Медия без
политическа реклама

ДАНС ще плати още 14 000 лв. на уволнения си зам.-шеф

Агенцията мълчи дали Недялко Недялков е възстановен на работа, след като спечели дело

Недялко Недялков
стопкадър bTV
Недялко Недялков

Уволненият от служебното правителство на Стефан Янев зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков, който през пролетта окончателно спечели делото срещу отстраняването си от поста, сега е осъдил агенцията да му плати още 14 147 лв. с лихвите от юли 2021 г. Те се прибавят към вече присъдените му 26 925 лв.

Това видя "Сега" в електронното деловодство на Върховния касационен съд. Решението на върховните съдии е окончателно.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет на Янев. Зам.-председателят на ДАНС беше освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията. Има тенденция на чувствителен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната дейност на агенцията, за която и Недялков носи отговорност, твърдеше правителството. Недялков пък смята, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Освен че възстанови Недялков като зам.-председател на ДАНС, Софийският градски съд реши, че агенцията трябва да му плати 26 925 лв. обезщетение за оставане без работа за периода 1 юни - 1 декември 2021 г. Но отхвърли иска на Недялков за 20 536 лв. за неспазено предизвестие. Казусът стигна до върховния съд по жалби и на ДАНС, и на Недялков. Върховният съд обаче допусна да го разгледа само в частта по спора за парите. Така решението на градския съд, че уволнението му е незаконно, стана окончателно.

Градският съд прие, че правителството изобщо не е посочило ясни и конкретни случаи на неизпълнение на служебните му задължения или на уронване престижа на агенцията. Според съда липсва яснота с кои и какви действия или бездействия в работата си Недялков е допринесъл за спада в дейността на ДАНС. И документите с класифицирана информация по делото не дават отговор на тези въпроси, посочва съдът.

Зам.-председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Този на Недялков започва от 26 юли 2018 г.

На 4 юли "Сега" изпрати въпроси до пресцентъра на ДАНС дали след окончателното съдебно решение Недялков е възстановен на работа и на каква длъжност. И до момента отговор няма.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Недялко Недялков, ДАНС

Още по темата