Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цветанов обеща да не управлява партията си от джипка

Ще бъдем зад вас, когато ви оказват натиск, зарече се бившият зам.-шеф на ГЕРБ пред учредителите на "Републиканци за България"

27 Септ. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Цветанов обеща да пази хората си от репресии.

Представителността на настоящия парламент е изчерпана и предсрочни избори трябва да се проведат колкото е възможно по-скоро.

С такова послание бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към повече от хиляда свои поддръжници, които събра на учредителното събрание на политическата си партия "Републиканци за България". На него той беше избран за председател на новата формация, а за негов заместник беше определен Павел Вълнев - единият от братята Вълневи, бивши собственици на несъществуващата телевизия BiT.

В слово пред учредителите Цветанов заяви, че "републиканците" няма да бъдат водаческа партия. "Това не трябва да бъде лидерски проект на един човек, а да бъде подплатен с много голяма експертиза от широк изпълнителен съвет", обяви той. В тази връзка Цветанов обеща, че няма да остане на поста си за повече от два мандата. И допълни: "Нека не остава усещането, че политическият ни проект ще се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без никаква прозрачност. Защото това не е решение на проблемите." Намекът беше очевидно насочен към бившия му шеф Бойко Борисов заради навика му да обикаля страната с джип, от който да дава публично обещания за пари на нуждаещи се.

СТРАХ ОТ РЕПРЕСИИ

Той изрази опасението си, че негови поддръжници в провинцията могат да станат жертви на политически мотивирани преследвания и се зарече да ги защитава: "Може би ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление. Трябва да бъдем единни и да защитаваме справедливостта, и да бъдем заедно в трудните моменти с всеки един от нашите членове. Има райони, където хора могат да злоупотребят с власт и да оказват натиск върху нашите членове. Не е нормално да говорим по подобни теми след 30 години демокрация. Но това го има, но да знаете, че ние ще бъдем зад вас във всяко едно отстояване на принципите на демокрацията и правовия ред в тези трудни моменти."

Силистра, Шуменско и Търговище са местата, от които се очаква най-голям натиск, съобщи Цветанов. По думите му трима от учредителите от Силистра се отказали в последния момент, защото били притискани от ръководителя на местната структура на ГЕРБ. "Искам да се обърна към премиера Борисов - това ли ще бъде начинът, по който ще се работи преди изборите", попита той.

На нападките на бившите си съпартийци от ГЕРБ, че се е превърнал в рупор на държавния глава Румен Радев, Цветанов отвърна: "На президентската институция – да, но различията, които съм имал с президента, са много ясни."

БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА - СПЕЦИАЛЕН ПРИОРИТЕТ

Любопитното беше, че политикът постави особен акцент на българите в чужбина, на които обеща в края на следващия управленски мандат електронно дистанционно гласуване, за да разполагат със сигурна възможност да участват на избори. Наблегна и на това, че сред учредителите е Иван Анчев - генерален консул на България в Чикаго, чийто мандат е приключил само преди два дни. "Това е нещото, което да покажем на обществото – знаещите и можещите участват в този проект. Най-важното е, че тук има хора, които се върнаха от чужбина, за да подкрепят "Републиканци за България" ... хора, които реализираха американската мечта", похвали се Цветанов. В тази връзка отново напомни за партийния си заместник Павел Вълнев: "Това е човек, който е успял не благодарение на обществените поръчки."

"Искаме да имаме справедливост и съдебна реформа, която да съответства на обществените очаквания. Не да има притеснения за репресивни действия от определени институции или превземане на бизнеси на хора", изтъкна политикът.

По отношение на програмата на партията, която ще се позиционира в център-дясно, той заяви, че очаква предложения от всички свои съмишленици. За целта сайтът на "републиканците" ще се превърне в платформа, на която да се събират идеи за различните секторни политики. Така Цветанов се присъедини към другите нови политици - като Мая Манолова и Васил Божков, които твърдят, че управленската им програма се формира от предложения, получени от гражданите.

ПАРТИЙНО СТРОИТЕЛСТВО

Според твърденията на новоизбрания лидер току-що учредената партия имала над 4000 членове и 75 процента покритие от местни структури в страната. Очакванията на Цветанов са новата формация да внесе документите си за регистрация  в съда до десетина дни.

Прогнозата на политика е, че "Републиканци за България" ще бъдат важен фактор в следващия парламент и управление.

ХВАНАТ В ЗАСАДА

На входа на Интер Експо Център, където се проведе събранието, Цветанов беше пресрещнат от голяма група служители на застрахователната компания "Лев Инс". Те му връчиха декларация, в която обявяват, че са "възмутени от наглото ви желание да оглавите този проект и чрез него да се върнете на политическата сцена в България".

"Казвате, че ще подкрепите и стимулирате българския бизнес, а точно вие с полицейски произвол и с репресивни действия, психически и физически тормозехте хората от малкия и средния бизнес. Жертви на вашето поведение станаха и служителите на „Лев Инс” – най-голямата застрахователна компания в България", пише в документа. Недоволните от Цветанов поискаха от него да отговори и на въпроси – дали ще се съгласи да бъде проверено отново имотното му състояние и дали ще разкрие кой финансира завръщането му в политиката.

Самият Цветанов отрече впоследствие пред медиите, че нещо особено се е случило. "Само си разменихме няколко думи и влязох на събитието", коментира спокойно той.