Медия без
политическа реклама

Цветомир Петров от ПП/ДБ/СС ще бъде шеф на СОС до юли

Заради подкрепата за него "Възраждане" изключва четирима от общинските си съветници

08 Февр. 2024Обновена
 На 25 януари за шеф на СОС бе предложен Цветомир Петров от ПП, но първия опит за избирането му бе неуспешен.
Илияна Димитрова
На 25 януари за шеф на СОС бе предложен Цветомир Петров от ПП, но първия опит за избирането му бе неуспешен.

Цветомир Петров ще е временен председател на Столичния общински съвет до юли. За това се разбраха общинските съветници в София след 7 безуспешни опити да бъде избран шеф. Сега най-сетне има консенсус за Петров, който е от коалицията ПП-ДБ-"Спаси София", като самият той е представител на ПП. Подкрепа за него заявиха всички групи в парламента на София без ИТН, които отново издигнаха Пламен Данаилов. Освен ПП-ДБ-СС и ИТН, останалите формации са ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане", "Синя София" на проф. Вили Лилков и ВМРО с единствения си представител Карлос Контрера. Въпреки че първоначално от "Възраждане" заявиха подкрепа за Петров, при гласуването групата на националистите се разцепи, след като лидерът й Деян Николов също предложи алтернатива - Емил Димитров от неговата група.  

При последвалия таен вот Петров получи 47 гласа от 59 гласували общински съветници, Пламен Данаилов - 4 гласа, Емил Димитров - 3 гласа, а 5 бюлетини са оказаха недействителни.  

При изказванията си относно подкрепата на Петров говорителите на останалите общински групи изрично държаха да подчертаят, че с избора му не се сформира мнозинство в общинския съвет и че мандатът на избрания ще е най-много 6 месеца.      

"Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии", посочи Вили Лилков. 

"Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на общинския съвет", коментира и Карлос Контрера и отрече, че постът ще бъде ротационен. "Няма коалиции", подчерта общинският съветник от ВМРО и определи споразумението като "административно преодоляване на пречка". 

От ГЕРБ-СДС поясниха, че въпреки подкрепата си за Петров, ще бъдат опозиция на кмета Васил Терзиев и на коалицията зад него. "Групата на ПП-ДБ-СС все още не е намерила политическа подкрепа за своето управление. Не е налице слобка, заварка и всички популярни метафори. От една страна, бихме били винаги обективна, конструктивна, на моменти яростна опозиция. От друга, не искаме хвърлянето на града в пълен хаос. Нашето решение е при широка подкрепа, с участието на всички групи без ИТН, да намерим решение, което ще е валидно до края на този политически сезон през юли", каза Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.     

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова общинските съветници на партията да не подкрепят кандидата на ПП-ДБ-СС. Тя настоя социалистите в СОС отново да предложат Диана Тонова, както направиха на няколко от предишните заседания, и да не гласуват за друг. "Те (общинските съветници на БСП) твърдят, че Васил Терзиев е незаконно избран. В същото време да подкрепиш тези хора, които твърдиш, че са незаконно избрани, е висша форма на лицемерие", каза соцлидерката. Като причина да не се подкрепи кандидата на ПП-ДБ-СС Нинова посочи и разрушаването на Паметника на Съветската армия.

Лидерът на БСП-София и на групата в СОС Иван Таков коментира, че снощи на заседание градската организация е решила, че трябва да се намери решение на кризата в СОС "при наличие на широк консенсус". "Чухме изявление от всички групи без ИТН, че са склонни да се търси временно решение за срок от 6 месеца, до юли, за да заработи СОС, тъй като градът е в аварийно състояние. Надяваме се разумът най-после да вземе връх и да започнем да си говорим в залата, а не през медиите. Всякакви инсинуации, че има някакво съглашателство и "сглобки", са абсолютна спекулация. Още не се обсъждали темата за формирането на комисиите, въобще не сме стигнали до това", поясни Таков. Преди дни Ваня Григорова от групата на социалистите даде да се разбере, че няма да гласува за кандидата на ПП-ДБ-СС. 

След като Цветомир Петров беше избран, шефът на общинските съветници на "Възраждане" Деян Николов обяви, че от групата му ще бъдат изключени четиримата, подкрепили Петров. Става дума за Венци Стойчев, Васил Драганов, Красимир Гълъбов и Севделина Петрова. Така формацията на националистите в СОС намалява до трима души - Николов, Емил Димитров и Ивайло Костадинов. Николов обвини четиримата изключени, че са предали "Възраждане" и че били купени с пари и постове, но без да даде повече подробности.  При сформирането на СОС през ноември м.г. групата на "Възраждане" бе дори от 8 души, но още в началото избраният от тяхната листа Иван Алексиев се регистрира като независим общински съветник. 

Отново днес на втора, извънедна сесия за заместници на Цветомир Петров бяха оповестени съветниците Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от "Синя София" и Севделина Петрова, която бе изключена от "Възраждане".     

Днешният опит за избор на председател на СОС е осми поред. Както и предишното заседание на 25 януари, и днешното се очакваше с повишено внимание, тъй като се появи информация, че този път гласуването ще завърши с положителен резултат. Миналата неделя общинският съветник от групата на БСП Ваня Григорова заяви, че в СОС вече имало "що-годе пълен консенсус" да бъде подкрепен за председател един от хората в коалицията ПП-ДБ-СС. На 25 януари Цветомир Петров за пръв път бе предложен за поста. Тогава той не успя да събере поне 31 гласа, а получи 26. Неговата група е от 23 души, а впоследствие проф. Вили Лилков призна, че той и двамата му колеги от "Синя София" също са подкрепили Петров. 

След изявлението на Ваня Григорова от централата на БСП разпространиха съобщение от името на партийното ръководство. Според него не се водят разговори с общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС и с ГЕРБ за общо мнозинство в СОС. "Във връзка със зачестилите спекулации и множество журналистически въпроси, заявяваме: БСП не води разговори за съставяне на общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС - Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни", се казваше в позицията.

От ГЕРБ също разпространиха съобщение, че днес техните общински съветници няма да подкрепят кандидата на ПП-ДБ-СС. "Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в СОС е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите! ГЕРБ-СДС запазва позицията си на опозиция в София", се казваше в съобщението. Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че предпочита в София да се проведат нови местни избори. Борисов и ГЕРБ все по-често говорят за предсрочен вот в столицата, откакто стана ясно, че съдът е наредил проверка на всички секционни протоколи.  

Слави Трифонов, чиято партия ИТН има 3-ма общински съветници в София, също отрече, че неговите хора ще подкрепят Петров или друг кандидат на ПП-ДБ-СС. "Общинските съветници от ИТН ще гласуват за Пламен Данаилов, нашия кандидат за председател. Както правиха 7 пъти до сега. Така че в това “всички”, за което говори Ваня Григорова, не се включват нашите общински съветници", коментира Трифонов във Фейсбук.

Ако днес не бе избран председател, на 13 февруари СОС влизаше в казуса дали общинският съвет трябва да се разпусне и да се организират нови избори за общински съветници. Както е известно, партиите и коалициите в парламента на София стартираха опитите си да си намерят шеф на 13 ноември м.г. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация "ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет". Юристи спорят дали след 13 февруари СОС влиза в ситуация, че вече 3 месеца не се е събрал за втори път или сбирките до момента могат да се броят за повече от едно заседание. 

Още по темата