членове на служебния кабинет. „Има хора в служебното правителство например, които привличат огромно одобрение и ми е трудно да разбера защо не се правят усилия да бъдат интегрирани в един такъв кабинет“, заяви той. И даде пример с министъра на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието проф. Николай Денков.

"Не можем просто да гласуваме за някакви зайци, извадени от цилиндъра", повтори след срещата с ИБГНИ Христо Иванов, но отрече, че поставят ултиматум на хората на Трифонов. Мая Манолова обаче предупреди, че днешните изявления от парламентарната трибуна трябва да бъдат "разчетени като червена лампичка".

 

ИТН "тупа топката" 

 

Ивайло Вълчев, депутат от "Има такъв народ", обаче контрира - имена на кандидати за министри и премиер няма да бъдат огласявани, докато не получат мандата от президента Радев. "Нищо от това, което Иванов сега казва, не е обсъждано на разговорите ни, не са поставяли въпроса за номинации и пр. В момента, в който бъде връчен мандатът, ще разберете всичко", отговори той на многократно задавания му въпрос какво се случва с проектокабинета и дали съставянето му е зациклило.

 

ДПС като препъникамък

 

Христо Иванов остро разкритикува участието на ДПС в преговорите. Движението беше поканено от ИТН и доскоро дясната коалиция приемаше това с примирение с аргумента, че такова е решението на хората на Слави Трифонов. Днес обаче тонът бе втвърден. Иванов посочи, че ДПС, както и ГЕРБ, „продължават да бъдат заложници на своите корупционни ядра“, и докато това е така, те не трябва да бъдат допускани до управлението. „Може би на някой любител на Сун Дзъ изглежда много хитро да използваме ДПС срещу ГЕРБ, да гледаме от висока планина как двата тигъра се сблъскват. Но 2013 г. това го гледахме и видяхме как двата тигъра взаимно се опитват да се покрият“, добави Иванов.

Според негови колеги намерението на ИТН било първоначално да получи парламентарна подкрепа от страна на хората на Карадайъ, докато ГЕРБ тотално "бъде изтикана" и след това да се "освободят и от ДПС". "Не можем да се съгласим. Ние сме го казали ясно и продължаваме да държим на мнението си - не искаме да имаме нищо общо с ДПС", каза пред "Сега" депутат от десницата. 

Мая Манолова също смята, че следващото правителство трябва ясно да се разграничи от управленския модел от последните години. "Казано с други думи, хората очакват правителство, в което ГЕРБ и ДПС да нямат влияние ... Ние няма да подкрепим кабинет, в който виждаме дългата ръка на ГЕРБ или ДПС", наблегна тя.

 

Правосъдна реформа, чистене на калинки и "Магнитски"

 

Съпредседателят на ДБ настоя, че партията на Трифонов трябва да се съгласи на „много ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа в правосъдието чрез промяна в конституцията“. Към другите задължителни програмни приоритети, той причисли „изчистване на регулаторите един по един от корупционни калинки, също на службите“; решителен пакет от мерки за прилагане на санкциите по акта "Магнитски"; мерки за възстановяване на енергийния суверенитет на страната. Христо Иванов даде знак, че ще очаква подкрепа и за едно ново предложение на дясната коалиция – поредна анкетна комисия, чийто мандат описа така: „Да наблюдава прилагането на мерките по "Магнитски", да отговори на въпросите защо и как българските органи проспаха 700 милиона в хазарта, защо Пеевски беше абсолютно недосегем досега.“ По-късно стана ясно, че тази инициатива е всъщност съвместно предложение с ИБГНИ.

Колко сериозни са исканията, Иванов подчерта със заканата: „Ние сме готови да разглеждаме всички останали опции, включително да бъдем опозиция. В крайна сметка, ако не може този парламент да излъчи смислено управление, да се върнем към съда на избирателите.“

В изказването си в парламента Мая Манолова изтъкна, че българските граждани очакват управление, което да работи за дълбока съдебна реформа, срещу корупцията, за промени в социалната политика, включително преизчисляване на пенсиите още от 1 октомври.

 

БСП иска споразумение за подкрепа

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че социалистите държат след края на консултациите по проектоправителството, да бъде сключено споразумение за подкрепа, за да се очертаят ясно общите политики за новото управление. На въпрос дали те са готови да предложат свои хора за министри или държат някои от служебните да останат, Нинова отвърна: "Нали ДБ и другите нямаха претенции за министри. Какво се промени?". Тя съобщи, че левицата е изпратила покани до останалите политически сили, без ГЕРБ, за да продължат разговорите по бъдещата власт. Те трябва да приключат идния понеделник.

 

А ВОЙНАТА С ДПС СЕ РАЗГАРЯ

От ДПС изглежда очакваха, че ще бъдат атакувани, защото лидерът на партията Мустафа Карадайъ излезе веднага след Христо Иванов на трибуната с предварително подготвено изявление. В него той отправи към „Демократична България“ колоритното обвинение, че е „продукт и заложник на една организирана, олигархично-медийна, НПО, политическа група“, както и на „международната Сорос мрежа“. „Общото между вас е, че в по-голямата си част сте хора, произхождащи от сериозни комунистически, номенклатурни фамилии“, обърна се Карадайъ към десните, които реагираха със смях.

Водачът на ДПС причисли около дузина бивши членове на правителства на Бойко Борисов към ДБ, включително и вицепремиерите Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Румяна Бъчварова, които са особено близки до водача на ГЕРБ. „Между нас и вас има морална пропаст“, назидателно обяви лидерът на ДПС. Накрая той отправи традиционния призив на движението за диалог между парламентарните сили – лозунгът, под който се присъедини към преговорите с ИТН.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата