Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на ГЕРБ

Вътрешният министър обяви, че ще сезира ВСС за Иван Гешев, а прокуратурата го обвини в намеса в работата й

05 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова

Вътрешният министър Бойко Рашков разкри, че в Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Той допълни, че прокуратурата трябва да каже дали по случая вече има образувано разследване.

„До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите - това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив. Разследването върви, има разпитани и свидетели. Става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв. Така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април", поясни още вътрешният министър в интервю за БНР.

При акция в Столипиново за купуване на гласове е извършено претърсване в търговски обект, откъдето са били иззети 11 стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол, 50 чифта маратонки, както и пари. По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се заяде с Рашков на митинг на ГЕРБ в Рибарица. "Нe cтe ce уплaшили, a? Кaтo глeдaм - никaк. Вижтe кaкви aкции прaвят - c дъх нa aлкoхoл. Нaмeрили дaмaджaни. Aмa кaквo дa нaмeри Бoйкo Рaшкoв. Тoй e кaтo мeчкa-cтръвницa. Aкo зaрoвитe гoрe eднa дaмaджaнa, щe я нaмeри и нeя. Нe иcкaт дa имaт oпoнeнти, зaтoвa плaшaт. Тaкa e билo и прeди, тaкa e и ceгa", каза Борисов.

 

МВР се активизира срещу търговията с гласове за парламентарните избори. Шефът на силовото ведомство Бойко Рашков обяви, че повечето подобни случаи, по които работят подчинените му, са в полза на една партия. Името й обаче ще разкрие след вота.

 

На въпрос дали тази схема ще се използва и за изборите на 11 юли, Рашков посочи, че се работи от полицейските служители упорито и в тази посока.

"МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевидно е имало чадър. Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омаловажаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резултати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов", каза още Рашков.

"Има образувани вече дела. В Бургас има 9 досъдебни производства. Това са предизборни престъпления и три от тях са бързи производство. Става дума за купуване на гласове на предстоящите избори на 11 юли. Вътрешният министър не посочи дали вече има обвинение срещу човека от цеха в Столипиново. "Това не зависи от МВР. Най-вероятно няма обвинение - там в Пловдив законността е по-различна", поясни вътрешният министър.

Министерството на вътрешните работи предприема безпрецедентни действия срещу групите за купуване на гласове за предстоящите избори, обяви още МВР-шефът. Рашков съобщи за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района.

"Надявам се, че прокуратурата е вече уведомена. Трябва да започне много сериозна разследване от Хасковската прокуратура, защото не са чести случаите, в които се откриват такива огромни списъци с избиратели, на които се разчита да съдействат на партия ГЕРБ на предстоящите избори. Тогава е намерева и една визитна картичка на бивш депутат от 45-тия парламент, който сега е кандидат-депутат от ГЕРБ за региона. Става дума действия на полицаите в граничните райони - т.нар. "златен гьол". Това е търговия с гласовете на български избиратели", уточни още Бойко Рашков пред БНР.

По-късно вътрешният министър обяви, че по този случай вече има трима задържани. По негови думи има данни, че те са осигурявали гласове на предишните избори, подготвяли се и за вота в неделя. Най-вероятно е плащано за тези гласове, посочи Рашков и назова името на конкретната партия - ГЕРБ, за която по първоначални данни са били предназначени гласовете.

Задържани са двама братя и синът на единия от тях, каза и шефът на националната полиция Станимир Станев. Те са работили в областта на дезинфекцията. Иззети са телефони и компютри, образувано е досъдебно производство. "В 8 часа започнаха действията на колегите от Хасково. Установени са 3 лица - двама братя и син на единия", заяви още той. По негови думи и трима мъже имали роднинска връзка. "При последващо претърсване и изземване в домовете на техните родители са установени списъци с 28 хиляди лица на различни адреси", каза шефът на полицията. 

"28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април, и е подготвяно тяхното изполване и за изборите, които сега предстоят в неделя. Вие сами преценете този голям брой избиратели за такъв район като Хасково какво означава", коментира от своя страна Рашков. 

В късният следобед стана ясно, че арестуваните в Свиленградско са пуснати без обвинения и са само свидетели.

 

Рашков: Ще сезирам ВСС за Гешев

Налагат се радикални промени в прокуратурата, защото в два последователни мандата на главни прокурори тя е превърната в политически придатък, заяви още Рашков в интервюто си за Националното радио.  "Тя е част от политическата власт, такова нещо в нашата Конституция няма. Налагат се реформи", подчерта министърът. Рашков е убеден, че трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години "безучастно гледа какво става в прокуратурата и не изпълнява ролята си на висш орган на съдебната власт".

"Ако ВСС не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата", каза Рашков и обяви, че не говори само за нарушения на етичните правила. Той обяви, че ще сезира ВСС за Гешев. Следобед той разви тезата си в "Лице в лице" по Би Ти Ви като обяви, че в конституцията има текст, според който главен прокурор се сменя при уронване престижа на съдебната власт. На въпрос на водещата как Гешев е уронил престижа, Рашков отговори: "Съвсем скоро ще се разбере".

Часове по-късно прокуратурата пусна специална официална позиция срещу изявленията на Бойко Рашков. Тя обвини МВР-шефа в "грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства". Държавното обвинение твърди и, че "защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения". Накрая от прокуратурата обявяват, че изпращат позицията си до "президента, Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания".

Още по темата