Медия без
политическа реклама

Пеканов: Няма смисъл да затваряме въглищните си централи

Въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата, коментира вицепремиерът

26 Ноем. 2022
Атанас Пеканов
БГНЕС
Атанас Пеканов

Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи. Това мнение изрази вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова тв. „В ЕК беше зададено, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности”, обясни той.

По негови думи в целите на зелената сделка има повече възобновяеми енергийни източници, което ще позволи да сме по-енергийно независими. "В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Например, въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма голям резон те да се затварят”, коментира Пеканов.

Вицепремиерът посочи още, че България трябва да получи до края на годината 2,7 млрд. лева по първия транш от Плана за възстановяване и развитие. "Второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап от плана, тъй като той включва най-много мерки. Следващото плащане ще е около 1,4 млрд. лв. Това са пари, които трябва да очакваме през следващата година. Трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме”, допълни Пеканов. И припомни, че планът е бил договорен от кабинета „Петков”.

Европейската комисия одобри първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост на България в размер на близо 2,7 млрд. лв. Очаква се парите да постъпят в бюджета в началото на декември месец.
Националният план за възстановяване и устойчивост стана любим повод за политически спекулации и заплахи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?