Quantcast
5 неудобни въпроса за "Барселонагейт" | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

5 неудобни въпроса за "Барселонагейт"

50 478
 Фейсбук
Веднага след раждането на дъщеря си бившата манекенка Борислава Йовчева се сдобива с луксозна къща и магазин в Барселона и започва да води охолен живот

През последната седмица премиерът Бойко Борисов е в окото на бурята, след като испанският вестник "Периодико" съобщи, че полицията в Каталуня Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали той има отношение към международна схема за пране на пари. Става дума за луксозна къща в скъпарския квартал на Барселона Esplugues de Llobregat, за която се твърди, че е собственост на българския бизнесмен Александър Чаушев, а в нея живее Борислава Йовчева. Високият стандарт на живот на бившата манекенка е осигурен от офшорна фирма, която е наляла милиони евро по сметките на дружество, чийто управител е младата жена. Историята става още по-пъстра, тъй като Йовчева е майка на малко момиче, чийто баща е неизвестен публично и обект на спекулации. Потоците от пари към нея пък водят до хора, свързани с Бойко Борисов. Международният отзвук на скандала накара даже българската прокуратура да се задейства - ще бъде изискана подробна информация по случая от испанските власти, а всички споменати лица в разследването, включително премиерът, ще бъдат разпитани. Към момента обаче няколко ключови въпроса остават без отговор.

 

1. Защо е купена къщата в Барселона?

Като собственик на скъпия имот, оценен на 2 900 000 евро, е вписана барселонската фирма Numin Invest SL. Според "Периодико" тя е регистрирана през 2012 г. с цел сделки с недвижими имоти и с капитал 3000 евро, внесени от Борислава Йовчева. Първоначално управител на дружеството е младата жена, а след това - нейният баща Георги Йовчев. През май 2013 г. основен акционер в Numin Invest SL става Александър Чаушев, бивш ръководен кадър в „Лукойл“ и съратник на Валентин Златев. Той апортира в капитала на дружеството въпросната къща в Барселона, закупена малко преди това за 2.9 млн. евро.

Преди повече от година, когато за първи път бяха направени тези разкрития, Чаушев обясни в предаването на Сашо Диков, че луксозният имот е лично негов: "Моя е собствеността, аз не го отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено, регистрирано и така". Той обаче категорично отказа да отговори кой живее в къщата. Към днешна дата бизнесменът има ново обяснение - никога не е живял в къщата си, отдавал я под наем на Йовчева, която не познава лично. "В Испания има гигантски бизнес за преотдаване на имоти под наем. Вид услуга, при която фирма отдава под наем, хора чистят, поддържат имота и оставащите пари изплащат на собствениците", твърди Чаушев пред "24 часа".

Хронологията на събитията около покупката на имението обаче поставя логичния въпрос как така един бизнесмен купува скъпа къща, за да я апортира във фирма на човек, когото твърди, че не познава.

 

2. Кой осигурява охолния живот на манекенката?

Борислава Йовчева не само се разпорежда с имот за милиони евро, но и живее доста охолно в Барселона. Според "Периодико" испанската полиция е установила, че дамата се придвижва с бяло Porsche Macan, оценено на 70 000 евро. То е собственост на фирма Emma BGS SL, чието седалище е въпросната къща. Дружеството е регистрирано през 2014 г. от бащата й Георги Йовчев, който внася 3000 евро капитал и става управител. Година по-късно капиталът на дружеството е увеличен първо с 1 млн. евро, а след това с още 750 хил. от кипърската офшорка Palms Enterprises. Пълномощник в България на офшорната фирма е бизнесменът Йордан Христов, който e мажоритарен собственик на "Спортни имоти Приморско" АД - дружество, развиващо мащабен туристически бизнес по Черноморието.

От бизнес гледна точка е абсолютна загадка каква е целта на увеличението на капитала на Emma BGS, тъй като през годините няма начинания, които биха могли да осигурят възвръщаемост. Единственото начинание на Emma е луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици в Барселона - Paseo de Grácia. "Периодико" твърди, че испанската полиция наблюдавала движенията на Йовчева и установила, че тя отива в бутика преди обяд, но не обслужвала клиенти, а се занимавала с „управление и контрол“. Разследващите заключават, че „не може да се докаже произходът на 2 300 000 евро инвестиция в магазина“. Нито манекенката, нито нейните родители, които също живеят в Барселона, биха могли да имат опит или доходи, за да осигурят подобен охолен живот. Преди внезапно да започнат да развиват бизнес, бащата е бил електротехник, майката - домакиня, а дъщерята е известна единствено със спечелването на титлата "Мис Бикини". Брат й Станко Йовчев е бивш футболист без особени изяви, който в момента има дюнер заведение и наргиле бар в софийски квартал.

В деня след публикацията в "Периодико" магазинът за дрехи изненадващо затвори. "Биволъ" публикува видео, на което се вижда, че от помещенията се изнасят вещи и се товарят в камион. Ако всичко около Emma BGS е изрядно, какво налага скорострелното прекратяване на бизнес начинанието?

 

3. Каква е връзката с Бойко Борисов?

Около двете дружества Numin Invest SL и Palms Enterprises, които на практика осигуряват високия стандарт на живот на Мис Бикини в Барселона, има множество следи, които водят до премиера Бойко Борисов. Бизнесменът Александър Чаушев е изключително приближен до бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев и познава Борисов. "С премиера се познаваме служебно. Беше собственик на голяма охранителна фирма", споделя той. Фирма "Ипон", която бе собственост на Борисов, преди той да стане премиер, дълги години охраняваше тръбите и съоръженията на рафинерията. В момента тя се управлява от близък съратник на премиера.

Хората, които надничат зад кипърската офшорка, пък имат политически връзки с министър-председателя. Йордан Христов, пълномощник на Palms Enterprises, е спряган за ключова фигура в ГЕРБ. Бизнесът му започва с помощта на община Приморско, която апортира общински земя в "Спортни имоти Приморско". Свързани с Христов фирми досега са спечели над 7 млн. лв. от европроекти и обществени поръчки, разкрива "Биволъ". В управлението на "Спортни имоти Приморско" от 2008 до 2011 г. влиза и друг приближен на премиера - Иван Саздов. Той е управител на сдружение "Тенис клуб-Банкя" заедно с Христов. Бил е и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Борисов за кмет на София през 2005 г. Самият Борисов не отрича, че се познава и с двамата.

Премиерът твърди, че не познава и Борислава Йовчева. Според него целият скандал с къщата е "фалшива новина", извадена от "учебника за компромати". Помолен от Сашо Диков да потвърди достоверността на публикация във в. „Марица“ от 18.11.2013 г., в която се казва, че „столичната клюка гласи, че Бойко е кандидат-зет на Станко Йовчев“, премиерът заявява единствено "не".

Година преди вестникарската статия в интервю за сп. LOVEstyle Борисов казва: "Има една госпожица, която ми е по-близка, но ако я обявя, ще я разкостят. Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера". През 2015 г. пък в записите, станали известни като "Яневагейт", бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, семеен приятел на Цветан Цветанов, казва за премиера: "Факт е, че към определени жени има и положително отношение. Сега има една, на която й купи къща в Барселона за милион и половина евро".

След като барселонската афера се завъртя с нова сила, Борисов реши да избяга от въпроса дали познава Йовчева. "Това да познаваш някого не те прави замесен в каквото и да е. Много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото стават бели, много хора си имат семейства след това. При моята интензивност може да съм забравил кой познавам", заяви той.

 

4. Защо прокуратурата, НАП, ДАНС и КПКОНПИ години пренебрегваха сигналите от Елена Йончева?

През май 2019 г. водачът на листата на "БСП за България" на евроизборите Елена Йончева внесе сигнал в прокуратурата с документи за къщата в Барселона. Преди седмица тя обясни пред "Сега", че няма никаква информация какво се случва с трите сигнала. "Интересно е, че нямам никакъв отговор от прокуратурата. Не са ги върнали като неоснователни, но в същото време никой не ме е информирал да има движение по сигналите", посочи тя. На този фон е озадачаващо, че прокуратура реагира на публикацията в "Периодико", която повтаря сигналите на Йончева. Остава въпросът защо цяла година не се работи по тези преписки, а сега, след като испанската медия предизвика скандал, главният прокурор Иван Гешев разпореди да бъдат разпитани всички, които са назовани в разследването.

До момента няма данни българските данъчни и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да са изследвали доходите и разходите на Борислава Йовчева и нейния баща, които очевидно разполагат със значителни средства с неясен произход. "Сега" попита приходната агенция дали е извършила проверки на семейството, на Александър Чаушев, собственик на къщата, както и на бизнесмена Йордан Христов, но оттам не отговориха. Дори Йовчеви да са данъчно задължени в Испания, то пак няма проблем НАП да попита испанските си колеги за техните разходи.

В единия от сигналите на Елена Йончева до българската прокуратура се твърди, че Йордан Христов е имал бизнес взаимоотношения с фирма, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г. Това е Gordon Holdings, което е акционер в "Спортни имоти Приморско", показва справка в Търговския регистър. Номинален директор на въпросната фирма е била британката Белинда Ланион, която с друг гражданин на Великобритания Майкъл Дойл получиха присъди, тъй като са помагали на клиентите си да се "крият" зад тях и по този начин да се изплъзват от данъчни и други регулатори.

 

5. Колко време ще издържи Борисов, без да смени позицията си по скандала?

Премиерът Бойко Борисов е известен с лекотата, с която сменя позициите си по различни въпроси. Показателно е поведението му по друг голям скандал, който бе потулен - "Ало, Ваньо". Когато през 2011 г. в. "Галерия" публикува записи, на които се чува как премиерът нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в бирена фабрика, защото така се е разбрал с президента Първанов, Борисов заяви, че те са манипулирани. "Ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в едно изречение да се поставят или махнат думички", обясни тогава премиерът и отново обвини Държавна сигурност, че го атакува с компромати.

Година по-късно обаче в интервю пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов Борисов призна, че е казал точно това. "Нямаше как да не реагирам, след като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя, но съм си такъв, всеки има своите грешки, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол", каза той.

 

Още по темата - в “Тук и сега със Светла Петрова”, гост бившият съдия Румяна Ченалова

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Четирима от "Ливърпул" са номинирани за футболист №1 на ФИФА

25.11.2020

137
Меси: Уморих се аз да съм обяснение за проблемите в "Барса"

19.11.2020

384
Двукратен олимпийски шампион спря с футбола

16.11.2020

236 1

Коментари

Jim Beam White

Хубаво, хубаво ?

Всеки ден поне по веднъж, за де не се отплесва много помпиер-министера Боко от темата... бежанци, корони-морони, вируси-мируси, но къщата в Бацелона треа да си върви. Може да се комбинира даже с БеВеПето ?

fisherman

И аз това искам,  каскета трябва да отговаря на поставените питанки, а не да се интересува за времето у Масква.

Непримирим

Мене лично много ме интересува, какво е времето в Барселона...

Erato

Снимката ?
"Смехориите" под нея ?. Аман от махленски клюки и досадни глупости.

dobadoba

ДНК тест за бащинство ще е едно добро начало.

Даващо отговор на много въпроси.

⚓️

Гласът

ДНК тест за бащинство ще е едно добро начало.

Начало и край. Името на бащата почти със сигурност ще даде отговор на всички интригуващи въпроси. 

АдМин

Мани, то ако теста е положителен, туй ше е малкото дяволче.

Проблемът ще е, ако се окаже отрицателен. Не ми се мисли докъде ше Му фръкне кръвнишкото, ако разбере че си има... ъъъ, таковата..., баджанак

 

ПП Така е, като не се четат коментарите докрай. Mea culpa, ПероВТ! ?

Domi

Тиквата за една манекенка зян стана завалията.

...явно се изживява като като немски аристократ ала Гулденбург...ама под сакото все абичката му се вее

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Що бе - мацката е много готина нищо че е леко тунингована в бъмперите. 
Лично аз бих и калайдисал гюмчето и бутнал дуварчето. На къщата ъф корс...
 

ПероВТ

И един по-удобен въпрос - момиченцето на Бойко ли е дъщеря или на някой  млад "помощник"? Не ви ли минава през ума, че манекенката по лесно разбираеми причини може да го е заблудила за бащинството. Не че той не е осигурил милионите, но  едва ли е правил проверка за ДНК.  Както се казва - хитрата сврака с двата крака. 

Mrx

Милен Ганев, От Фейсбук

Из стенограмата от извънредното заседание на Министерския съвет заради опасността от коронавирус:

Бойко Борисов: Какво става сега, барем един болен открихте ли?

Кирил Ананиев: Нито един, г-н премиер...

Борисов: Номера ли ми правите? А? Като оня от АПИ?! За Волуяк винетка...Само ния немаме болен. Цела Европа вече мисли, че криеме. Че професора фалшифицира изследвания...

Проф.Кантарджиев: Обидно е...

Томислав Дончев: Направихме всичко възможно, г-н премиер. Няма болни...

Борисов: Начи не ме интересува. Сега е...колко...Девет и двайсе. До пет и двайсе да има един болен! Шото много лесно мога да ви оправа...

Дончев: Имам една идея, но още избистрям детайлите.

Борисов: Айде казвай, не ме изнервяй...Избистрял...Да не си у Бистрица...

Дончев: Можем да заразим някой и да го представим публично. Може и с глашатая, който предложихте за винетките. Да пътува с медицински екип и да го показваме. Задължително трябва да го види дипломатическият корпус и чужди медии да го отразят...

Борисов: Е, кой да заразиме...Иначе има хлеб в предложението...

Красимир Каракачанов: Може някой военен на кадрова служба. От една страна само играят карти, а от друга саможертвата е техен дълг, щом родината е в...нали...Трябва да се мисли националноотговорно...

Младен Маринов: Дали да не е клошар?

Борисов: Младене, млъкни. Мисля...

Николай Нанков: А откъде ще вземем вируса?

Екатерина Захариева: Мога да разговарям с китайския посланик, да го помоля да ни пратят една ампула от Ухан с дипломатическа поща...

Борисов: Евала, Кате, върти на жълтия....Бай Киро, задрема ли?

Ананиев: Съвсем не, г-н премиер.

Борисов: Бай Киро, слушай ме убаво сега и нема да се плашиш. Ти си убав, разбран човек. Знаеш, че вирусът ходи по старци най-много. Ти си тука доайен, къде казват некои. Дет се вика - поживел си си. Жена, деца, внуци, ял си, пил си. Викам тебе да те заразиме.

Ананиев: Ама, аз...

Борисов: Мое да го изкараш на крак бе. Здравен министър си. Къде се чуло и видело здравен министър да е умрел от коронавирус. Само ако имаше при Станишев и Орешарски...

Ананиев: Но все пак...

Борисов: Ако стане нещо - двайсе заплати и орден "Кирил и Методий"...коя, коя...втора степен. Разбрахме ли се?

Ананиев: Ми...добре

Борисов: Айде, бегайте, че огладнех...

Mitnicharъ

Ама пък много е хубава... Баце, евала, ти си велик  ***ч,  да се пукат душманине!!!

Jules

Селска пръчка. Хубава селска пръчка. Лика-прилика са си.

vvatkov

   Хубавица, брей! Жалко, че за пари се е продала на шкембелията, ама нейна си работа. А барба Бойко, бих го оправдал, ако не с чужди , народни пари си уйдисваше на хатъра,

Влез или се регистрирай за да коментираш