Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чиновници спешно поправят гаф с плана за възстановяване

Заради незащитени файлове документът бързо набъбна с осмиващи правителството съобщения на гневни потребители

19 Апр. 2021Обновена

Файлове от подготвяния от България многомилиарден План за възстановяване и устойчивост се оказаха незащитени и бяха дописани от различни потребители с осмиващи администрацията съобщения. Файловете не са били заключени въпреки изрично предупреждение на администратор, че това трябва да се направи. След гафа съответните папки бяха скоропостижно изтрити. 

Интересът към Плана за възстановяване и устойчивост се повиши покрай интригата кой да го внесе и ще се преработва ли документът в последния момент. При разглеждането му обаче потребители установяват, че част от таблиците могат да се дописват. За такава възможност сигнализира днес във фейсбук Бюрото за разследващи репортажи и данни bird.bg. "Планът за възстановяване и развитие на правителството в оставка може да се редактира от всеки потребител в Мрежата. Линковете към тези файлове са публични и са въведени в таблиците, които са публикувани към третата версия на Плана на правителствения портал от 16.04.. Файловете в Google Drive не са защитени срещу редакция", написаха от бюрото и публбикуваха линк към съответните файлове. Бюрото пусна и скрийншот от таблица, озаглавена "Темплейт за реформи и инвестиции ЕК_BG_15_03_21_new", от който се вижда, че някой потребители вече са се възползвали от възможността за дописване. "Ходете пеш", "Есе", бях част от дописаните полета. 

За същата възможност съобщи в профила си и Атанас Чобанов от Bivol. Той показа и съобщение от администратор, който е предупредил чиновниците, че трябва да заключат файловете за редакция. "Моля направете документите и папките само за четене защото всеки може да ги редактира", пише във файла, озаглавен "ВНИМАНИЕ". Той обаче също е оставен незащитен, вижда се от поста на Чобанов. "След като бяха похарчени няколко милиарда за електронно управление, институциите ползват за складиране на информация и обмен на данни Google Drive, OneDrive, Dox.bg и някакви тъмни министерски клауд системи. Dropbox е несправедливо пренебрегнат. В някои от папките и файловете може да пише всеки. Пожелайте си нещо", коментира Чобанов. Той показа, че общата таблица е "обогатена" с още призиви като "Съд и затвор, мутри!".  

Веднага след тези публикации файловете, достъпни за дописване, се оказаха изтрити. Атанас Чобанов показа съобщение за изтрити файлове от лице на име Наталия Ефремова. Лице с такова име заема поста зам.главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“.

Пред Нова телевизия от екипа на вицепремиера Томислав Дончев признаха, че е допусната грешка при качването на файла.

На този фон България от края на 2019 година - след безпрецедетния теч на данни от НАП, действа нарочен съвет за киберсигурност. Той се пресдедателства от вицепремиера Марияна Николова. От приемането на правилник за дейността на съвета - с постановление на МС, влязло в сила 31 декември, 2019 , няма данни какво точно работи тази структура. Това е поредната фантомна структура на сайта с действащите правителствени съвети - съставът на съвета не е обновен и в него още като министри фигурират остранените Младен Маринов и Владислав Горанов. Няма никаква информация за проведени заседания, няма никакви други данни за съвета освен състава му. В края на март, т.г. съветът все пак отчете дейност - внесе в МС актуализирана версия на стратегия "Киберустойчива България 2023". Изпълнението на целите тепърва ще се конкретизира. 

Планът за възстановяване и устойчивост предвижда разпределението на 6,2 млрд. евро безвъзмездно финансиране от ЕК като допълнителен пакет за преодоляване на последствията от пандемията. България трябва да предаде документите до 30 април, като срокът е индикативен и неспазването му не е свързано със санкции. Документът според досегашния кабинет е готов на 97%. 

 

 

Още по темата