Quantcast

Медия без
политическа реклама

В мегапроекта за батериите се заговори и за частен инвеститор

Замисълът много закъснява и е в много начална фаза, става ясно от проектоспоразумението с ЕБВР

07 Дек. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Енергийният министър първо се изказа много остро за предлаганите от ЕБВР клаузи, но все пак продължава да работи с банката.

В спорния проект за изграждане на огромен батериен парк за съхранение на енергия от ВЕИ RESTORE се оказа допустимо и привличането на частен инвеститор. Държавата се кани да налее в проекта 1,5 млрд. лв. по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, като досега бе известно, че бенефициент по този проект ще бъде новоучредено дружество, държавна собственост, под шапката на енергийното министерство. Сега обаче се оказва, че има идеи в бъдеще в това дружество да може да се включи и частен инвеститор. Към момента не е ясно с какво той би могъл да допринесе за проекта при вече изграден батериен парк с публични средства. 
Това става ясно от проектоспоразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие, която бе избрана от правителството на Кирил Петков за консултант по проекта. Очаква се банката да организира и търговете по него. Споразумението обаче още не е подписано заради спорове между ЕБВР и енергийния министър по отделни клаузи. 

 

Отношенията между вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов и енергийния министър Росен Христов са се обтегнали сериозно заради закъснения по очаквани реформи в сектор енергетика, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Възможността за включване на частен инвеститор в проекта е записана сред задачите, които ЕБВР следва да проучи, става ясно от документа. Проучването на тази възможност е вменено на банката като задача №8. "Имайки предвид препоръките, консултантът трябва да вземе предвид стойността на включването в бъдеще на стратегически частен инвеститор в структурата на собствеността на новото RESTORE SPV. Това може да включва, но не е задължително да се ограничава до разглеждане на RESTORE SPV като съвместно предприятие между държавния и частния сектор или RESTORE SPV, включващо миноритарен частен акционер", пише в документа. От банката се иска да анализира необходимостта от привличането на частен партньор, как евентуално може да бъде избран той, ще бъдат ли спазени директивите за държавна помощ. ЕБВР трябва да каже и как приходите могат да бъдат разделени с частен партньор, като се вземе предвид значителният безвъзмезден компонент на финансирането за съхранение. 
От текста на споразумението с ЕБВР става ясно още, че проектът е в много суров вид и по него тепърва ще се мислят модели за структуриране и реализация. Това ясно личи от вида на задачите, които се поставят пред банката - тепърва трябва да се работи правната рамка, свързана с внедряването на съхранението на енергия, ще се прави преглед на пазара за съхранение на енергия, ще се решава какви точно батерии да се купят. Трябва да се анализират местата, на които да се разположат батериите, като се вземе предвид и очакваното включване на нови ВЕИ мощности. Ще се разработват и варианти как капацитетът за съхранение да бъде разпределен между пазарните участници. 

 

Под въпрос
Сроковете вече закъсняват - според първоначалния график споразумението трябваше да е подписано през август, като се осигури първо плащане по него от 250 000 евро, а през септември трябваше да стартира наемането на технически консултанти (750 000 евро). През ноември трябваше да са готови проектите на промени в нормативната уредба, а през януари 2023 г. - стратегията за обществени поръчки за парка (350 000 евро). Общата стойност на договора според проекта на споразумение не трябва да надвишава 3,5 млн. евро. Освен този проект банката консултира и втори по плана за възстановяване - този за провеждане на търгове за нови ВЕИ мощности с капацитет за съхранение на енергия, като тук максималната цена за услугите на банката е 2,5 млн. евро.

Не е ясно дали проектът ще остане в този му вид или няма да бъде силно орязан, каквито коментари правят и от служебния кабинет, и от политически партии. Това ще стане ясно при преговорите по новите глави към плановете за възстановяване, свързани с политиката на ЕС за осигуряване на независимост от Русия. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?