Quantcast

Медия без
политическа реклама

България е поканена за ключовата среща в американската база „Рамщайн“

На организираните от Лойд Остин разговори за Украйна, ще присъстват военният министър Драгомир Заков и началникът на отбраната Емил Ефтимов

25 Апр. 2022
БНТ архив

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в дискусия на тема Украйна, която ще се проведе в американската база „Рамщайн“ в Германия във вторник. Поканата за участие е отправена от Секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин, съобщава българското Министерство на отбраната.  Във водената от министър Заков делегация е включен и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Сред предвидените теми за обсъждане са оценка на средата за сигурност, текущото състояние на подкрепата за Украйна, както и необходимостта да продължи оказването на помощ в дългосрочен план за подпомагане на защитата на териториалната й цялост, добавят от МО.

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще проведе на 26 април среща, посветена на Украйна, във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на Пентагона.

Само преди три дни, Пентагонът обяви, че американският министър на отбраната Лойд Остин събира съюзници във военновъздушната база "Рамщайн". Тогава бе цитирано изявление на говорителя на Пентагона, според което целта на срещата е обсъждане с партньори от цял свят на това какви са нуждите на Украйна в сферата на отбраната и как да бъдат гарантирани сигурността и суверенитетът на страната в дългосрочен план.

Първоначално не бе обявено нито кои, нито дори колко страни са поканени, както и какъв ще е формата. По-късно стана ясно, че за срещата е предвидено участието на около 40 страни, включително и извън НАТО. Стана известно и, че разговорите не са под егидата на Алианса, а на САЩ.

Военновъздушната база Рамщайн в югозападната част на Германия е най-голямата американска военна база извън САЩ. Във и около нея живеят 50 000 американци, от които 8000 са военнослужещи. Базата е разположена на площ от 1400 хектара и е главна квартира на американските ВВС за Европа и Африка.

Там е разположена и наземна станция за сателитни и радиорелейни връзки, които осигуряват оспорваните в международното право операции с дронове, водени от американците в Африка, Близкия изток и други части на света. Винаги, когато американците прехвърлят войски, техника и оръжия към някоя точка в света, те използват военната база в Югозападна Германия. В тази база е Командният център на противоракетния щит на НАТО, там има разположени американски ядрени оръжия, както и космическия център на Алианса.

 

Още по темата