Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шахтата, в която падна жена, може да донесе до 10 000 лв. глоба

Съпругът на бременната софиянка смята, че отговорна е и общинската управа

01 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Полицията извършва оглед на мястото на инцидента.

До 10 000 лв. може да стигне глобата за собствениците на шахтата, в която пропадна бременна жена, стана ясно днес от изявления на представители на Столична община в сутрешните телевизионни блокове. Както се разбра веднага след инцидента, отговорността се оказа именно на собствениците. Те били петима, притежатели по наследство, повечето живеели в чужбина. Главният архитект на София трябва да им предпише обстойни предписания за обезопасяване.

Съпругът на жената обаче не смята, че виновни са единствено собствениците. "Живял съм 5 години в чужбина - в Нидерландия и Канада. Там също има английски дворове, но хората не падат. Задължение на собствениците е да държат прилежащите части, всичко, което е свързано със сградата. Но задължение на Общината е да проверява, ако нещо не е наред. Според мен Столичната община също има вина", заяви пред БНТ Михаил Младенов. Семейството ще си търси правата по събеден път.

 

Инцидентът стана вчера. "Сега" припомня развитието му:

Бременна жена пропадна в шахта до Централна поща в София. Жената е на 38 години. По информация на bTV тя е вървяла с мъжа си, когато е стъпила върху шахтата, металните врати се разместват и тя пропада на дълбочина от около 3 метра. Жената е откарана в "Пирогов", по-късно изписана. 

Районният кмет Трайчо Трайков също е бил на мястото на инцидента - в английския двор на ъгъла на ул. "Стефан Караджа" и ул. "Дякон Игнатий", разказа той във Фейсбук. "Разговарях по телефона с дамата, добре е. Слава на Бога", обяви той. Според него всичко ще бъде изяснено, тъй като на мястото са били специалисти от всички отговорни институции.

"Английският двор представлява вход откъм улицата към избени помещения в сградата (преди  време беше популярно да се преустройват в клекшопове) и поддържането на капаците им е отговорност на собствениците на сградата. Междувременно от дирекция Аварийна помощ и превенция възстановиха капака, а от НАГ изготвят констативен протокол и главният архитект на СО ще издаде заповед към собствениците за укрепване и ще започнат административно-наказателно производство. Пострадалата жена също има право да заведе иск за понесените имуществени и неимуществени щети. Районът ще окаже съдействие с каквото е необходимо", пише Трайков. И завършва: "В центъра има много такива капаци и като си помисля как и децата ми понякога скачат по тях... Моля собственици и ползватели - проверявайте състоянието им, този път просто беше малкият дявол."

Темата с опасните шахти в София болезнено бе поставена на дневен ред през февруари на 14 февруари, когато дете загина от токов удар при стъпване върху шахта. Разследването за този инцидент още не е приключило. Не е известно прокуратурата да е привлякла някого към наказателна отговорност за инцидента.

Столичната община е сложила датчици на едва 0,75% шахтите в София. Устройствата ще алармират за отварянето на шахтите и това трябва да помогне за обезопасяването им.

 

След трагичния инцидент с 16-годишното момче, което загина от токов удар, след като стъпи върху улична шахта в София, започна масово преброяване на опасните шахти.  Разбитите шахти обаче не са проблем от този месец.

 

Ключови думи:

бременна, шахта, София

Още по темата