Медия без
политическа реклама

Кораб беглец блъсна руски ферибот край Шабла

Най-вероятната причина за произшествието е нарушение при разминаването

08 Ноем. 2023Обновена
Фериботът "Славянин"
БНТ
Фериботът "Славянин"

За инцидент край Шабла и Тюленово снощи около 3 часа съобщи БНТ.  Плаващият под руски флаг ферибот "Славянин" се е сблъскал с кораба за насипни товари "Ню райф". Вторият съд е под флага на Палау. Не е останал на мястото, а е продължил към Турция, каквато е дестинацията му.  Очаква се с него да се заемат турските гранични власти. Няма данни за сериозни щети или замърсяване.

Първоначално се считаше, че не може да се твърди официално за участието на "Ню райф" в инцидента. Повечето данни се базират на доклада от руския съд. Предстои сериозно проучване. Но следобед шефът на "Морска администрация" - Варна кап. Валентин Енчев потвърди детайлите на произшествието. Каза, че най-вероятно става дума за нарушение на правилата при разминаване от страна на съда, плаващ под флага на Палау. Корабът си тръгнал в нарушение на морските конвенции.

"Славянин" превозва газ в жп цистерни от Русия за България. След престоя си във Варна е потеглил за Кавказ. Българският пилот е слязъл от ферибота в 17:50 вчера, а инцидентът става около 9 часа по-късно. Другият съд пък плава от украинското пристанище Измаил към Босфора.

Енчев потвърди още, че "Славянин" е добре познат съд у нас, след като работи с България като дестинация.

След сблъсъка "Славянин" е с пробойна, наводнени са три баластни танка. Макар и с лек крен, той се върна във Варна на собствен ход. Предстои да бъде ремонтиран във Варна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ферибот, шабла, сблъсък

Още по темата