Медия без
политическа реклама

Четирима, сред които и К. Петков, са разпитани за катастрофата

Президентът Румен Радев брани шефа на НСО и обяви, че не вижда причина да го сменя заради инцидента

17 Май 2024Обновена
Военни прокурори ще правят нови огледи на мястото на инцидента днес
Булфото
Военни прокурори ще правят нови огледи на мястото на инцидента днес

Четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, са вече разпитани, съобщи зам.военноокръжният прокурор на Сливен Георги Василев пред БНР. Сред тях са политикът и служителите на НСО. 

Инцидентът стана вчера около 17:30 вчера на входа на Аксаково в посока Варна. Автомобил на Националната служба за охрана се удари в друга кола. При катастрофата загина шофьорът на другия автомобил, а съпругата му бе тежко ранена.

Днес ще бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол на шофьора на колата на НСО, съобщи още Василев.

"Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната служба за охрана. Още снощи, незабавно след приключване на огледа на местопроизшествието, лично от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са присъствали на произшествието незабавно, след като то е станало. Доколкото знам, разрешената максималната скорост е около 60 км в час в този участък на пътя, преди навлизане в населеното място - град Аксаково", обяви още магистратът. "С каква скорост са се движили двата автомобила ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначаване на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и евентуално кой от водачите, какви действия е предприел точно преди настъпването на катастрофата", добави той.

Ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев допусна съпричиняване на катастрофата от страна на водача от НСО. "В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи", смята Тинев. Като се позова на дългогодишния си опит, той предположи, че е възможно служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост.

Във варненската болница "Света Анна" продължават да се борят за живота на жената, която пострада тежко при катастрофа край Аксаково. Състоянието на 58-годишната Красимира е тежко. Тя се намира в реанимацията на университетската болница "Света Анна" във Варна, като е медикаментозно приспана, за да може да понесе операциите. Снощи е претърпяла операция. Изваден ѝ е далакът, тъй като той е кървял. Опериран е също левия ѝ крак, защото е получила тежка фрактура на него.

Красимира и нейния съпруг Христо, който е бил професионален шофьор, са пътували към дома си в Аксаково, когато е станал фаталният инцидент.

Първо за инцидента вчера съобщи във Фейсбук ПП. По-късно Кирил Петков обяви, че спира предизборната си кампания, докато не е сигурен, че всичко, което зависи от него, за да помогне на пострадалите и семейството, е направено.

"В 17,30 часа на входа на Аксаково катастрофира автомобил на НСО, в който се е возил съпредседателят на ПП Кирил Петков. Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В автомобила са се возили мъж и жена на възраст над 60 год. Полиция е пристигнала веднага, има пострадали", посочват от партията. Сходно е и съобщението на НСО. В него се казва, че "автомобилът, в който се е намирало охранявано лице, се е движил на път с предимство, което е отнето от друг автомобил. При удара тежко пострадал е водачът на другия автомобил, който впоследствие е починал. Придружаващата го жена е в болнично заведение. Охраняваното лице и водачът на служебния автомобил на НСО не са пострадали", съобщава НСО и допълва, че се оказва пълно съдействие на военната прокуратура, която разследва случая.

Според МВР, в джипа на Петков са били общо четирима души, а в аудито, с което колата на НСО се е сблъскала, са били двама души, семейство. Мъжът е починал, а жената е в тежко състояние в болница. Водачът на автомобила на НСО също е в болница, но е пострадал леко. "Става въпрос за неправилна маневра, отнето предимство", посочи директорът на окръжната дирекция на МВР във Варна Андрей Ангелов пред медиите. На въпрос каква е била скоростта на аудито и на колата на НСО той отговори, че тепърва ще се правят правят експертизи и ще се извършват процесуално-следствени действия.

Засега от всички изявления на официалните лица изглежда, че вината за катастрофата най-вероятно ще бъде поета от мъртвия шофьор. Все още няма данни обаче с каква скорост са се движили двата автомобила и дали са спазвани ограниченията за конкретното място.

 

Кирил Петков пусна пост във Фейсбук, в който обяснява, че е бил до болницата, където е настанена пострадалата жена. "Говорих с неврохирурга, която ме уведоми, че черепната травма изглежда незастрашаваща живота. Моля се на Бог и другите травми да не застрашат живота ѝ. Дал съм телефона си на директора на болницата, ако трябва каквото и да е съдействие, да имаме личен контакт и да ми звънят по всяко време. Медицинският персонал в болницата бяха големи професионалисти и им благодаря за моменталната помощ, която оказаха на жената. Искрени съболезнования на дъщеря му, семейството и близките му. Ще се опитам да се свържа с тях в утрешния ден, и да им окажем всякаква помощ от която имат нужда. Ще спра предизборната си кампания докато съм сигурен, че всичко което зависи от мен за да помогна на пострадалите и семейството е направено", написа Петков.

 

По закон НСО охранява бивши премиери и председатели на Народното събрание в продължение на четири години след освобождаването им от длъжност. С приетите промени през ноември 2022 г. обаче стана възможно охраната да бъде свалена по-рано, ако няма заплаха за сигурността на въпросните лица. Дали има или няма такава се определя от специална комисия.

Охрана получават и лица, свързани с националната сигурност, посегателство спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната.

През януари 2023 г. стана ясно, че НСО вече не пази бившия премиер Кирил Петков, а само го превозва. Охраната бе върната през август 2023 г. Тогава БНР съобщи, че НСО е осигурила охрана на петима високопоставени български политици заради заплахи, идващи от свързани с Русия служби.

Радев не вижда причина за смяна на директора на НСО заради инцидента 

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково, при която загина шофьорът на другия автомобил.

Инциденти е имало, откакто го има НСО, и то много по-тежки, така че намирам основание да има промени", коментира Радев пред медиите в Бургас. "Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти, те преценяват", добави президентът.

"Нека всички компетентни органи да установят реалните причини", каза още Радев. И апелира законът да се спазва и от политиците, които дават пример с поведението си.

"Искам да призова още веднъж, че Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата", коментира държавният глава. 

Ключови думи:

Кирил Петков, НСО

Още по темата