Медия без
политическа реклама

Първият самоуправляващ се ферибот тръгна в Швеция

15 Юни 2023

MF Estelle, произведен от Zeabuz, е първият в света самоуправляващ се електрически ферибот, който започва да превозва пътници. Засега фериботът има екипаж, който само следи как работи техниката, но хората ще напуснат в началото на следващата година.

Претоварването на трафика е постоянен проблем в целия свят и решенията често включват увеличаване на масовия транспорт. Конвенционалните методи за морски транспорт обаче създават въглеродни емисии и са в противоречие с глобалните цели за преминаване към по-чист транспорт.

Zeabuz е основана през 2019 г. с мисия да направи водния транспорт по-устойчив и да разработи автономни решения за оптимизиране на плаващите операции. В сътрудничество с Torghatten, известна норвежка корабоплавателна компания, Zeabuz представи първата си фериботна линия в Стокхолм - между Сьодермалм /Sodermalme/ и Кунгсхолмен /Kungsholman/. Това всъщност е кратка линия, която ще прави 120 пътувания на ден и ще помогне за намаляване на задръстванията на двата пътя, които в момента са достъпни между тези две дестинации.

MF Estelle има електрическа задвижваща система, захранвана от слънчеви панели и може да побере 24 пътници. Той има автономна навигационна система, задвижвана от най-добрите технологии на Zeabuz. Фериботът ще работи 15 часа на ден.

Компанията е уверена, че технологията им е мащабируема и може да се използва за широк спектър от видове плавателни съдове като водни совалки, работни лодки, бърз ферибот и др.

 

Ключови думи:

ферибот, батерии

Още по темата