Медия без
политическа реклама

Чиновниците от ВСС вземат по 330 лв. за работа през уикенда

Мотивът е голямата им натовареност, свързана с магистратските конкурси и изборите за членове на съвета

Заради пандемията ВСС заседава "хибридно" - някои членове са в залата, но други се включват онлайн. На снимката са главният прокурор Иван Гешев и представляващият съвета Боян Магдалинчев.
БГНЕС
Заради пандемията ВСС заседава "хибридно" - някои членове са в залата, но други се включват онлайн. На снимката са главният прокурор Иван Гешев и представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Служителите от администрацията на Висшия съдебен съвет, които работят в почивни и празнични дни, получават по 330 лв. на ден. Това е решил съветът на предпоследното си заседание, става ясно от протокола, качен на сайта му. За разлика от тях, когато работят през почивните дни, останалите съдебни служители получават увеличение със 75% за работа през почивните дни и 100% за официалните празници, което в пъти по-малко от получаваното от "специалната" администрация на съвета.

Този бонус за чиновниците от съвета е приет още преди година, се разбира от протокола. Тогава обаче е бил 300 лв., а сега всъщност е прието увеличението му на 330 лв., като е имало дори идея сумата да е 400 лв. Точката в дневния ред е докладвана от главния секретар на съвета Тихомир Димитров. Той обяснява, че тази година предстоят много събития, чиято подготовка се прави от администрацията на съвета, включително и в почивни и празнични дни. Димитров изрежда: изпитите за магистрати, при които служителите са ангажирани над 10 часа в събота; над 12 часа в 6 съботи, в които ще бъдат общите събрания на съдии, прокурори и следователи за избор на следващия състав на ВСС; избор на европейски делегиран прокурор, ако бъде насрочен в събота (това се налага, след като Лаура Кьовеши наскоро отхвърли пореден кандидат от България).

Димитров припомня на членовете на съвета, че миналата година е определена сумата от 300 лв., но сега трябва да се отчете че предстоят продължителни "мероприятия", има "значителен обем от дейности", а и ковид предпоставя "по-висок риск за здравето на служителите". Все пак той предлага да се запази тази сума. Думата обаче взема Драгомир Кояджиков. Той пита главния секретар как са отчетени инфлационните процеси. "Би следвало да се преценява за всеки един такъв извънреден работен ден какъв труд е положен и както досега ги определяхме след полагането на труда, размерът, мисля че е разумно пак по същия начин и ми се струва, че тези 300 лв. се явяват крайно недостатъчни за работата на служителите, ако се касае за 12 часа в рамките на 24 часовия работен ден в почивен ден при това", посочва Кояджиков и пледира за 400 лв. на ден, като "по-разумен размер".

Атанаска Дишева пита за каква сума става въпрос и колко души ще бъдат заети, но не поручава отговори. "Със същата обоснованост може да приемем и по 1000 лв. на ден да платим и аз ще повярвам, че са основателни, защото ако действително 12 часа са ангажирани, а то е така, е основателно", казва тя. Боян Новански тогава предлага, като се отчете инфлацията, надницата за работа в работен ден да стане 330 лв. Междувременно Олга Керелска настоява сумата от 300 лв. да се запази. "По тази логика (...) ще е добре да ги накараме служителите да си платят, да върнат някой лев в бюджета, защото имаме недостиг", отговаря й Кояджиков. Керелска репликира, че той явно търси популярност, а той й отвръща: "Това ми е очакването. Не само популярност, ами и барелефче да имам в съвета".

В крайна сметка предложението на Кояджиков за 400 лв. на ден получава само три гласа подкрепа. С 10 гласа минава предложението за 330 лв.

ЗАПЛАТИТЕ

Класификаторът на заплатите в администрацията в съдебната власт не е публично достъпен, макар и тези заплати да идват от бюджета. Абсурдът е още по-голям, защото само някои съдилища сочат в обявите си за работа каква заплата се предвижда за съответната длъжност. Други просто пишат - според класификатора. От последните публикувани обяви за администрацията на ВСС се вижда например, че за шеф на дирекция "Човешки ресурси, административно и техническо обслужване и класифицирана информация" заплатата е между 2739 лв. и 3425 лв., началник отдел управление на собствеността получава между 2279 лв. и 2850 лв., младши експерт в отдел "Конкурси" взема от 1316 лв. до 1646 лв., а стенограф - между 1196 лв. и 1496 лв. Тоест, ако стенограф от съвета работи в събота по правилата за останалите съдебни служители, той би взел около 70 лв.

За сравнение, в момента се търсят секретари в пренатоварения Софийски районен съд, които да получават между 870 лв. и 1079 лв. В човешки ресурси в Софийския апелативен съд пък може да се получава от 906 лв. до 1470 лв. Върху тези суми се начисляват стаж и ранг. Като за прослужено време в съдебната власт се взема 2% отгоре. По закон на съдебните служители се изплаща всяка година сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата