Медия без
политическа реклама

Енергийният министър изправи на нокти вицепремиера по еврофондовете

От кабинета на Пеканов искат спешно отговори от Христов за отношенията с ЕБВР

23 Ноем. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Енергийният министър Росен Христов не е доволен от предложенията на ЕБВР.

Отношенията между вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов и енергийния министър Росен Христов са се обтегнали сериозно заради закъснения по очаквани реформи в сектор енергетика, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. Особено тревожни, според Пеканов, са заявени намерения от Христов да сменя консултанта за енергийните проекти - Европейската банка за възстановяване и развитие. Заради риска от сериозни закъснения, от кабинета на Пеканов са изискали спешно отговори от Христов какво възнамерява да прави със споразумението с ЕБВР за изпълнението на енергийните проекти. 
Това става ясно от изпратена кореспонденция до енергийното министерство, с която "Сега" разполага. Писмото на Пеканов до Христов показва ясно рисковете от забавяне на сроковете по второто плащане по плана. 
Както "Сега" писа, за проблемите на Христов с консултанта ЕБВР се разбра на заседание на енергийната комисия миналата седмица. В отговор на питане на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев Христов обясни, че предложените условия от ЕБВР за консултиране на енергийните проекти по плана - мегапроекта за батериите и търговете за нови ВЕИ мощности, не са достатъчно изгодни за България. Според Христов банката не е поела достатъчно гаранции по проектите и затова министерството обмисля нов консултант в лицето на Световната банка или Европейската инвестиционна банка, с които също има споразумения за техническа помощ. 
Тези критики към споразумението с ЕБВР са силно закъснели и създават сериозен риск от бъдещо забавяне, става ясно от писмото на Пеканов до енергийния министър. В писмото се припомня, че меморандумът за разбирателство с банката за подкрепа на проекти по новите оперативни програми и плана за възстановяване е ратифициран от парламента още пред юли. От август има и одобрено от МС конкретно споразумение с банката за консултантска помощ при изпълнението на мегапроекта с батериите и търговете за ВЕИ мощностни, като в решението си МС е упълномощил енергийния министър да ги подпише. От самия текст на споразумение става ясно, че подписването много се е забавило във времето. Според първоначалния график това е следвало да стане още през август, до септември е трябвало да бъдат наети технически консултанти, а до ноември е следвало да бъдат изготвени пакет с нормативни промени, свързани с изпълнението на проектите. Тези промени в Закона за енергетиката, както и организирането на първия търг за изграждане на нови 285 MWh ВЕИ мощности, са задължително условие за подаване на второто искане за плащане по плана. Според индикативния график промените трябва да бъдат приети от НС до края на декември, а искането за плащане да бъде подадено в ЕК през януари. 
Забавянето на споразумението с ЕБВР поставя под риск изпълнението на двете инвестиции и може да доведе до загуба на 2,2 млрд. евро, се казва в писмото на Пеканов. Забавянето на отделни междинни стъпки поставя под риск и цялостното изпълнение на плана, счита вицепремиерът. Той е поискал от Христов да предостави информация до края на седмицата какви мерки възнамерява да предприеме енергийното министерство.

 

Повече по темата: 

Служебното правителство поставя под риск важни енергийни проекти за милиарди, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. За това се разбра по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

 

Още по темата