Медия без
политическа реклама

Депутатите задължиха МС спешно да се задейства за европарите

В 7-дневен срок правителството трябва да внесе нужните закопроекти по плана за възстановяване и устойчивост

26 Окт. 2022
По време на дебата върху ПП се посипаха обвинения, които бившият финансов министър Асен Василев трябваше да оборва.
БГНЕС
По време на дебата върху ПП се посипаха обвинения, които бившият финансов министър Асен Василев трябваше да оборва.

Народното събрание задължи служебното правителство да внесе в 7-дневен срок всички законопроекти, чието приемане е необходимо, за да вземе страната ни следващия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. За да получи от ЕС второто плащане по плана, което възлиза на около 724 млн. евро, България трябва да покаже, че е изпълнила междинните цели по плана до 31 декември т.г. Целите са 62 на брой.

С решението, което беше внесено от ГЕРБ-СДС, парламентът задължи, също така, служебния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов да представи в двуседмичен срок „обхватен анализ на риска“ по плана.

В мотивите към решението герберите написаха, че са необходими спешни действия, за да се „компенсира едногодишното закъснение и опасността от загуба на средства“. Това на практика беше атака срещу кабинета „Петков“, който управляваше през голяма част от последната година.

Дебатът в пленарната зала, който предшества приемането на решението, беше изпълнен с размяна на нападки между политиците кой е отговорен, че се бавим с изпълнението на изискванията, за да получим парите. При словесната престрелка ПП трябваше да се брани от обвинения от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“, свързани с прословутия завод за батерии, плановете да се добива енергия от геотермални източници, неясното бъдеще на енергийния регион „Марица-Изток“ и др. Споровете поеха толкова дълбоко в енергетиката, че даже председателят на парламента Вежди Рашидов се намеси, за да помоли депутатите да си организират отделна дискусия по темата, на която да се „наговорят“.

Спорният проект за изграждане на огромен парк с батерии за съхранение на енергия от ВЕИ набъбна с нови милиони и инвестиции. След като заложи 1,5 млрд. лв.

По същество за решението се заговори, когато Васил Пандов от ПП обяви, че да се задължава правителството по този начин е „диктат на Народното събрание над изпълнителната власт“ в нарушение на конституцията. „Ако правителството не изпълни решението, какво ще направим? Каква ще е санкцията? Ще поискаме вот на недоверие ли?“, попита Пандов. Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС му отвърна, че много от парламентарните решения в миналото са задължавали Министерския съвет да свърши нещо.

Междувременно, Жечо Станков, също депутат от партията на Бойко Борисов, обеща нов подход в работата на парламента. "Работа – ежедневно, ежечасно, смирение, консолидация и възможността да си изпълним тези 62 етапни цели в срок до 31 декември, ако се налага и до 31 декември до 12 часа вечерта да стоим тук, но да си изпълним задължението към хората и оттук нататък да сме сигурни, че те са доволни, а не да гледаме само между тези четири стени какво се случва.“

В крайна сметка, решението беше одобрено от всички парламентарни групи, с изключение на „Възраждане“. Васил Пандов предложи текстът да се измени така, че служебното правителство да бъде задължено да представи, а не да внесе исканите от него законопроекти, като по този начин, според него, ще отпаднат съмненията за противоконституционност. Идеята му обаче не получи подкрепа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата