Медия без
политическа реклама

Борисов вече много уважава протестиращите

На въпрос как ще коментира, че евродепутатка му казва "бандит", той отговори: "Огромни критики има и към Радев"

12 Септ. 2020Обновена

Винаги съм уважавал протестите на хората. Няма случай досега, когато протестиращи са искали нещо от правителството и да не е била проведена среща с тях и след това проблемът им да не е бил решен. Безспорно е обаче, че тези, които къртиха София и хвърляха бомби срещу полицаите, са провокатори и сред тях има и платени. Едните не трябва да се смесват с другите. Към едните изпитвам огромно уважение, както винаги досега, а към другите - неприязън. Нека да чуем как искат да управляват, но не приемам в София да бъдат разнасяни ковчези и бесилки. В същото време съм категоричен, че винаги съм искал най-строги наказания за полицаи, превишили правомощията си, но в случая те бяха атакувани с невиждана ярост. Това завих в отговор на журналистически въпроси след освещаването на новия манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали. Ние строим и възстановяваме църкви и манастири, в същото време ремонтираме и джамии. Това е гаранция за етническия мир в страната. Хората, които изповядват различни религии, се чувстват в собствената си държава еднакво уважавани.

Posted by Boyko Borissov on Saturday, September 12, 2020

Премиерът Бойко Борисов декларира уважението си към протестиращите само дни след като обяви, че на площадите е мафията, хазартът и контрабандата. Той направи това при посещение в Кърджали, където бе осветена новоизградена сграда, част от манастирския комплекс „ Св. Йоан Предтеча”. За посещението нямаше никаква предварителна информация, но пък министър-председателят бе посрещнат с аплодисменти от симпатизанти. Той беше придружаван от председателя на парламента Цвета Караянчева 

На въпрос какво има предвид, като каза, че на площада е мафията, Борисов обяви, че много уважава протестите на хората, но било очевидно, че има и провокатори. "Няма досега случай на протестиращи, които са искали нещо от правителството и да са предлагали нещо, да не е била проведена среща с тях, да не са били изслушани и след това проблемът им да не е бил решен", каза Борисов. Той обясни, че с коментара си, че мафията се опитва да свали правителството, не е имал предвид, че всички участници в протестите са част от нея. „Вие взимате едно изречение. Винаги съм заявявал, че уважавам протестите на хората. Безспорно е, че тези, които къртиха София и хвърлиха бомби, са провокатори. Безспорно е, че има платени сред тях. Едните не трябва да се смесват с другите. Към едните изпитвам огромно уважение, както винаги досега, към другите - неприязън, която никога няма да спре", посочи министър-председателят.

Веднага след това той обаче отново нападна протестиращите. Повод стана въпросът как ще коментира случката със социалния министър Деница Сачева, която беше обградена от протестиращи след участието си в "Панорама" по БНТ. Борисов обяви, че очаква на протестите да вижда техните социални министри, които да предлагат своите идеи, както те го правели. "С удоволствие ще коментирам протестите, ако едната им вечер говори човекът, който би бил социалният им министър, на другата финансовият… и тогава с право да сравните с нас, ще кажем – елате, управлявайте. Как ще управляват като искат бесилки и ковчези", зачуди се той. И добави, че всички, които протестират от партиите, са се провалили досега. 

„Искат да управляват, след няколко месеца са изборите. Има ли нужда да даваме на два пъти след това пари. Сядат със свои представители, всеки си казва: „Аз ще направя за пандемията това, различно от правителството, в социалната сфера – това, различно от правителството с неговото правителство и неговия коалиционен партньор. В тази сфера ще направя еди-какво си, пари ще взема от еди-къде си, ще ги претрансформирам – кое от заем, кое от вътрешни нужди. Народът ще слуша и ще каже: „Да, този заслужава да му имаме доверие, а другите лъжат“. Ще им блеснат истинските физиономии. Аз съм работил с тези хора, те са били във властта“, добави той.

За казаното от евродепутата Клеър Дейли, че думата „бандит” е подходяща и за Борисов, и за главния прокурор Иван Гешев, премиерът отвърна, че огромни критики има и към президента Радев. "Адът на българския казан няма охрана – едните топят мен, ние топим – Радев", обяви той. Борисов  атакува и БСП, които по негови думи не можела да организира собствените си избори без скандали и обвинения за фалшификация, а искала да организира и общите избори.

“България е единствената държава, в която хем всичко работи, хем народът по нищо не усеща, че е в пандемия,” похвали се сам той.

”"Възстановяваме църкви, възстановяваме и строим нови манастири. В същото време ремонтираме и джамии", посочи той и разказа, че преди дни на видеоконферентна връзка в рамките на Процеса "Акаба" България е била посочена като пример "как единствено ние не сме изпратили ислямски бойци поради толерантността". Тази година София бе домакин на процеса "Акаба", който съществува от 2015 г. по инициатива на краля на Йордания Абдулла II и цели укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм и радикализация.

На въпрос на журналистка "Имате ли дете от Борислава Йовчева" Борисов отговори: "Не. Абсурд, глупости не ме питайте". После продължи с думите "имаме време за всичко, днес правим манастир" и спря да отговаря на журналистически въпроси. Името на Йовчева се появи около скандала "Барселонагейт", свързан с къща в каталунската столица. "Барселонагейт" се разрази особено силно в края на февруари, след публикацията на „Ел Периодико“, в която се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

За първи път къща в Барселона, свързана с Борисов, се споменава през 2015 г. в изтеклите в публичното пространство записи, станали известни като "Яневагейт". Те са между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, съдийката в СГС Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Янева казва за премиера: "Факт е, че към определени жени има и положително отношение. Сега има една, на която й купи къща в Барселона за 1.5 млн. евро". През май 2019 г. Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в „Ел Периодико“, се самосезира. По случая бе обявено, че работи и НАП. Наскоро стана ясно, че къщата се продава.

Самият Борисов отрича да има нещо общо с къщата в Барселона, както и със замесените в Барселонагейт лица през последните години. Той не отрича, но и не потвърждава, че познава Йовчева. Борисов твърди, че в случая ставало дума за ченгеджийски номера, за опити да бъде разклатено правителството и да бъде дискредитиран. На няколко пъти заподозря дори международна конспирация, коментирайки появата на публикации и в световни агенции.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата