Медия без
политическа реклама

Китайски производител изпревари Tesla

От фирма за батерии BYD стана новият лидер в света на електрическите автомобили

19 Февр. 2024АЛЕКС МИЛЕВ
Електромобилите на BYD навлизат все по-уверено на световните пазари

Първоначално известна като производител на батериите за мобилни телефони, китайската компания BYD се превърна в страхотен конкурент в автомобилния сектор, особено при хибридните и електрически превозни средства. Сега компанията е големият съперник на Tesla, демонстрирайки своята мощ в иновациите и технологичния напредък.

Дотук обаче BYD не мина безпрепятствено. Първият модел на компанията излезе през 2007 г. и беше критикуван за недостатъци в дизайна, като нетрадиционен лилав оттенък, непостоянна боя и лошо подравняване на вратите. Въпреки първоначалните подигравки, BYD продължи да упорства и последователно да подобрява продуктите си.

Разширявайки пазарното си присъствие извън границите на страната, фирмата успешно се разшири на други азиатски пазари и сега обмисля експанзия в Европа и САЩ. Това намерение стана очевидно през 2023 г., когато компанията продаде 5000 електрически превозни средства в Нидерландия, давайки ясен сигнал за своите амбиции за международен растеж.

Метаморфозата на BYD до световен лидер в автоиндустрията продължава 29 години. То е силно повлияно от Tesla, особено в началото, когато BYD започна да доставя литиево-йонни батерии на технологични гиганти като Motorola през 2000 г., а до 2002 г. доминираше пазара на никел-метал хидридни батерии.

През 2003 г. китайците направиха сериозен ход, като придоби правата върху модела Flyer и отвориха производствена база и дизайнерско студио в Шанхай. Това постави основата за първия независим модел на компанията - BYD F3, който дебютира през 2005 г.

Първоначално той беше критикуван за приликата си с Toyota Corolla и липсата на елегантност в дизайна, но поради ниската си цена и нарастващото потребителско търсене, бързо спечели популярност в Китай. Това бе началото на възхода на BYD в автомобилната индустрия.

Инвестицията на един от най-богатите хора на планетата - Уорън Бъфет, през 2008 г. беше повратна точка, която вдъхна увереност в потенциала на компанията, особено когато BYD навлезе в сегмента на електрическите возила и остана устойчива. След това трябваше да се справи и с някои предизвикателства, тъй като автомобилният пейзаж в Китай се промени след финансовата криза. Остарялата стратегия за производство на евтини копия на японски модели доведе до спад в приходите през 2011 и 2014 г., подчертавайки необходимостта от стратегическа промяна.

За да се адаптира към променящата се пазарна динамика, BYD се фокусира върху подобряването на качеството и дизайна на продуктите. През 2016 г. Волфганг Егер пое поста главен дизайнер, внасяйки опита си от работата с престижни марки като Alfa Romeo и Audi. В допълнение - експериментите на основателя на компанията Ван Шуанфу с рентабилни методи за производство доведоха до представянето на батерията Blade през 2020 г.

Сега BYD вече изпреварва дори Tesla в продажбата на електрически превозни средства, като повечето от тях са оборудвани с технологии от най-висок клас. Моделите на компанията се продават все по-добре в Европа, където местните производители са сериозно притеснени от китайската инвазия. А както изглежда, това е само началото...