Quantcast

Медия без
политическа реклама

Давността спаси шефа на АЕЦ "Козлодуй" от присъда за катастрофа

28 Окт. 2022
Община Козлодуй
Георги Кирков

Окръжният съд в Монтана прекрати дело срещу новия директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков, който е подсъдим за причинена катастрофа преди 9 години, съобщи "Лекс".

Съдебният състав с председател и докладчик Олег Софрониев признава Кирков за виновен, че е нарушил правилата за движение, като с превишена скорост е причинил средна телесна повреда на пострадалия, без да е бил в пияно състояние. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор или пробация. Това означава, че абсолютната давност за  преследването му е 7 години и половина. Тя вече е изтекла, тъй като от катастрофата са минали почти 9 години. Затова съдът не е наказал Кирков е и прекратил делото.

Става дума за инцидент от ноември 2013 г. Кирков е обвинен, че е блъснал мъж в каруца на пътя от село Сталийска махала за Лом. Тогава той шофирал със 105 км/ч при ограничение от 90 км/ч, а проба с дрегер показала 0,53 промила алкохол в кръвта му.

Пострадалият при катастрофата получил средна телесна повреда със счупване на таза, но след няколко месеца починал, за което близките му твърдят, че отговорен е Кирков. Тогава той е бил само служител в АЕЦ, след което се пенсионира, а по-късно беше и зам.-кмет на Козлодуй. Прокуратурата обвини Кирков, че в пияно състояние и по непредпазливост е причинил смъртта на мъжа, но делото се проточи 9 години само на първа инстанция.

Миналата година съдът в Монтана призна Кирков за виновен, че в пияно състояние е причинил средна телесна повреда на пострадалия, но не прие връзка на инцидента с настъпилата му смърт. Делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), като в протеста на прокуратурата се казва, че пострадалият е нямало да получи усложненията, ако преди това не е бил блъснат от подсъдимия.

Защитата на Кирков пък твърди, че няма връзка между катастрофата и последвалата смърт на пострадалия. Освен това, дадената след това кръвна проба показала наличие на 0,48 промила алкохол, но тъй като не била взета проба от урина, не можело да се докаже с каква концентрация на алкохол е бил Кирков в момента на инцидента. Адвокатите твърдят, че неправилно съдът е приел, че подсъдимият е бил в пияно състояние, тъй като и дрегерът не е имал документ за технически преглед, и дори и да се приеме показанието от 0,53 промила, то допустимото отклонение е 0,05 промила, и е възможно реалното измерване да е пак 0,48 промила. Самият Кирков е казал, че повече от час преди инцидента е пил бира.

Само преди 3 месеца Софийският апелативен съд (САС) отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Монтана заради липса на мотиви, след като прие за "голословни и декларативни" заключенията на съда за това дали Кирков е бил пиян в момента на катастрофата и дали има причинно-следствена връзка между смъртта на пострадалия и удара. Така се стига и до последната развръзка с прекратяването на делото. Решението на монтанския съд не е окончателно и може пак да бъде ревизирано от апелативните магистрати.

Георги Кирков, който бе назначен преди месец за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", все още не е получил допуск до секретна информация, съобщава "Капитал". Това е проблем, тъй като реално ограничава възможността му да управлява ядрената централа.

 

Още по темата