Медия без
политическа реклама

ЦИК отне имунитета на кандидат-депутат заради купен вот

Прокуратурата повдига обвинение на кандидат за народен представител от "Изправи се! Мутри вън!"

07 Юли 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Центалната избирателна комисия взе решение да свали имунитета на кандидата за народен представител от коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Цветелин Георгиев. Прокуратурата съобщи днес, че той ще бъде привлечен към наказателна отговорност за купуване на гласове за предстоящите избори на 11 юли.

От съобщението на държавното обвинение става ясно, че срещу човек с инициали Ц.Г. се води досъдебно производство, започнато от ОДМВР-Бургас, за купуване на гласове. Събрани са доказателства, че на 29 юни в бургаското село Маринка кандидат-депутатът е дал на четири лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определена коалиция.

По-късно през деня от гражданската платформа "Изправи се.Бг" съобщиха, че Цветелин Георгиев вече е отстранен от листата в Бургас, но случая се изяснявал, защото Георгиев твърдял, че няма  съпричастност към купуване на гласове. "Водачът на листата ни в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината", уверяват от гражданската платформа, чийто председател е Мая Манолова. 

НОВИ АРЕСТИ

Четирима души са задържани днес в Бургас за купуване на гласове, съобщи директорът на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Извършени са претърсвания и изземвания. Образувани са досъдебни производства за престъпление против политическите права на гражданите, информира Калоянов. 

Трима от арестуваните са от квартал „Победа“, където преди седмица при акция на МВР бяха задържани 9 души. Тогава бяха иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес.

Арестуваните днес са познати като лидери в ромската махала на Бургас. Отново са иззети са списъци и лични данни на различни лица. 

В ромската махала „Победа“ има засилено полицейско присъствие. Операцията се провежда на територията на целия бургаски регион и до края на деня се очакват и други арести, уточниха от областната дирекция на МВР. 

МВР обяви, че е проверило 1275 собственици на фирми "с цел предотвратяване на възможността за корпоративен глас". Вътрешното министерство не посочва нито едно име на бизнесмен или фирма.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата