Медия без
политическа реклама

Китай пусна на вода огромен електрически контейнеровоз

В понеделник държавната компания China Ocean Shipping Group (Cosco) започна редовни контейнерни превози между двата крайбрежни града Шанхай и Нанкин с изцяло електрическия контейнеровоз Greenwater 01. Плавателният съд счупи едновременно няколко световни рекорда в своята област, като стана най-големият, най-тежкият, най-натовареният и най-зареденият с батерии. Морското корабоплаване чука на вратата на екологията.

Плавателният съд е оборудван с основна батерии с капацитет над 50 000 kWh. Използваните батерии са литиево-желязо-фосфатни (LFP) в стандартни 20-футови контейнери. Броят на контейнерите може да бъде увеличен, за да се увеличи пробегът. Всеки контейнер с батерии добавя 1 600 kWh към енергийната система на кораба. За подобно пътуване с дизелов двигател корабът би имал нужда от поне 10 тона гориво. Очаква се изцяло електрическият контейнеровоз да спести 3,9 тона гориво от изгаряне на всеки 100 морски мили (185 км), което значително ще намали емисиите на CO2.

Електрическият контейнеровоз Greenwater 01 достига дължина от 120 метра и широчина от 24 метра. Плавателният съд развива максимална скорост от 19 километра в час. Членовете на екипажа на контейнеровоза са специално обучени за правилно гасене на пожари в акумулаторните батерии. Очевидно е, че традиционните средства - вода и пяна с въглероден диоксид - не са подходящи за литиевосъдържащи батерии. Те трябва да се гасят със специален газ на основата на съединение на въглерод, флуор и водород.

Властите на много развити и развиващи се страни са загрижени за преминаването на водния товарен транспорт към екологични източници. В Европа те виждат изход във водородните горивни клетки. Тази година по река Рейн например започна да пътува контейнеровоз, задвижван с водород. Той е наполовина по-малък от китайския Greenwater 01, но размерът ще бъде достатъчен за изпълнение на задачите му. А подобни примери стават все повече.

 

 

Ключови думи:

Greenwater 01, Cosco, батерии

Още по темата