Quantcast
БСП и ДПС спорят: 20 или 40 млрд. лв. са дълговете на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП и ДПС спорят: 20 или 40 млрд. лв. са дълговете на ГЕРБ

Деница Сачева обича разказите на О’Хенри, Джейхан Ибрямов се връща в детството с приказките на братя Грим
2 787
 Нова тв
Социалният министър Деница Сачева обвини опозицията, че е подронила доверието към институциите по време на ваксинацията.

Вероятно никога няма да разберем с колко действително е задлъжняла България през годините на управление на ГЕРБ. Дори опозицията в лицето на БСП и ДПС не може да се обедини около число, а вместо това засипва публиката с разнопосочни твърдения за милиарди натрупани дългове от правителствата на Бойко Борисов.

Темата изникна по време на предизборен дебат в студиото на Нова ТВ, в който участваха социалният министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Деница Сачева, както и настоящите депутати и претенденти за следващия парламент Димитър Данчев от БСП и Джейхан Ибрямов от ДПС.

„Само за последната година външният дълг се е увеличил с 10 милиарда. А иначе за цялото управление на ГЕРБ сме задлъжняли с 40 милиарда лева. Това са пари, които са откраднати от нашите деца и те ще плащат поколения наред”, обяви в един момент Данчев.

Тук се намеси Ибрямов, който се сблъска със социалиста. „В момента за 11 години управление дългът на държавата е над 20 милиарда. Това са пари, които са давани на калпак, и този дълг ще бъде изплащан от нашите внуци”, каза депутатът от ДПС.

„Как на калпак?”, заинтересува се водещият дебата Виктор Николаев. Отговор обаче не получи. А Сачева, която слушаше за прехвърчащите милиарди, предпочете да заговори за отпуснатите от правителството помощи за бизнеса. „Систематичното насаждане на недоверие към институциите е нещо, което може да се върне като бумеранг към вас, ако ви се отдаде възможност да управлявате”, посъветва министърът опозиционните политици.

Кой отрича съществуването на коронавируса

Сачева заговори за доверие в институциите и когато опонентите й упрекнаха кабинета, че се е провалил с ваксинацията. „Всички говорим за това колко ваксини и какво се случва, но никой не говори за това, че непрекъснато и систематично беше подронвано доверието в процеса на ваксинация, включително и по отношение на това има или няма вирус. Включително това се правеше от страна на опозицията”, обяви тя.

Неочакваното обвинение, че отричат съществуването на COVID-19, направо шашна другите участници в дебата. „А! Много ви моля! Никога БСП ...”, започна да говори изуменият Данчев. Ала Сачева го прекъсна: „Знаете много добре, че във фазата на ваксинация имаме под 20 процента желаещи.”

„Опозицията никога, специално ДПС, не е говорила, че няма коронавирус, моля ви се!”, намеси се твърдо Ибрямов. „И от БСП също не е имало подобни твърдения!”, опомни се соцдепутатът.

Притисната, Сачева смени ъгъла на атаката – към президента Румен Радев: „ДПС не е говорило, но ние бяхме свидетели, че това се случи с президента например, който твърдеше ...” Така и не се разбра какво според нея е твърдял държавният глава, защото Данчев обърна разговора към пренебрежението, което проявява премиерът Бойко Борисов към парламента: „Министър-председателят се скри и не пожела да отговори на важните въпроси, а сега вие казвате, че някой бил против ваксините.”

Кой с кого ще се коалира

Неясни отговори донесе въпросът дали водещите партии биха се коалирали с „Има такъв народ” и „Демократична България” – другите две формации, които най-вероятно ще влязат в парламента.

Само Ибрямов заяви категорично: „Разбира се, че не. Не става дума за коалиция, а за управление на база програма.” Данчев заяви, че левицата ще направи допитване до членовете си. И допълни: „Но при всички положения ние ще търсим коалиция на промяната.” А Сачева скоростно заяви, като добре научен урок: „Въпросите, свързани с коалиционното управление, ще бъдат решавани след изборите.”

Кой какви книги чете

Неочакван въпрос към кандидатите беше какво е предпочитаното им четиво. „Разказите на О’Хенри”, мигом отвърна Сачева. Данчев се затрудни: „Сложен въпрос, много книги. Бих казал ...” „Ако иска г-н Ибрямов да каже, вие през това време си помислете”, помогна му водещият. „Винаги, когато се усамотя, се връщам в детството си и чета детски приказки, най-вече на братя Грим”, призна депутатът от ДПС. Междувременно социалистът се сети, че харесва разказите на Елин Пелин.

Още

Фракцията ПИСАТЕЛИ-ГЕРБ започва битова сага за Прекрасната госпожа

25.09.2020

Г-н БАЛЕВ

38639
На ГЕРБ му се привидя припокриване с ИТН и шанс за управление

09.05.2021

Обновена

6073
БСП отбеляза Деня на победата с шествие на Безсмъртния полк

09.05.2021

2103